Eurooppa, Yleinen

21.7.2017

Mainettaan parempi Golden Circle Islannissa

Avainsanat: ,

Geysir, lunnit, vesiputoukset vai jäätikkö? Heti kun sain tiedon, että olen lähdössä työmatkalle Reykjavikiin loppukeväästä, minulle oli selvää, että jos vaan suinkin mahdollista, niin haluaisin nähdä samalla reissulla edes pienen silmäyksen islantilaista luontoa. Aikataulun tiukkuus on tiedossa kuitenkin alusta lähtien, joten mistään suuremmasta saarikierroksesta oli turha haaveilla. Koska tämä oli ensimmäinen kertani Islannissa, halusin tietysti nähdä myös niitä kliseisimpi kohteita kuten geysirin, mutta toisaalta minua kammoksutti ajatus siitä, että joutuisin jakamaan vähäiset hetkeni islantilaisen luonnon parissa sata- tai pahimmillaan tuhatpäisten turistijoukkojen kanssa. Auton vuokraus yksikseni ei myöskään kiehtonut, joten jouduin tekemään valintoja sen pohjalta, mihin valmisretkiä oli tarjolla. Matkablogeista olin saanut vaikutelman, että Golden Circle on nykyään todella ylikansoitettu, joten viimeiseen asti mietin ja kyselenkin muita retkivaihtoehtoja. Kun mitään tismalleen sopivaa ei löytynyt, ja Golden Circle kuitenkin pitäisi sisällään ne Islannin kuuluisimmat luontonähtävyydet, niin taivuin, hieman epäröiden tosin, varamaan tuon klassikkokierroksen. Minä retkeilin GeoIcelandin kyydillä, ja kaikki sujui mukavasti. Likipitäen identtisiä kierroksia järjestää usea muukin paikallinen matkailuyrittäjä, joten vertailua kannattanee tehdä.

Oma Golden Circle-kierrokseni starttasi aamulla hotellin läheiseltä bussipyskiltä, josta GeoIcelandin pikkubussi tuli minut noukkimaan. Suurin osa kanssamatkustajistani oli amerikkalaisia, joten heidän sekä paikallisoppaan kera lähdimme taipaleellemme. Eka lyhyt stoppi pidettiin Hveragerdirin pienessä kaupungissa, joka oli kärsinyt vuonna 2008 kohtuullisen voimakkaasta maanjäristyksestä. Pienessä ostoskeskuskompleksissa esiteltiin tämän maanjäristyksen tuhoja, ja tarjottiin myös mahdollisuus seistä samanaikaisesti kahden mannerlaatan päällä. Tämä eka stoppi oli ehdottomasti vaatimattomin päivän pysähdyspaikoista, mutta kahvi- ja vessatauko oli tervetullut tässä kohdassa matkaa.

Faxin vesiputous

Varsinaiset luontonähtävyydet alkoivat Faxin vesiputoukselta. En tiedä kuuluuko se varsinaiseen Golden Circle-kierrokseen vai oliko se meille tarjottu bonuskohde, mutta yhtäkaikki se oli viehättävä. Mittasuhteiltaan se ei toki vedä vertoja kierroksen myöhemmille vesiputouksille, mutta kun vertailukohtaa ei vielä ollut, niin mielellään olisin ihaillut tuota vesiputosta pidempäänkin kuin sen 20 minuuttia, jonka bussikuski meille soi. Faxin vesiputosta pääsi katsomaan niin alhaalta kuin ylhäältäkin käsin, joten kuvauskulmia riitti. Päivän myöhäisempiin kohteisiin verrattuna Faxissa oli selkeästi vähiten porukkaa. Tykkäsin.

Faxin vesiputous oli eka kunnon stoppi kierroksen aikana eikä näkymässä ollut sielläkään valittamisen varaa.
Vesiputousta pääsi ihastelemaan ihan lähietäisyydeltä.

Geysir

Matka jatkui seuraavaksi kohti geysiriä, joka taitaa olla tyypillisin must-kohde Islantiin saapuvalle turistille. Olin itse luullut, että Islannissa olisi paljonkin purkautuvia geysireitä, mutta kierroksella opin, että tällä hetkellä vain yksi Islannin geysireistä on aktiivinen. Kyseessä ei ole alkuperäinen Geysir vaan vierestä löytyvä Strokkur, joka purkautuu turistien iloksi 5-10 minuutin välein. Yksi purkautuminen kestää kerrallaan vain muutaman sekunnin, mutta välillä Strokkur ilahduttaa katselijoitaan useammalla peräkkäisellä purkauksella. Katselin itse reilut viisi purkausta, ja tällä rajallisella havainnoinnilla opin, että purkauksen voimakkuus vaihtelee paljon kertojen välillä. Olin myös huomaavinani, että jos edellinen purkaus on ollut voimallinen tai jopa toistuva, niin seuraava purkaus on vuorostaan vaatimattomampi. Tämä saattoi toki olla vaan sattumaakin.

Samalla alueella purkautuvan geysirin kanssa on useita muita kuumia lähteitä, jotka höyryävät ja pulputtavat vettä. Geysir ja muut kuumat lähteet on naruaidoilla merkattu, sillä yli sata-asteinen kuumuus tekee pahaa jälkeä turistille. Muutama aasialaistyttö harhautui käyntini aikana aidatun alueen sisäpuolelle, ja aika kiireesti heidät sieltä haettiin syrjään.

Meidän kierroksella myös lounastauko oli ajoitettu geysir-alueelle, mikä oli hyvä valinta, sillä paikasta löytyi useita ravintoloita. Sain hyvää sosekeittoa noin 15 eurolla, mikä on kai kalliissa Islannissa kohtuullisen hyvä diili. Silmämääräisesti sanoisin, että jos Golden Circlen kohteissa haluaa ravintolatyyppisen ruokatauon pitää, niin tämä on se paikka, johon kannattaa tähdätä. Eväillä tai retkikeittimellä säästäisi toki pitkän pennin.

Strokkur purkautuu ja kastelee liian lähelle uskaltautuneet turistit.
Geysir-alueelta löytyi myös monia kuumia lähteitä, jotka höyrysivät ja kuplivat, mutta eivät silti purkautuneet.

Gullfoss

Geysiriltä matka jatkui Gullfossin vesiputoksille. Toki tiesin etukäteen, että Gullfossin vesiputous on hieno, mutta minulla ei ollut minkäänlaista hahmotusta siitä, kuinka valtavasta ja mahtipontisesta luontokohteesta on kyse. Putoksen läpi virtaavan veden määrä ja pauhu oli mahdoton. Gullfossin alue on rakennettu turisteja varten hienosti niin, että vesiputosta pääsee ihailemaan monesta eri paikasta. Sitä voi katsella läheltä ja kaukaa, korkealta ja matalalta. Joka vinkkelistä kokemus on hiukan eri. Itse nuohosin kaikki katselupaikat läpi, ja erityisesti aivan lähelle putosta jäin ihailemaan maisemaa ihan joksikin toviksi. Tunnin stoppi Gullfossissa oli juuri sopiva, lyhyempi olisi jäänyt harmittamaan. Jos Gullfossin haluaa kokea lähietäisyydeltä, niin kannattaa varautua kastumiseen. Minulla oli täydet gore-texit päällä, joten vaatteiden kastuminen ei haitannut, mutta heppoisemmin varustautuneet jatkoivat Gullfossista matkaa eteenpäin märissä pukineissa.

Ensinäkymä Gullfossin vesiputoksille.
Tässä kohtaa Goretex-vaatteista oli todella iloa.

Þingvellir

Viimeinen pysähdyspaikka oli Þingvellir, joka on niin maantieteellisesti kuin historiallisestikin kuuluisa paikka. Þingvellirissä on kokoontunut yksi Euroopan vanhimmista parlamenteista säätäen lakeja ja toimien tuomioistuimena 900-luvulta alkaen. Siellä Islanti myös julistautui itsenäiseksi vuonna 1944. Geologisesti paikan tekee kiinnostavaksi se, että se on kahden mannerlaatan yhtymäkohdassa. Þingvellirissä voi hypellä Euraasian laattalta Pohjois-Amerikan laatalle ja toisin päin. Nämä kaksi mannerlaattaa erkanevat toisistaan joka vuosi muutaman sentin, ja joskus tulevaisuudessa Islannin oletetaan repeävän tämän erkaantumisen myötä kahteen osaan. Jos satojen vuosien takainen politiikka tai mannerlaattojen liikkeet eivät Þingvellirin kävijää kiinnosta, niin myös sieltä löytyy komeaa maisemaa katseltavaksi. Tarjolla on täälläkin vesiputous sekä lisäksi vuolaasti virtaava vuoristojoki ja Islannin isoin järvi.

Vettä virtasi myös mannerlaattojen erkanemiskohdan lähistöllä.
Upeaa maisemaa Þingvellirissä. Taustalla Islannin suurin järvi.

Yhteenveto

Koko päivän Golden Circle kierros maksoi 10900 ISK (toukokuun 2017 lopun kurssilla 99 €, ei sisältänyt mitään ruokailuja), ja se oli mielestäni tuon kalliin maan hintataso huomioon ottaen hintansa väärti. Golden Circle-kierros ei varmasti tarjoile Islannin komempia tai autenttisimpia maisemia, mutta ensikertalaiselle Islannissa se oli kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen kokemus. Toukokuun lopussa turisteja ei ollut hulluja määriä kierroksen varrella, ja katselupaikkoja luontonähtävyyksien vieressä piisasi. Palvelut kierroksen varrella toimivat eli vessoja löytyi riittävästi ja syötävää sai tarvittaessa. Sää vaihteli päivän aikana kaatosateesta auringonpaisteeseen, joten vaatevalinnoilla kannattaa varautua ihan mihin tahansa keliin. Oppaamme sanoi, että Islannissa koetaan monesti yhden päivän aikana kaikki vuodenajat, ja se väite on helppo uskoa.

(Kuvat ja teksti Islannin reissulta toukokuussa 2017.)

12 thoughts on “Mainettaan parempi Golden Circle Islannissa

 1. Minulla yhtä hyvät kokemukset Golden Circleltä vuodelta 2012. Me otettiin silloin omat eväät mukaan ja säästettiin siinäkin, hehe! Meidän reissu oli kesäkuun alussa eikä silloinkaan mitään aivan tolkutonta turistiryntäystä ollut, vaikka paljon meikäläisiä olikin. Olin äitini kanssa ja Golden Circle oli just sopivan rento mutta informatiivinen meille!

  1. Kiva, että teilläkin on ollut hyvät kokemukset! Ja eväät taitaa olla Islannissa melkein missä vaan hyvä idea 🙂

 2. Mekin tehtiin juuri pikavisiitti Islantiin ja hypättiin mukaan valmisretkelle. Golden Circlen sijaan valittiin etelärannikko, joten oli kiva lukea, millainen kokemus Golden Circle on ollut. Kunhan kerkeän, kirjoittelen juttua tuosta meidän retkestämme.

  1. Toivottavasti teilläkin on ollut onnistunut valmisretki Islannissa! Mä arvoin tuon etelärannikon ja Golden Circlen välillä aika pitkään, joten jään odottamaan kertomusta siitä, millaista teillä oli omalla retkellänne.

 3. Islanti on vaan niin upea! Odotan innolla omaa reissua sinne. Mukavaa, että siellä järjestetään myös tuollaisia kompakteja kierroksia nopean aikataulun omaaville.

  1. Islannissa on todella osattu tuotteistaa nämä luontoelämykset, ja paljon erilaisia valmisretkiä oli tarjolla. Itse suosin yleensä omatoimireissuja ja -elämyksiä, mutta tietyissä tilanteissa tällaiset valmispalvelut ovat kyllä tosi näppäriä. Hyvää Islannin reissua teille!

 4. Olipa kiva lukea kirjoituksesi, kun paikat olivat niin tuttuja. Kiva, että sait positiivisen elämyksen peloistasi huolimatta. Hienoja kuvia olet ottanut.
  Jos ketään kiinnostaa lukea omatoimimatkailijan kokemukset samalta reitiltä, ne löytyvät täältä:
  http://leppilampi.matkabloggaajat.fi/islanti-todellinen-satujen-saari-trilogian-osa-1-golden-circle/
  Ja sitten eteenpäin kannattaa jatkaa ehdottomasti. Tästä selviää miksi:
  http://leppilampi.matkabloggaajat.fi/islanti-trilogian-2-osa-etelarannikko-lumoaa-kauneudellaan/

  Mahtava maailma on löytynyt, kun lähdin mukaan näihin matkablogitouhuihin. Olen saanut jo lyhyessä ajassa paljon hyviä vinkkejä. Kiitos kaikille!

  1. Monet tämän postauksen kuvat taisivat olla melkein identtisiä sinun postaustesi kuvien kanssa 🙂 Ja taitavat nuo samat kuvat löytyä aika monen muunkin kameran muistikortilta, kun porukkaa noissa Golden Circlen kohteissa riittää. Mutta mitäpä sillä on väliä – hienoja maisemia kelpaa kuvata useammankin. Menenkin heti lukemaan tuon trilogianne kakkososan myös!

 5. Mulla oli maaliskuussa sama tilanne et olin työmatkalla Islannissa ja yksi päivä omaa aikaa, joten mihinkään pitkille vaelluksille tai muille vastaaville ei ollut aikaa. Mulla on tuttu Reykjavikissa ja kun kyselin että mitä kannattaisi yhden päivän aikana tehdä, hän sanoi että vie mut golden circlelle. Se vaan on niin kätevä päiväretkikohde kaikkine Islannin “must see” luonnonnähtävyyksineen!
  Kun mentiin heidän autolla, poikettiin myös maatilan jätskibaarissa ja uimassa, täällä mun blogipostaus päivästä: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/04/09/islannin-golden-circle-paikallisten-vinkit-mihin-poiketa/

  1. Olipa sinulla blogissa kivoja lisävinkkejä Golden Circlen varrelle! Postaustasi lukiessani tajusin, että mulla jäi islantilainen jäätelö koko reissulla kokeilematta, vaikka sitä monessa paikassa kehutaankin. Ja mikä olisi parempi paikka islantilaiselle jätskille kuin tuollainen sympaattinen tilakahvila 🙂 Etiopialainen ravintola Golden Circlen varrella kuulostaa just islantilainen absurdilta 😉

 6. Itsellä olisi tarkoitus mennä Islantiin lähiaikona, joten siksi erittäin kiinnostava postaus! Golden Circle on kyllä vakavasti harkittava, joskin todennäköisesti vuokra-autolla olisi itsellä tarkoitus se tehdä. Täytyypä palata tähän, kun alkaa olemaan ajankohtaista 🙂

  1. Omat kokemukset tosiaan rajoittuu Reykjavikiin ja Golden Circleen, joten en nyt ihan ykkösasiantuntija Islannin osalta ole 🙂 Mutta oma tuntuma on, että jos vuokra-auto on käytössä, niin kannattaa varmaan ajella myös laajemmalla alueella kuin pelkän GC:n tuntumassa. Vaikka GC:n kohteet olivat upeita, niin ainakin minulle jäi halu nähdä Islantia joskus vielä paremmalla ajalla ja laajemmalta alueelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *