Eurooppa, Yleinen

1.8.2017

Älä missaa Ortigiaa Sisilian matkallasi

Avainsanat: , ,

Tasan vuosi sitten oltiin upealla reissulla kiertelemässä Sisiliaa, joten tulkoon tämä postaus vaikka tuon vuosipäivän kunniaksi. Jos tietämykseni Sisiliasta ennen matkaa rajoittui lähinnä Etnan tulivuoreen ja mafiaan, niin Ortigiasta tiesin vieläkin vähemmän. Jostain olin kuitenkin lukenut, että tuolle Sisilian kaakkoiskulmasta löytyvälle saarelle kannattaa tehdä visiitti ja, voi pojat, niin tosiaan kannatti!

Ortigian saari on osa Syrakusan kaupunkia, jolla on pitkälle ulottuva historia. Syrakusan mannerosat eivät viehättävyydellään koreilleet, mutta muutama merkittävä arkeologinen nähtävyys sieltä löytyy. Jos turistin jonnekin kannattaa Syrakusassa ehdottomasti suunnata kulkunsa, niin se on kuitenkin Ortigian saari.

Katukuvaa

Ortigian erottaa muusta Syrakusasta vain kapea salmi, joten pääsy saarelle on helppoa siltoja pitkin. Turisteja neuvotaan jättämään autonsa mantereen puolelle, mutta taksit pääsevät ajamaan myös Ortigian puolella. Ortigia on pieni saari, joka on otettavissa hyvin haltuun kävelemällä.

Ortigian katukuva koostuu kapeista kujista, pittoreskeistä piazzoista, historiallisista rakennuksista ja rähjäisistä julkisivuista. Siistit ja sliipatut kadunpätkät voivat vaihtua yhtäkkiä kulahtaneisiin autiotaloihin. Erilaisia ravintoloita ja kahviloita löytyy lähes kaikkien katujen varsilta, mutta viihtyisimmät ruokapaikat taisivat useimmiten olla sisäpihojen suojissa.

Monet turistit tulevat käymään Ortigiassa vain päiväseltään, mutta me majailimme siellä kokonaiset viisi päivää eikä aika käynyt likimainkaan tylsäksi. Sanoisin, että Ortigia on parhaimmillaan aamulla ennen kuin turistimassat valtaavat kapeat kujat, joten majoitus kannattaa ehdottomasti varata Ortigian puolelta eikä muualta Syrakusasta, jotta näistä rauhallisista hetkistä ehtii nauttimaan. Me teimme aluksi sen virheen, että varasimme majoituksen Syrakusasta, mutta yksi yö sitä sorttia riitti, ja loput yöt asustelimme tyytyväisinä aivan Ortigian sydämessä.

Duomo di Siracusa
Samainen kirkko ilta-asussaan
Kyllä näissä maisemissa kelpaa asua

 

Näitä katuja tallasi mielellään edestakas useamminkin illan
Kovin hulina Ortigian kaduilla oli illalla, kun lämpötila oli laskenut vähän siedettävämmäksi.

Rantaelämää

Vaikka Ortigia on saari, niin varsinaisia uimarantoja siellä on todella vähän. Muutama pieni kiviranta ilman palveluja, ja yksi minimalistinen hiekkarannan pläntti. Me emme ole missään muotoa rantaihmisiä, joten uimarantojen puute ei meitä kiusannut, vaikka kuuma sää toki hikoilemaan pistikin. Mutta kun näimme rannassa meren päälle rakennetun aurinkoterassin, halusimme sinne kuitenkin jostain mystisestä syystä loikoilemaan. En osaa selittää mitä tapahtui, mutta me rannalla yleensä viihtymättömät ihmiset makasimme tuolla aurinkoterassilla kaksi päivää merta tuijotellen ja välillä meressä polskien. Joku vilvoittava drinkkikin tuli siinä vissiin jossain välissä nautittua. Ei se mitään ilmaista huvia ollut, mutta meille se oli tuossa kohtaa hintansa väärti.

Yllätimme itsemmekin viihtymällä näillä aurinkopedeillä todella hyvin.
Terassin juoma- ja ruokahuolto toimi moitteettomasti.
Uimavalvojan työvuoro pikkuruisella hiekkarannalla on päättynyt tältä päivältä.
Näitä tikkujätskejä oli mahdoton vastustaa

Paikallisia

Yksi Ortigian vahvuuksista on se, että sieltä löytyy myös paikallista asutusta. Vaikka turisteja rynnii saarelle etenkin kesäaikaan laumoittain ja laumoittain, niin ortigilaiset elävät tuon hulabaloon keskellä omaa arkista elämäänsä. Sitä ei ehkä huomaa ensi silmäyksellä Ortigian pääaukiolla, mutta kun uskaltautuu seikkailemaan pikkukujille, niin autenttisempaa maisemaa ja paikallisten ihmisten arkijuttuja alkaa tulemaan näköpiiriin.

Päivän saalis on kasassa.
Paikallisten asuttamia kujia löytyy kun suunnistaa keskeisimmiltä turistialueilta poispäin.
Ortigia näytti olevan mieleinen paikka mennä naimisiin, sillä hääpareja näkyi lukematon määrä.

Julkisilla Ortigiaan pääsee helposti ottamalla bussin Catanian lentokentältä kohti Syrakusaa. Matka kestää noin 1,5 tuntia eikä maksa paljoa. Lisäksi ainakin myös Palermosta on bussiyhteys Syrakusaan (matka-aika noin 4 h). Syrakusan bussiasemalta on kävelymatka Ortigiaan tai jos painavat pakaasit kiusaavat, niin taksillakin toki pääsee. Autolla ei Ortigiassa tee yhtään mitään.

Muita Sisilian kokemuksiamme voit lukea postauksesta Pernaa ja paistetta Palermossa.

(Kuvat ja teksti Sisilian matkalta 07-08/2016.)

8 thoughts on “Älä missaa Ortigiaa Sisilian matkallasi

    1. Myös minä ihastuin Sisiliaan ikihyviksi. Paljon jäi kahden viikon reissulla näkemättäkin, joten toivottavasti Sisiliaan tulee matkattua joskus vielä uudestaan.

  1. No nyt oli kyllä upea paikka ja upeat kuvat! Olen aivan myyty! En oo tällaisesta paikasta koskaan kuullutkaan ja heti alkoi tehdä mieli tuonne lämpöiseen kesäiltaan kävelemään. Oih! Vitsi miten tykkään näistä kuvista, joissa paikallisia. Just tätä mäkin etsin reissuillani. Ja tuo hääpari on tietysti aivan liikkis!

    1. Ihan sama oli mulla, että en ollut kuullut Ortigiasta ennen kuin tuota matkaa alettiin suunnittelemaan. Mutta ehkä ne parhaat paikat monesti tulee just tällä tavalla, vähän yllätyksenä 🙂

  2. Syracusa on todella upea. Mekin käytiin siella vuosi sitten, päiväretkellä Cataniasta. Matka ei kestänyt junalla kuin tunnin, ja voin lämpimästi suositella retkeä kaikille 🙂 Ortigiassa olisi tosin viihtynyt hyvin useammankin päivän, etenkin tuollaisella rantaterassilla!

    1. Kiva, että olet päässet Ortigiaan! Useimmat turistit tuntuivat tosiaan olevan päiväretkellä, mutta mä suosittelisin kyllä lämpimästi vähän pidempää oleskelua, jotta paikkaa pääsisi kunnolla käsiksi. Mutta aina siihen ei tietysti ole aikaa, ja päiväkin on parempi kuin ei mitään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *