Eurooppa, Yleinen

1.3.2017

Pernaa ja paistetta Palermossa

Avainsanat: , ,

Viime kesän lomakohteiden joukkoon mahtui myös Sisilia, ja saareen tutustumisen aloitimme pääkaupungista Palermosta. Palermoon ei pääse suorilla lennoilla Suomesta, mutta koneen vaihto jossain päin Keski-Eurooppaa vie suomalaisenkin matkaajan näppärästi tuohon mafiahistorian värittämään kiinnostavaan kaupunkiin.

Palermo ei ole mikään turisteja varten rakennettu lomakohde, vaan Palermon alueella asuu lähes miljoona italialaista. Turistejakin kyllä katukuvassa vilisee – varsinkin niinä päivinä, kun suuri Välimeren ristelijä on kiinnittynyt kaupungin laituriin. Siitä huolimatta Palermossa vallitsee suhteellisen autenttinen tunnelma, ja paikalliset viettävät iltaansa samoissa pikkukujien ravintoloissa ja kuppiloissa kuin turistitkin. Historiannälkäiselle riittää Palermossa nähtävää, sillä kaupunki on perustettu lähemmäs kolmetuhatta vuotta sitten. Myös kaupungin mafiahistoria on mittava, ja ainakaan meidän kokemuksemme mukaan aihe ei ollut kaupungissa tabu, vaan varsin verisistä viime vuosikymmenienkin tapahtumista kerrottiin turisteille auliisti. Myös aiheeseen liittyvää krääsää oli monin paikoin myynnissä.

Me tykästyimme Palermossa etenkin kaupungin tunnelmaan: Pikkukujilla oli hauska seikkailla, talot olivat pääosin viehettävän resuisia ja ränsistyneitä, ja tyypilliseen italialaiseen arkkitehtuuriin oli sekoittunut ripaus afrikkalaisia vaikutteita. Jos pelkkä päämäärätön kaduilla vaeltelu ei kuitenkaan riitä, niin kaupungin tunnetuimpiin nähtävyksiin kuuluvat muun muassa Palermon tuomiokirkko sekä valtava oopperatalo Teatro Massimo. Teatro Massimon portailla on kuvattu Kummisetä III:n loppukohtaus, joten portailla parveili elokuvafaneja niin päivin kuin illoin.

Meidän Palermo-visiittimme kohokohta oli paikallinen katuruokakierros, vaikka lähtökohtaisesti suhtaudumme aika skeptisesti tällaisiin opastettuihin retkiin. Buukkasimme kierroksen suoraan Streat Palermolta, ja vaikka teimme varauksen vasta edellisenä päivänä, mahduimme seuraavan päivän porukkaan onnekkaasti mukaan. Katuruokakierros vei meidät Palermon helteisille kujille ja toreille, ja maistelimme matkan varrella erilaisia katuruokia. Maisteltavat ruoat vaihtelevat päivän tarjonnan mukaan. Meidän päivämme katuruokamenu koostui rustosta, etanoista, friteeratusta makrillista, arrancineistä (riisipallo), sisilialaista pizzasta, pernavoileivästä, makealla viinillä alas huuhdotuista oliiveista ja brioches col gelatosta eli sämpylän sisään piiloteusta jäätelöstä.

Syömisen lomassa rento mutta asiantunteva opas kertoi sekä sisilialaisesta ruokakulttuurista, elämänmenosta että historiasta. Jokaisesta maistamastaan ruoasta sai ruokapassiinsa leiman, jotta epäuskoisille kotijoukoillekin voi todistaa, että pernaa ja rustoa sitä on tullut Palermossa hymyssä suin syötyä. Ainakin tämä firma tekee ruokakierrokset pienissä porukoissa, joten hommassa pysyi mukavan henkilökohtainen ote.

Me tykkäsimme Palermosta kaiken kaikkiaan kovasti. Kaupunkimaiseman rosoisuus ja resuisuus teki meihin vaikutuksen, mutta ymmärrämme, että Palermo varmasti jakaa mielipiteitä matkailijoiden keskuudessa.

(Kuvat ja teksti Sisilian matkalta 07/2016.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *