Suomi, Yleinen

22.3.2017

Minilomalla Mathildedalissa

Avainsanat: ,

Tyhjä viikonloppu kalenterissa aiheuttaa usein kuumeista pohdintaa siitä, missä maisemissa vapaita voisi viettää. Järki sanoo, että viikonloppu olisi syytä käyttää kodin puunaamiseen ja muuhun hyödylliseen, mutta vietit tuppaavat pistämään järjelle aika väkevästi vastaan. Menisikö sitä Tukholmaan – ei, pitkä laivamatka ei houkuttele. Entä metsään telttailemaan – ei, maa on niin märkä, ettei sekään nyt juuri puhuttele. Tallinaaan menon kanssa päästiin suunnitelmissa jo niin pitkälle, että löysin viehättävän Airbnb-kämpän, mutta joku onnistui nappaamaan sen nenäni edestä, mikä söi innon Tallinnaan matkaamisesta.

Minilomakohde jäi kuitenkin passiiviseen etsintään, ja satunnaisen nettisurffailun tuloksena päädyin jonkun brittibloggarin sivuille, jossa kehuttiin majoitusta Teijossa sijaitsevassa Ruukin majatalossa. Teijon kansallispuisto ja laskettelurinteet olivat meille jo entuudestaan tuttuja juttuja, mutta alueen muut palvelut olimme onnistuneet jostain syystä aikaisemmin sivuuttamaan. Reilun tunnin ajomatka ja idyllinen pikkuhotelli ratkaisivat pohdintamme Teijon voitoksi. Viikonlopun suunnitelmaksi muodostuikin sitten nopeasti päivä kansallispuistossa, päivä Meri-Teijon laskettelurinteissä ja lisäksi fiilistelyä entisen ruukkialueen historiallisissa maisemissa.

Historiallisia rakennuksia Mathildedalin ruukkialueella

Mathildedalin ruukkikylä sijaitsee tosiaan aivan Teijon kansallispuiston tuntumassa, Salon kaupungin alueella. Mathildedalissa kukoisti ruukkiyhteisö 1800-luvulla, ja monet alueelta löytyvät rakennukset ovat peräisin tuolta ajalta. Historiallinen ja idyllinen miljöö tarjoaakin oivat olosuhteet minilomalle ympäri vuoden. Hotellin lisäksi alueelta löytyy muun muassa ravintola Ruukin Krouvi, paikallisiin juomiin keskittynyt kyläravintola Terho, pienimuotoinen museo sekä kylässä pantua olutta ja leivottua leipää myyvä Kyläpuoti. Kulttuurinnälkäiselle on tarjolla ainakin kesäteatteria ja satunnaisia konsertteja.

Kyläravintola Terhossa voi poiketa nauttimassa juomat vaikka kansallispuistossa tehdyn retken jälkeen
Alueen historiaa avaavaa esineistöä museossa

Ruukin Krouvin pizza maistui hyvältä, samoin Terhon tarjoama paikallisolut kansallispuistossa tehdyn kävelylenkin jälkeen. Erityisesti meitä viehätti pieni Kyläpuoti, jonka valikoima koostuu useista erilaisista, viereisessä Kyläpanimossa pannuista, olutlaaduista sekä samassa rakennuksessa leivotusta leivästä. Sekä olut että leipä miellyttivät meitä kovasti, joten ostimme kotiinviemisiksi satsin molempia. Kyläleipuri kertoi leipovansa myös retkieväitä kansallispuistoon suuntaaville, joten ennen metsään menemistä kannattaa tehdä pikkustoppi Kyläpuodilla.

Kyläpuodin olutvalikoimaa
Leipää palanpainikkeeksi

Jos tuntuu, että Teijosta ja Mathildedalista haluaa nauttia pidemmän kaavan mukaan, voi majapaikaksi suositella Ruukin majataloa. Majatalo sijaitsee aivan meren rannalla, vanhan koneistamorakennusen toisessa kerroksessa. Rakennus on pieteetillä entisöity, ja huoneet ovat sievät ja hyvällä maulla sisutetut. Aamiaiskahvila löytyy viereisestä rakennuksesta, ja aamiainen koostuu pöytiin tarjoiluista lähiruokatuotteista. Budjettimatkailijan kukkarolle Ruukin majatalo ei ehkä ole paras vaihtoehto, mutta meistä tuntui hyvältä jättää minilomaamme varten budjetoitut eurot alueen pienyrittäjille.

Viehättävä hotellihuone ja ikkunasta merimaisemat
Lähiruokaa aamiaislautasella – maistui!

Kuluneen fraasin mukaan aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan hienoja maisemia ja idyllistä minilomatunnelmaa voi löytyä yllättävänkin läheltä.

(Kuvat ja teksti viikonloppureissulta Mathildedalista 03/2017)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *