Eurooppa, Yleinen

15.2.2017

Arktista kaupunkimaisemaa Tromssassa

Avainsanat: ,

Tein pikavisiitin Pohjoismaiden suurimpaan napapiirin pohjoispuolella sijaitsevaan kaupunkiin Tromssaan. Tromssa sijaitsee Pohjois-Norjassa, suunnilleen samalla korkeudella kuin Suomen pohjoisimmat osat, ja matkaa sinne kertyy lentoteitse Oslosta vajaan kahden tunnin verran.

Ennen matkaa seurailin Tromssan säätiloja useamman viikon ajan, ja lähes jatkuvasti siellä satoi. Lumi- ja vesisade vaihtelivat melkein päivittäin, ja lämpötila seilasi nollan molemmin puolin. Pikavisiittini ajoittui helmikuun alkupuolelle, ja sään suhteen taisin olla varsin onnekas. Tromssassa ollessani taivas oli kirkas, aurinko paistoi ja lämpömittari näytti suunnilleen viittä pakkasastetta. Tästä olin kiitollinen, sillä juuri tammikuussa HS kirjoitti artikkelin siitä, miten pohjoisten alueiden säät ovat muuttumassa. Tulevaisuudessa lämpötilavaihtelut lisääntyvät ja sadetta saadaan sekä määrällisesti että ajallisesti entistä enemmän.

Tromssa sijaitsee saarella, joten vuono ja kaupungin ympärillä kohoavat vuoret hallitsevat maisemaa. Ihmiselle joka hakeutuu meren ääreen ja vuorten juurella aina kuin mahdollista, Tromssan maisemat ovat enemmän kuin palkitsevat. Kääntääpä pään sitten mihin suuntaan tahansa, joka puolelta löytyy luonnon luomaa ihailtavaa.

Kaupungin keskusta on suhteellisen kompakti ja mukavasti käveltävissä. Kahvilaa ja kauppaa löytyy niitä hakeville, ja hintataso on norjalaiseen tyyliin korkea. Omalla reissullani varsinaiset syömiset rajoittuivat hotellin aamupalapöytään ja lentokentän Pizza Hutiin, joten ravintolavalikoimasta en osaa sanoa juuta enkä jaata.

Kaupungin päänähtävyyksiin lukeutuva Jäämerenkatedraali (Ishavskatedralen) sijaitsee mantereen puolella, ja sinne pääsee keskustasta niin bussilla kuin jalan. Maisemien ihailun näkökulmasta suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa. Keskustasta arktiseen katedraaliin kävellään yli kilometrin mittaista Tromssasiltaa (Tromsøbrua) pitkin, jolta on hulppeat näkymät niin Tromssan keskustaan kuin mantereen puolellekin. Korkeimmillaan silta kohoaa 35 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja korkeanpaikankammoista sillalla kulkijaa saattaa paikoin hieman huimata. Jos tästä kuitenkin selviää, ja Tromssaa haluaa ihailla vieläkin korkeammalta lintuperspektiivistä, voi katedraalilta kävellä vielä kymmenen minuutin pyrähdyksen, ja hypätä Fjellheisen-kabiinihissin kyytiin. Oma tiukka aikatauluni ei mahdollistanut tätä retkeä, mutta kuvien perusteella paikka olisi maisemajahtaajan unelmakohde.

Pikavisiitistäni johtuen Tromssassa jäivät kokematta Fjellheisenin lisäksi sekä revontulet, valasretket että kaupunkia ympäröivä ilmeisen upea luonto. Tromssaan on siis syytä palata toistekin.

(Kuvat ja teksti Tromssan matkalta 02/2017.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *