Eurooppa, Yleinen

8.7.2017

Kuumailmapalloilu Kappadokiassa koukutti korkeanpaikankammoisenkin

Avainsanat: ,

Kuumailmapallolento Kappadokian taivaalla oli se kärki, jonka ympärille kesäkuista Turkin matkaamme lähdettiin rakentamaan. Kappadokia osoittautui kokonaisuudessaan vähintäänkin mainioksi lomakohteeksi, mutta jos en olisi hullaantunut kuviin Kappadokian yllä lentävistä palloista, olisi koko alue todennäköisesti jäänyt näkemättä. Kirjoitan myöhemmin erilliset postaukset lomapäivistämme Kappadokiassa ja edullisesta matkustustavastamme sinne, mutta keskitytään nyt ensin niihin kuumailmapalloihin.

Siitä kun sain päähäni, että Kappadokiaan täytyy päästä, meni alle viikko siihen, että matkat sinne oli varattu. Heti kun lennot Helsingistä Kayseriin (alueen suurin lentokenttä) oli plakkarissa, aloin vertailemaan kuumailmapallofirmoja. Luin aika paljon arvosteluja netistä, ja yritin selvittää hintapolitiikan lisäksi sitä, onko palveluntarjoajien välillä eroa myytävässä tuotteessa ja sen turvallisuudessa. Meille oli alusta lähtien selvää, että Kappadokiaan ja kuumailmapallolennolle lähdetään koko porukalla eli myös lapset tulevat mukaan, joten halusin varmistaa puuhan turvallisuuden niin pitkälle kuin se nyt ylipäätään koskaan on varmistettavissa. Valitettavaa kyllä, fataaleja kuumailmapallo-onnettomuuksia on sattunut tänä vuonna Kappadokiassa jo kaksin kappalein eli pelkästä teoreettisesta riskistä ei ole kyse.

Ensimmäisen yhteydenoton tein Royal Ballooniin, ja koska heiltä saamani vastaukset ja ote asioiden hoitoon vakuuttivat minut firman toimivuudesta, päädyimme varaamaan lennot heiltä. Tein varaukset jo paria kuukautta etukäteen, mutta Kappadokiaan päästyämme ymmärsimme, että lentoja olisi kyllä saanut ostettua vasta paikanpäältäkin. Hotelimme respa yritti myydä meille sinnikkäästi lentoa toisen firman kuumailmapallolla, ja vaikka tuo lento olisi ollut muutaman kympin edullisempi kuin Royal Balloonilta varaamamme lento, niin pidin pääni ja pysyin alkuperäisessä suunnitelmassa. Yleisvinkkinä saimme, että lentoa ei koskaan kannata maksaa etukäteen, sillä sataprosenttista varmuutta lennon toteutumisesta ei ole ennen lentoaamua. Huonolla säällä pallot jäävät nimittäin maahan.

Lentoaamu on aina todella aikainen, sillä kuumailmapallot lentävät Kappadokiassa auringonnousun aikaan. Meillä haku hotellilta oli kello neljä aamuyöllä. Hotellilta meidät kuskattiin Royal Balloonin toimistolle, jossa tarjoiltiin runsas aamiainen ja jaettiin päivän asiakkaat lentoryhmiin. Maksu hoidettiin myös tässä yhteydessä. Aamiainen maistui meidän porukalle tuohon aikaa varsin nihkeästi, mutta näkyi siellä osa asiakkaista lappavan pöydän antimia sisäänsä oikein hyvällä ruokahalulla. Kun aamiainen oli nautittu ja viimeiset varavessakäynnit hoidettu, alkoi aamu jo sarastaa. Siirryimme minibussin kyytiin, joka vie meidät kuumailmapallon lähtöpaikalle.  Koska Royal Balloonin toimisto sijaitsee hyvin lähellä paikkaa, josta pallot tuona aamuna nousivat, näimme heti bussiin siirtyessämme valtavan määrän täyttymässä olevia kuumailmapalloja. Näky oli lumoava. Pienen ajon jälkeen saavuimme omalle pallollemme, jonka ympärillä osa muista palloista oli jo ehtinyt ilmaan. Pää pyörryksissä katselimme upeaa näkyä, kun pallo toisensa jälkeen nousi keveästi irti maasta.

Osa palloista ehti ennen meitä ilmaan.
Sinne ne nousivat, yksi toisensa perässä.

Myös oma pallomme oli pian lähtövalmiina, ja saimme ohjeen kivuta kyytiin. Ennen nousua kuljettajamme Murat antoi lyhyet turvallisuusohjeet ja sitten lähdettiin. Kaikki tapahtui niin nopeasti ja jouhevasti, että en edes muistanut pelätä. Yhtäkkiä olimme ilmassa, ja pallon nouseminen on niin kevyttä ja pehmeää, ettei se tuntunut lainkaan pahalta. Maisema ympärillä oli täyttynyt tuona aamuna noin 70 kuumailmapallosta, joten upeiden kivimuodostelmien lisäksi silmänruokaa riitti myös erivärisissä palloissa. Murat nosti pallomme lennon alkuvaiheessa noin 700 metrin korkeuteen, mikä on lähellä pallojen maksimilentokorkeutta Kappadokiassa. Sieltä korkeuksista oli komeat näkymät yli Göremen aina Uchisariin asti. Lennon edetessä Murat vaihteli lentokorkeutta niin, että välillä olimme aivan kiinni kivipilareissa ja vuorenseinämissä, ja välillä taas nousimme takaisin ylös. Jälkeenpäin kuulimme, että hyvän kuumailmapallopilotin erottaa huonosta juuri tuosta, että hän pystyy vaihtelemaan lentokorkeutta noin taidokkaasti. Vähemmällä kokemuksella varustetut pilotit lentävät kuulemma koko lennon yläilmoissa.

Yhtäkkiä olimme itsekin ilmassa. Pallo kohosi nopeasti useamman sadan metrin korkeuteen. Alla näkyy Göremen kaupunki.
Lentelimme sekä Red Valleyn että Rose Valleyn yllä.
Välillä pallot lensivät niin lähellä kivimuodostelmia, että matkustajat pystyivät koskemaan niihin kädellään.

Kuumailmapallolla lentäminen oli jotenkin aivan huumaavaa. Sitä tunnetta on vaikea pukea sanoiksi, mutta lipuminen hiljaa yläilmoissa komean maiseman ja muiden ilmapallojen ympäröimänä on jotain ainutlaatuista. Kun tunnin lentoaika alkoi olemaan loppusuoralla, iski melkein paniikki, että ei kai tämä vielä lopu. Aikaisemmin liikkeelle lähteneet pallot olivat jo laskeutuneet maahan, ja pallot olivat lytistyneet surullisiksi lättänöiksi vasten maanpintaa. Oma kohtalomme oli pian sama, mutta saimme muutaman ekstralentominuutin, sillä laskeutuminen meitä hakemaan tulleelle trailerille ei onnistunut ensimmäisellä yrittämällä. Toisella yrittämällä kori saatiin laskettua suoraan trailerin päälle, ja hupi oli ohi. Itse olisin mielellään lennellyt pidempäänkin, mutta lasten kärsivällisyydelle tunnin lento oli sopiva. He kyllä viihtyivät kyydissä superhyvin, mutta pidemmän päälle tylsistyminen olisi ehkä ollut edessä.

Näkymät pallosta olivat uskomattomat!
Yksi jo surkeaksi litistynyt pallo sekä omaa palloamme hakemaan tuleva traileri.

Laskeutumisen jälkeen asiakkaille tarjottiin lasi kuohuvaa ja pientä pureskeltavaa. Kaikki saivat myös mitalit kaulaansa, ja halukkaat saivat ottaa pilotin kanssa yhteiskuvia. Kiinalaiset kanssamatkustajamme käyttivät mielissään tämän mahdollisuuden hyväksi, ja myös me saimme kunnian poseerata heidän kuvissaan. Kun juhlallisuudet olivat ohi, asiakkaat kuljetettiin minibussilla takaisin hotelleihin.

Kuumailmapallolento Kappadokiassa on upea, mutta hintavahko elämys. Meidän lento maksoi aikuisilta 130 €/hlö. Kahdeksanvuotiaat lensivät puoleen hintaan ja viisivuotias ilmaiseksi. Vaikka lento oli kallis, niin se oli meidän mielestä hintansa väärti. Kaikkien mielestä se oli paras osa Kappadokian matkaamme. Lapset kinusivat lentoa myös toiselle aamulle, mutta se idea jouduttiin torppaamaan matkakassapoliittisista syistä. Muina aamuina tyydyimme katselemaan nousevia palloja hotellimme kattoterassilta, mikä oli myös aivan kelvollinen tapa nauttia tuosta upeasta näystä. Korkeanpaikankammoisille lukijoille kerrottakoon vielä, että vaikka minua huimaa todelle helposti korkeissa paikoissa muuten, niin kuumailmapallossa en jostain syystä kärsinyt lainkaan tuosta vaivasta.

8 thoughts on “Kuumailmapalloilu Kappadokiassa koukutti korkeanpaikankammoisenkin

  1. Varmaan ollut upea kokemus. Kiva lukea, kuinka käytännössä homma hoitui. Kappadokia kun on omallakin listalla. Mitä muita paikkoja yhdistitte tähän matkaan?

  2. Oli tosiaan upea kokemus, suosittelen! Me oltiin viisi päivää Kappadokiassa (hotelli sijaitsi Göremessä), jonka aikana tehtiin pari lyhyttä patikkaretkeä, jeeppisafari, käytiin maanalaisessa kaupungissa ja sitten tietysti lenneltiin ja katseltiin kuumailmapalloja. Meillä oli lento Istanbulista Kayseriin, josta otettiin vuokra-auto, joka helpotti todella paljon meidän liikkumista alueella. Paluumatkalla oltiin kolme yötä Istanbulissa. Pari postausta Istanbulin päivistä kirjoitinkin jo. Minulla on aikeissa kirjoittaa vielä pari erillistä postausta Kappadokiasta lähiaikoina, mutta kysele vaan, jos mielessäsi on jotain erityistä, mitä haluat tietää.

    1. Loistavaa matkaa teille! Royal Balloonista on pelkkää positiivista sanottavaa, mutta eihän meillä toki ole mitään vertailupohjaa muihin firmoihin, joten vaikea sen kummemmin arvioida. Ilmesestikään ihan halvin Royal Balloon ei kyllä ole, mutta oman kokemuksemme pohjalta olisin valmis heitä silti suosittelemaan. Tulethan kertomaan omista Kappadokia-kokemuksistanne reissunne jälkeen 🙂

    1. Suosittelen lämpimästi toteuttamaan tuon haaveen joku kerta eikä Kappadokia ole siihen missään nimessä huono paikka 🙂

  3. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! On ollut usein mielessä, että tuolla pitää käydä katsomassa erikoista luontoa yms. Tuolla kuumailmapallolla se olisi varsin huikea juttu. Nyt tosin tökkii homma, kun tilanne Turkissa on mikä on. On vähän protestimieli presidentin diktatorimaisen toiminnnan vuoksi. Tulee mieleen, että “pitäköön tunkkinsa” 🙂 Tätä pitää miettiä… Kiitos myös matkustusvinkeistä.

    1. Se Turkin kokema miljoonien turistien kato, josta Suomen mediakin keväällä kirjoitti, oli kyllä silmämääräisestikin nähtävissä sekä Kappadokiassa että Istanbulissa. Kappadokiassa oli kaiken kaikkiaan aika hiljaista eikä Istanbulissakaan tarvinnut jonottaa edes isoimpiin nähtvyyksiin. Ramadanilla saattoi toki olla myös osuutensa asiaan, enkä minä muutenkaan olen pätevä tekemään tuollaisia vertailua, kun en ole kummassakaan paikassa ennen käynyt. Mutta Kappadokia kivimuodostelmineen pysynee tuolla paikallaan aika jämäkästi tulevaisuudessakin, joten matkasuunnitelman sinne voit pistää jemmaan tulevien aikojen varalle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *