Suomi, Yleinen

10.3.2017

Hiljaisuutta helmikuisessa Hangossa

Avainsanat: ,

Yleissivistyksessäni oli Hangon mentävä aukko, jonka paikkaamista olen suunnitellut jo useamman vuoden ajan. Suunnitelmat eivät kuitenkaan ole siirtyneet toteutukseen aikaisemmin, mutta nyt kun sääennustukset lupasivat auringonpaistetta eräälle helmikuun viikonlopulle, oli vihdoin aika käydä tsekkaamassa Suomen eteläisin kaupunki. Kuka tahansa normaalilla orientaatiolla varustettu henkilö olisi varmasti jemmannut Hangon reissun kesän varalle, mutta minua houkutteli nimenomaan klassisen kesäkaupungin kokeminen talvisessa tuulessa ja tuiskussa.

Tuulta Hanko tarjoili minulle viikonlopun molempina päivinä, tuiskua vain yhtenä ja paistetta toisena. Ulkoilun näkökulmasta kelit olivat, noh, talvisen vaihtelevat. Ensisijainen suunnitelmani viikonlopun varalle oli valloittaa Suomen eteläisin kärki ja nähdä sen tarjoamat maisemat. Tuo eteläisin kärki on saavutettavissa jalan Tulliniemen luontopolkua pitkin, ja ainakin merimaisemanälkäisille suosittelen tuota reittiä lämpimästi. Suosittelen myös lämpimästi pukeutumista, sillä ainakin nyt tuuli puhalteli niemellä varsin napakasti. Tulliniemen kautta kulkee yksi lintujen päämuuttoväylistä Suomessa, joten ylipäätään monipuolisen luonnon lisäksi havaittavana on monipuolinen linnusto. Ellei pelkkä luonto kuitenkaan riitä motivoimaan luontopolkukävelylle, niin reitin varrelta löytyy myös toisen maailmansodan aikaista historiaa natsi-Saksan armeijan leirirakennelmien muodossa (lisätietoa HS:n tilaajille tästä).

Jos luontopolkunälkä ei tule tyydytetyksi Tulliniemellä, lähtee Hangon Casinon tienoolta lyhyehkö Rakkauden polku, joka tarjoaa merimaiseman lisäksi hyvät näkymät itse Hankoon. Näin talvisaikaan rakkautta ei ehkä kuitenkaan kannata lähteä tuolta polulta etsimään, sillä ainakaan räntäsateisena sunnuntaiaamuna en törmännyt polulla ristinsieluun.

Hangon keskusta oli helmikuisena viikonloppuna kaiken kaikkiaan todella hiljainen. Huviloita kelpasi toki ihastella tyhjilläkin kaduilla. Voin vaan kuvitella, miten nämä kauniit villat heräävät parhaaseen kukoistukseen kesäkuukausiksi. Mielessäni harmittelin kuitenkin Hangon turistisesongin lyhyyttä, sillä uskoisin että kaupungilla olisi vierailijoille paljon annettavaa myös päivien lyhennyttyä ja kesälämpötilojen viilennyttyä.

Majapaikakseni valitsin kuriositeettisyistä ja edullisesta hinnasta johtuen Hotel Bulevardin sellin. Kyseinen hotelli toimii entisen poliisilaitoksen tiloissa, ja osa huoneista on todella vanhoja sellejä. Kärrynpyöriä ei sellissä mahdu tekemään eikä katon rajassa sijaitseva ikkunakaan toki maisemia hotellivieraalle tarjoile, mutta muuten sellihuone oli mielestäni oikein viihtyisä ja kivasti sisustettu. Sellisängyssä maistui uni, suihkut löytyivät käytävältä, illalla lämpesi sauna ja aamulla tarjolla oli perushyvä aamiainen, joten rahoilleen sai kyllä vastinetta. Kun vielä sijainti ja palvelukin olivat enemmän kuin kohdallaan, toimi Hotel Bulevard selleineen hyvänä tukikohtana Hankoon hakeutuneelle.

(Kuvat ja teksti Hangon viikonloppureissulta 02/2017.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *