Eurooppa, Yleinen

22.2.2017

Lomarauhaa Kreikan Tiloksella

Avainsanat: , ,

Hiihtolomasesonki on parhaillaan päällä, mutta kun sukset ja monot on hiihtolomien päätteeksi säilötty taas varasto- ja vinttikomeroihin, alkaa monella ajatukset siirtyä kohti kesälomasuunnitelmia. Kreikan saaret ovat suomalaisten kestosuosikkeja kesälomakohteina, mutta Tilos on yksi uudemmista tuttavuuksista.

Tilos kuuluu Dodekanesian saarten ryhmään, ja se sijaitsee suunnilleen Rodoksen ja Kosin puolivälissä. Saarella asuu vakituisesti alle tuhat ihmistä, joten kyse on varsin rauhallisesta ja pienimuotoisesta lomakohteesta. Vesipuistoja, suuria yökerhoja tai mittavia ostosmahdollisuuksia Tilokselta on turha hakea, mutta rauhallisia rantoja, vaellusreittejä vuorilla ja idyllisiä maisemia on sen sijaan yllin kyllin tarjolla.

Koska Tiloksella ei ole lentokenttää, on sinne saavuttava laivalla. Sesonkiaikaan Tilokselle on päivittäinen laivayhteys niin Rodokselta kuin Kosiltakin, ja lisäksi muutaman kerran viikossa saarelle pääsee laivan kyydissä Ateenasta käsin. Laivayhteydet ja -aikataulut kannattaa kuitenkin aina tarkistaa etukäteen netistä.

Me matkailimme Tiloksella elokuussa 2016, ja matkaseuranani minulla oli viisivuotias pikkumies. Matkakohde oli varsin sattumanvaraisesti valittu, joskin kohteen valinnassa oli selvää, että mihinkään perinteiseen turistikohteeseen emme halua, vaan hakusessa on rauhaa ja autenttista maisemaa. Ennakkotietämys saaresta oli muutaman netistä luetun tekstin varassa, joten laivan kurvatessa Livadian satamaan, kurkimme kannelta jännittyneen kiinnostuneina, mihin oikein olimme päätyneet. Ensisilmäyksestä alkaen olimme kuitenkin vakuuttuneet, että olimme tehneet hyvän päätöksen lomakohteen valinnassa.

Suurin osa Tiloksen turisteille suunnatuista palveluista sijoittuu Livadian satamakaupunkiin. Livadiasta löytyy kohtuullinen valikoima hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja pieniä kauppoja. Jokunen baarintapainenkin siellä taisi olla. Rajallinen määrä palveluita löytyy myös saaren pääkaupungista Megalo Choriosta ja  Eristos Beachiltä. Me majoituimme pienessä Apollo-huoneistohotellissa Livadiassa, ja saimme nauttia siististä ja keskitasoisesta majoituksesta merinäkymin. Huone oli varsin pieni, mutta meidän tarpeisiimme riittävä. Omistajapariskunta oli äärimmäisen ystävällinen ja avulias. Majapaikastamme oli vain kivenheitto Livadian keskusaukiolle sekä satamaan, ja rannallekin käveli kymmenessä minuutissa.

Lomamme Tiloksella koostui uimisesta, pienistä retkistä saarella ja hyvästä kreikkalaisesta ruuasta. Elokuun keskivaiheilla sää oli aurinkoinen ja kuuma, mutta sen verran tuuli puhalteli Tilokselle, että tukahduttavaksi olo ei käynyt. Merivesi oli niin lämmintä ja kirkasta, että luonnonvesiä useasti karsastava pikkumieskin ui Tiloksen vesissä epäröimättä ja reippaasti. Hotellin uima-allattomuus ei siis osoittautunut ongelmaksi, vaikka sitä hiukan etukäteen pelkäsin.

Vajaa viikko Tiloksella kului nopeasti ja rennosti. Viikon päätteeksi pikkumies ilmoitti haluavansa muuttaa Tilokselle, joten ilmeisesti matka oli onnistunut myös lapsen vinkkelistä. Suosittelen Tilosta lämpimästi niille, jotka hakevat rauhallista ja vielä suhteellisen aitoa kreikkalaista matkakohdetta. Palveluiden ja aktiviteettien rajallisuus kannattaa kuitenkin tiedostaa. Esimerkiksi ruokakauppojen hyllyt täyttyivät aina niinä päivinä, kun iso laiva saapui saarelle, ja välipäivinä valikoima supistui vastaavasti pikkuhiljaa. Tekemistäkin saarella riittää, mutta omatoimisuutta tarvitaan. Matkalukemiseksi suosittelen Jennifer Barclayn kirjaa An Octopus in My Ouzo, joka kertoo brittinaisen elämästä Tiloksella.

(Kuvat ja teksti Tiloksen matkalta 08/2016.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *