Eurooppa, Yleinen

Pietariin laivalla ja hotellisuositus

27.5.2017

Varasimme alle viikon varoitusajalla spontaanin matkan Pietariin helatorstain pyhien seudulle. Pietari on ollut mietteissä aina silloin tällöin, mutta viisumin hankkiminen on vaikuttanut rasittavalta, joten Pietarin matka on jäänyt tähän asti pelkäksi suunnitelmaksi. Tai no, olen kyllä käynyt kertaalleen ennenkin Pietarissa, mutta siitä reissusta täytyy olla aikaa lähemmäs viisitoista vuotta, joten muistikuvat ovat ehtineet tässä välissä jo haalistumaan melkoisesti.

Helatorstain seudulle sopivaa pikkumatkaa etsiessämme päädyimme St Peter Linen sivuille, ja löysimme sieltä mielestämme hyvän risteilytarjouksen kolmen yön Pietarin matkalle. Paketti kahdelle hengelle maksoi inan vajaat 200 euroa ja piti sisällään seuraavan setin: Lähtö keskiviikkoillalla Helsingistä, saapuminen torstaiaamulla Pietariin. Torstai ja perjantai oli aikaa Pietarissa, ja paluumatka kohti Helsinkiä alkoi perjantai-illalla. Takaisin Helsingissä olimme lauantaiaamulla. Kuljetukset Pietarin satamasta Iisakin kirkolle ja paluumatkalla sama toisin päin sisältyivät myös pakettiin. Koska Pietari on myöntänyt viisumivapauden risteilyvieraille (maksimissaan 72 tunnin oleskelu), säästimme tämän paketin ostamalla myös viisumikulut.

Jos aloitamme tämän matkustustavan positiivisista puolista, niin hinta on ehdoton ykköshyöty, sillä koin, että pääsimme näin hyvinkin edullisesti Pietariin. Toinen selkeä hyöty on viisumivapaus, sillä nyt reissuun pystyi lähtemään todella spontaanisti eikä viisuminhakemiseen liittyvää vaivaa tarvinnut muutenkaan nähdä. Kolmantena hyvänä puolena voidaan mainita vielä matkustustavan vaivattomuus, sillä matka molempiin suuntiin taittuu yön aikana, joten kovinkaan monta valveillaolotuntia ei matkantekoon tarvitse uhrata.

Valitettavasti St Peter Linen risteilystä löytyy myös ikävämpiä puolia. Me risteilimme m/s Princess Anastasia -laivalla, ja ikä näkyy kyllä aluksen joka kolkassa. Laiva on kulunut ja tunkkainen, ja epäilen, että mitään isompaa peruskorjausta ei tähän vuonna 1986 rakennettuun laivaan ole missään vaiheessa tehty. Laivan ravintolatarjontaa kokeilimme menomatkalla buffetissa – ei kannattanut. Paluumatkalle otimme eväät. Edellisten puutteiden kanssa pystyisin vielä elämään, mutta ihan järkyttävintä oli jonottaminen laivasta poistumisen ja laivalle palaamisen yhteydessä Pietarissa. En tiedä, miten nämä prosessit saattoivat olla niin pielessä, mutta molempiin suuntiin jonottamista oli lähemmäs kaksi tuntia. Kaikki jonottaminen ei toki mene laivayhtiön piikkiin, vaan Venäjän rajaviranomaiset hoitivat siinä myös ansiokkaasti osansa, mutta en vaan jaksa lakata ihmettelemästä, miten laivasta voidaan purkaa 1500 ihmistä ulos pikkuruisesta ovesta ja huteria portaita pitkin. Minkäänlaista putkea ei siis laivan ja terminaalin välillä ollut. Hyväjalkainen ja keveällä pakaasilla matkustava tyyppi toki suoriutui tästä toimenpiteestä ongelmitta (hermot olivat kyllä koetuksella), mutta sääliksi kävi niitä iäkkäämpiä matkustajia, jotka raahasivat isoja matkalaukkujaan kapeita portaita pitkin laivasta ulos ja laivaan takaisin päästäkseen. Tässä olisi logistiikkaprosessin hiojalle työnsarkaa kerrakseen jäljellä.

Jonotusta Pietarin päässä laivaan palatessa

Edellä mainituista epäkohdista johtuen pystyn suosittelemaan St Peter Linen risteilyä Pietariin vain varauksella. Sen sijaan varauksetta suosittelen kaikille majapaikkaamme Pietarissa. Laiva kyllä seisoi Pietarissa koko ajan, joten laivallakin olisi saanut pientä lisämaksua vastaan yöpyä, mutta onneksi emme edes harkinneet sitä vaihtoehtoa. Jos Pietarin yön aikoo viettää jossain muualla kuin laivalla, on majapaikka varattava etukäteen, ja jonkinlainen varausvahvistus kannattaa printata mukaan asian todistamiseksi.

Meillä oli varaus Kaleidoscope on Italyanskaya-hotelliin. Kaleisdoscope on pieni, 12 huoneen hotelli, joka sijaitsee noin kahdensadan metrin päässä pääkatu Nevski Prospectilta, ja kaikki historiallisen keskustan päänähtävyydet ovat kävelymatkan päässä hotellilta. Sijainti on siis huippu! Vaikka sijainti oli keskeinen, niin hotelli sijaitsi rauhallisella kadulla, joten sen paremmin autojen äänet kuin mikään muukaan möykkä ei häirinnyt majoittujaa. Myös hotellin sisustus miellytti minua kovasti. Rakennus oli täysin remontoitu ja huoneet oli viehättävät. Sisutuksessa oli yhdistelty onnistuneesta uutta ja vanhaa, ja pieni venäläinen silaus huoneen tyylistä löytyi myös. Hotellihuoneen varustelu oli vertaansa vailla. Huoneesta löytyi perusjuttujen lisäksi muun muassa keittiövälineet, teetä ja kahvia, kylpytakit ja tohvelit sekä hyvä valikoima hygieniatuotteita mahdollisesti kotiin unohtuneiden tilalle. Aamiaista ei hotellissa tarjoilla, vaan majoittujat saavat saapumisen yhteydessä voucherit, joilla aamiaisen saa käydä nauttimassa viereisellä kadulla sijaitsevassa viihtyisässä kahvilassa. Voucherilla sai tuorepuristettua mehu, kahvin/teen, omeletin/puuron ja venäläisiä pannukakkuja hillolla ja hapankermalla. Kyllä nälkä tuolla setillä hetken pysyy poissa. Jos Kaleidoscope Hotelista haluaa hakemalla hakea jotain kriittistä sanottavaa, niin huoneiden välinen äänieristys ei ehkä ollut aivan paras mahdollinen.

Viehättävä hotellihuoneemme

Huoneesta löytyi myös minikeittiö

Myös yleiset tilat miellyttivät silmääni

Potkulauta oli aika tyypillinen kulkupeli Pietarin katukuvassa. Hotellilta sai vuokralle potkulaudan.

Tässä oli siis yhteenveto matkaamisesta Pietariin ja majoituksestamme siellä. Pietarin tekemisiin palaan erillisessä postauksessa myöhemmin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply