Eurooppa, Yleinen

25.6.2017

Parhaat löydöt Istanbulin basaareista

Avainsanat: ,

Turkki on tunnettu basaareistaan ja edullisista ostosmahdollisuuksistaan. Jo lapsuuden rantalomilta Turkista muistan, että tuliaisina kotiin tuotiin feikki-Leviksiä, nahkatakkeja ja omenateetä. Tuolloin 90-luvun alussa raha oli perheessämme sen verran tiukilla, että kouluun tarvittavat Levikset eivät olleet mikään itsestäänselvyys. Useampana peräkkäisenä kesänä toistunut Turkin matka kuitenkin auttoi tässä asiassa, ja vaikka budjetti ei sallinut aitojen merkkifarkkujen ostamista, niin turkkilaiset basaari-Levikset kuuluivat tuohon aikaan peruspukemistooni. Eiväthän ne samoilta näyttäneet kuin aidot, mutta ajoivat asiansa turkulaisessa lähiössä kuitenkin. Lapsuuden kesistä muistan myös turkkilaisen omenateen makean maun. Tuota Turkista tuotua herkkua lipitettiin aina pitkälle syksyyn pimeinä mökki-iltoina.

Paljon on maailma muuttunut 25 vuodessa, mutta ensimmäinen aikuisiällä tekemäni Turkin matka paljasti sen, että jotain on pysynyt myös ennallaan. Omenateetä tarjoillaan Turkissa yhä jokaisessa ravintolassa ja monessa basaariliikkeessäkin, ja, totta kai, sitä piti ostaa myös kotiintuomiseksi. Omenatee maistuu yhä aivan samalta kuin lapsuuden muistoissa. Feikki-Leviksiin en tällä reissulla törmännyt, mutta basaarikujat pullistelivat kyllä yhä “laatumerkkien” t-paitoja, käsilaukkuja ja kenkiä. Nämä tuotteet eivät minua houkutelleet, mutta ei se matkalaukku meilläkään ihan pelkästä omenateestä täyttynyt.

Etukäteen ajattelin, että kokisin kaupankäynnin basaareissa ahdistavaksi, mutta toisin kävi. Omaksi suosikikseni Istanbulin basaareista nousi Sinisen moskeijan läheltä löytyvä Arasta Bazaar. Se on todella paljon pienempi ja vähemmän kansoitettu kuin Istanbulin kuuluisa Grand Bazaar. Tunnettuun isoveljeensä verrattuna Arasta Bazaarin myyjät olivat diskreettejä, eikä asiakkaiden sisäänheittoa ja perään huutelua esiintynyt paljoakaan. Jos kuitenkin koet, että aito basaaritunnelma vaatii isot mittasuhteet, tiiviin tunnelman ja enemmän iholle tulevat myyjät, niin silloin Grand Bazaar on todennäköisesti enemmän mieleesi. Molemmista basaareista löytyi jonkin verran liikkeitä, joissa oli kiinteät hinnat eikä tinkimistä harrastettu, mutta useimmissa tinkiminen on olennainen osa ostotapahtumaa.

Grand Bazaar

Mitä basaareista sitten tarttui mukaamme? Mauste- ja teekauppojen tuoksumaailma oli lumoava, ja kutsuvasti esille laitetut värikkäät mausteet vetivät minua puoleensa magneetin lailla. Näissä liikkeissä lompakkoa tyhjennettiin Turkin liiroista ja vastikkeeksi saatiin eri teelaatuja ja kuivattuja hedelmiä. Omenateen ja muiden herkullisten teelaatujen nauttimista voidaan siis harrastaa koti-Suomessa myös tulevana syksynä.

Mauste- ja teekaupan väriloistoa
Basaarin maustevalikoimaa

Toinen hitti olivat turkkilaiset haman-pyyhkeet (pesthemal). Nämä ovat nousseet suosioon Suomessa aivan viime vuosina, vaikka kyseessä on ikivanha turkkilainen käsityötuote. Ohuita hamam-pyyhkeitä on käytetty sananmukaisesti turkkilaisissa kylpylöissä eli hamameissa, ja niiden etuna on pieneen tilaan pakkautuvuus ja nopea kuivuminen. Koska hamam-pyyhe ei ulkonäöllisesti huuda olevansa pyyhe, niin sitä voidaan käyttää myös huivina, torkkupeittona tai piknik-alustana. Basaareissa hamam-pyyhkeitä myyvät liikkeet erottuvat muista kojuista vähäeleisen ja vaalean sisustuksensa ansiosta. Tyypilliset basaariliikkeet edustavat omalla tavallaan viehättävää, täyteenahdettua värikimaraa, kun taas hamam-pyyhkeitä myyvät liikkeet näyttävät uskovan, että sisustuksessa vähempi on enempi. Meidän matkaamme tarttui ihan komea nippu hamam-pyyhkeitä, joten tulevaisuus näyttää, onko näillä ohuilla pyyhkeillä kotitaloudessamme esteettisen arvon lisäksi myös positiivinen käyttöarvo.

Hamam-pyyhkeitä Arasta Bazaarissa
Hamam-pyyhekankaista oli tehty myös muita tuotteita kuten kylpytakkeja

Viimeisenä suosikkinani esittelen mattokaupat, vaikka suhtaudun niihin todella ristiriitaisesti. Liikkeistä löytyvät matot ja muut oheistuotteet ovat parhaimmillaan upeita taideteoksia, mutta niiden kauppatapa on ainakin omaan makuuni varsin arvelluttava. Istanbulin turistikohteissa (esim. moskeijat) parveilee mattokauppojen sisäänheittäjiä, jotka tarjoutuvat toimimaan hyväuskoisten turistien oppaina pyytettömästi, mutta hetken päästä selviää kuitenkin, että kiitokseksi opaspalveluista turisti on jokseenkin velvoitettu menemään mattoliikkeeseen katsomaan mattoesittelyä. Lisäksi mattoliikkeiden edessä päivystää klassiset sisäänheittäjät. Missään tapauksessa en kiistä, etteikö Turkissa voisi tehdä hyviä mattokauppoja, kunhan ostajakandidaatti vaan tietää, mitä on tekemässä. Muuten on vaara, että myyjä vedättää ostajaa ihan mennen tullen. Oma vinkkini on, että mieti jo ennen matkaa, aiotko ostaa maton vai et. Jos pidät edes etäisesti mahdollisena, että saatat maton matkaltasi ostaa, niin mittaa jo kotona maton koko ja mieti, millainen väri- ja kuviomaailma kotiisi istuu. Tuhansia kirjavia mattoa sisältävässä liikkeessä näiden asioiden hahmottaminen on mielestäni tosi hankalaa.  Meistä ei ollut matto-ostajiksi ainakaan tällä haavaa, sillä ennakkotyö kotona oli jäänyt kokonaan tekemättä. Sen sijaan oli lähellä, ettemme ostaneet vanhoista kilim-matoista tehtyjä tyynynpäällisiä. Tinkiminen ei kuitenkaan johtanut molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisuun, joten päälliset jäivät basaariin.

Mattokauppoja löytyi melkein joka kulman takaa

Vaikka yleensä olen matkoilla varsin varautunut ostelija, enkä halua kotiin lisää tavaraa, niin Istanbulin basaarit tekivät minullekin taikansa, ja kotiin palattiin aika paljon täydemmillä matkalaukuilla kuin reissuun lähdettiin.

2 thoughts on “Parhaat löydöt Istanbulin basaareista

  1. Teevalikoimia minäkin aina tutkin mielelläni reissussa ja ostan. Saksasta löytyi ihmeen hyviän edullista mutta hyvää makuteetä mm. appelsiini. Italiassa on yleensä kerran viikossa katumarkkinat jotka on vähän basaarityyliset. Näkyikö basaarissa muuten sinisiä/turkooseja koruja? luulen että Kreikassa näkemäni turkoosit korut on saatettu tuoda Turkista, jossa ne ovat varmasti paljon halvempia.

  2. Turkooseihin koruihin en valittettavasti kiinnittänyt ainakaan erityisesti huomiota. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä silti olisi voinut basaareissa olla. Kaikenmoista korua oli kyllä kaupan kullasta hopeaan ja selkeään rihkamaan. Evil Eye -symbolista (siis sellainen sininen silmä) tehdyt erilaiset tuotteet ja korut olivat monessa kojussa tosi isossa roolissa, mutta niitä et tainnut tarkoittaa? Silmiä sai koruina, avaimenperinä, seinäkoristeina, jääkaappimagneetteina ja ties minä tuotteena. Onko jollakulla muulla lukijalla tarkempaa tietoa Susannan mainitsemista turkooseista koruista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *