Turku, Yleinen

7.8.2017

Muraaleja ja muuta katutaidetta Turussa

Avainsanat: ,

Sateisena lomapäivänä lähdimme lasten kanssa bongaamaan muraaleja ja muita seinämaalauksia Turusta. Minulla oli sellainen käsitys, että joku määrä tällaista taidetta Turusta löytyy, mutta koskaan en ollut systemaattisesti asiaa miettinyt. Tein vähän pohjatyötä netissä ennen kuin starttasimme matkaan, joten meillä oli matkaan lähtiessämme hiukan tuntumaa siitä, mistä muraaleja ja muita löytyisi. Ja toki muutaman ison seinämaalauksen tiesimme ihan arkireittiemme varreltakin.

Lapsille suurin yllätys oli, että tällaisia seinämaalauksia saa tehdä ihan luvalla (vs. luvattomat graffitit tai epämääräiset spray-sotkut). Minä taas yllättyin siitä, kuinka paljon katutaidetta Turusta löytyy, ja kuinka hienoja monet maalaukset ovat. Muraalien ja muiden maalausten bongaaminen oli yllättävän hauskaa huvia, joten tässä muillekin vinkkejä, mistä ja millaisia maalauksia Turusta voi löytää.

Taidesähkökaapit

En ollut ikinä aikaisemmin huomannut, että Turussa on maalattuja sähkökaappeja, mutta Turku Energian nettisivuilta selvisi, että tällaisia taidekaappeja löytyy kaupungin alueelta jopa 130. Me bongailimme taidesähkökaappeja Martin ja Portsan kaupunginosissa, joissa molemmissa niitä on runsaasti. Sekä Martti että Portsa ovat muutenkin kivoja kävelypaikkoja, joten mikäs sen mukavampaa kuin sähkökaappien bongailu idyllisessä ympäristössä. Lapsetkin innostuivat kävelyretkestä ihan eri tavalla, kun tehtävänä oli etsiä mahdollisimman monta maalattua kaappia. Ihan superhyvä idea tämä sähkökaappien maalaaminen, sillä eihän ne perinteisesti mitään katukuvan kaunistuksia ole.

Muutama esimerkki taidesähkökaapeista Portsan ja Martin kaupunginosista.

Kaukolämmön taidekohteet

Turku Energian panostus ympäristötaiteeseen ei jää pelkkiin sähkökaappeihin, vaan he ovat muokanneet myös kaukolämmön kiinteitä kohteita taideteoksiksi. Me bongattiin kolme näitä isompia teoksia, eikä päästy niiden kanssa ihan helpolla. Luolavuoren “Vuorenneito” ja Martissa sijaitseva “Metsämaisema” olivat vielä helppoa kauraa, mutta Metsäarossa sijaitseva “Vuorenpeikon temppeli” vaati enemmän kekseliäisyyttä ja salapoliisin työtä. Meillä oli kyllä osoite Vuorenpeikon temppelille, mutta navigaattorin julistaessa perillä oloa, ei sen paremmin vuorenpeikosta kuin temppelistäkään näkynyt vilaustakaan. No, pienellä lisäajelulla löysimme perille. Seuraavan haasteen tarjosi teoksen valtava koko ja aidat sen ympärillä. Tuntui, että en saa peikosta minkäänmoista järkevää kuvaa näissä olosuhteissa. Sitten keksin kiipeilytyttää kahdeksanvuotiaan kuvausassistenttini auton katolle, josta hän näppäili muutaman kelvollisen otoksen.

Jukka Hakasen Metsämaisema Martissa
Mauri Kososen Vuorenneito Luolavuoressa
Samaisen Kososen Vuorenpeikon temppeli Turun ja Raision rajamailla

Nuorisotyön juhlavuoden seinämaalaukset

Turun kaupungin nuorisotyö täytti viime vuonna 70 vuotta, ja sen kunniaksi kaupunkiin maalattiin neljä suurta muraalia. Me kävimme bongaamassa kolme näistä seinämaalauksista eri puolilta kaupunkia.

Jukka Hakasen upea Pino Luostarinkadulla
Kupittaanpuiston muraali kuvaa puiston monipuolista luonnetta
Suurin juhlavuoden muraaleista löytyy Pansiosta

Muita upeita muraaleja

Jos katutaidekiintiö ei tule vielä yllämainuttujen teosten avulla täyteen, niin muutakin katsottavaa löytyy. Turun ehkä tunnetuin ja vanhin seinämuraali löytyy Eerikinkadulta, jonne sen on vuonna 2012 maalannut espanjalainen Aryz. Lasten ehdottomaksi suosikiksi nousi viime vuonna, osana Upea16-katutaidefestivaalia, Ursininkadulle maalattu iso ja värikäs muraali, joka on bulgarialaisten Arsekin ja Erasen käsialaa. Itsekin jäin tuijottamaan tuota teosta pidemmäksi toviksi. Sympaattinen on myös Leafin vanhalta tehdasalueelta löytyä lakupiippumuraali.

Aryzin Harvest Eerikinkadulla
Arsekin ja Erasen upea muraali Ursininkadulla
Tämä Jukka Hakasen muraali saa hymyn huulille.

Tässä siis katsaus Turun muraaleihin ja katutaidetarjontaan. Lista ei ole missään muotoa kattava, joten käy ihmeessä bongaamassa joko nämä teokset tai joku muu, joka ei tähän postaukseen mukaan mahtunut. Minua muraalikärpänen pääse puraisemaan sen verran, että suunnittelen jo lähteväni bongailemaan näitä muistakin suomalaisista kaupungeista jossain vaiheessa 🙂

 

 

2 thoughts on “Muraaleja ja muuta katutaidetta Turussa

    1. Tervetuloa Turkuun muraalimatkalle! Tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen Turkuun on tullut useampia muraaleja vielä lisääkin, joten kyllä täällä katsottavaa riittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *