Eurooppa, Yleinen

20.8.2017

Mitä ehtii pikapyrähdyksellä Reykjavikissa?

Avainsanat: ,

Ensinnäkin pahoitteluni radiohiljaisuudesta. Loppukesä on ollut sen verran vauhdikas, että koneella istuminen on jäänyt väliin, ja tulipa tuossa kokeiltua ihan sellaistakin kummallisuutta kuin neljää vuorokautta ilman minkäänlaista netti- tai muutakaan yhteyttä ulkomaailmaan. Koitan tässä lähiaikoina keriä nuo kesän reissut kuitenkin jonkinmoisiksi blogipostauksiksi, jotta syksyn matkat pääsisi aloittamaan puhtaalta pöydältä. Lähdetään liikkeelle Reykjavikista, jossa olin työmatkalla toukokuun lopussa.

Aiemmin jo kirjoittelin, että sain yhdistettyä Islantiin suuntautuvaan työmatkaani yhden päivän Golden Circle-kierroksen. Muuta vapaa-aikaa ei oikein ollut, ja Reykjavikissa järjestetty konferenssi sitoi minut lopuksi aikaa pääkaupunkiin. Muutamat illan vapaat tunnit ja yhden pidemmän lounastauon sain kuitenkin irrotettua itselleni, joten hiukan sentään ehdin tekemään tuttavuutta tuon pienen ja sympaattisen pääkaupunkin kanssa. Jos olet siis stop-overilla tai muulla pikapyrähdyksellä Reykjavikissa, niin tässä muutama idea, mitä ohjelmaan voi mahduttaa.

Ihailla värikästä katukuvaa

Minulla oli onni majoittua Reykjavikin keskustassa, joten kiertely keskustan pikkukaduilla oli helppo sisällyttää muuten kiireiseen aikatauluun. Etukäteen minulla ei ollut oikein minkäänlaista mielikuvaa siitä, miltä Reykjavikissa näyttäisi, joten en osannut odottaa mitään tiettyä. Erityisesti huomioni kiinnitti rakennusten värikkyys, sillä taloja löytyi katujen varsilta sateenkaaren kaikissa väreissä. Tämä olikin oikein piristävää harmaassa ja sateisessa säässä. Suomalainen rakennusvalvonta ei varmaankaan katsoisi tuollaista väri-iloitteua hyvällä, mutta ainakin minun silmissäni tuo oli vain ja ainoastaan positiivinen asia. Korkeuseroja Reykjavikista löytyy jonkun verran ja keli voi olla aivan mitä tahansa, joten kaupunkikävelyllekin kannattaa varustautua kunnon vaattein ja kengin. Toki kahviloita ja ravintoloita löytyy joka puolelta, joten suojaan sateelta pääsee kyllä tarvittaessa näppärästi. Jos vaan lompakko kestää islantilaisen kahvittelun kustannukset.

Piipahtaa musiikkitalo Harpassa

Työkonferenssini pidettiin musiikkitalo Harpassa, joten vietin Reykjavikin päiväni siellä ilman mitään erityisjärjestelyä. Vaikka Harpaan mitään erityistä asiaa olisikaan, niin piipahtamista siellä kannattaa harkita. Harpa on rakennettu vuonna 2011 Reykjavikin sataman välittömään läheisyyteen. Lasifasadi, rakennuksen suureellisuus ja meren läsnäolo tekivät ainakin minuun vaikutuksen. Harpaan pääsee sisällä ilman pääsymaksua, mutta jos rakennukseen haluaa tutustua tarkemmin kannattaa ehkä osallistua opastetulle kierrokselle. Eikä varmaan olisi hullumpi idea myöskään ostaa lippu johonkin Harpassa järjestettävään konserttiin, sillä silloin rakennuksen pääsisi kokemaan tositoimissa.

Nautiskella paikallisessa uimahallissa

Aikatauluni jo etukäteen tuntien tiesin, että minun on turha suunnitella käyntiä Blue Lagoonin kylpylässä. Halusin kuitenkin saada edes pienen mahdollisuuden nauttia Islannin kuumien lähteiden vedestä. Hyvän mahdollisuuden tähän tarjosivat Reykjavikin uimahallit. Nämä ovat paikallisten arkisia uimapaikkoja, joihin turistitkin toki ovat löytäneet tiensä. Kävin itse Sundhöllin uimahallissa, joka sijaitsi mukavalla kävelyetäisyydellä hotellistani. Itse uimahalli oli varsin vaatimaton ja rapistunutkin (ja itse asiassa siellä olikin toukokuun lopulla remontti juuri käynnissä), mutta kokemus oli kuitenkin upea. Jätin uimahallin sisällä sijaitsevan tavallisen altaan kokonaan väliin, ja nautiskelin veden lämmöstä ainoastaan uimahallin katolta löytyneissä kuuma-altaissa. Oli kyllä superrentouttavaa istua kuumassa vedessä sateen ja tuulen piiskatessa kasvoja Reykjavikin keväässä. Tarkkaa lipun hintaa tuonne en muista, mutta ei se kallista lystiä ollut.

Uimahalli tuli kuvattua ainoastaan ulkopuolelta, sillä sisäpuolella en kehdannut heilua kameran kanssa.

Ottaa huonoja kuvia lunnisafarilla

Lapsena lukemani Enid Blytonin kirjat ovat luoneet minulle yhäkin vaivaavan lunnikaipuun, enkä silti ollut vielä koskaan päässyt näkemään tuota hassua isonokkaista lintua livenä. Tiesin, että matkani osuu lunnisesonkiin eli lunneja olisi Islannissa toukokuun lopulla kyllä nähtävissä, mutta aikatauluni ei millään sallinut reissua millekään tunnetulle lunnirannalle. Kun tajusin, että Reykjavikin satamasta tehdään pikamuotoisia lunniretkiä kaupungin edustan merialueelle, tein kaikkeni, että pääsin tuollaiselle veneretkelle mukaan. Siinä jäi viimeisen matkapäivän lounaat syömättä ja lähtö lentokentälle sijoitettiin mahdollisimman myöhäiseen hetkeen, mutta mitäs niistä, lunneja oli nähtävä ja lunneja näin!

Varasin Puffin Express-retkeni Special Tours-firmalta, ja se maksoi nettivarausalennuksella 5130 ISK  eli reilut 40 euroa. Retki kesti vain tunnin ja siinä ajassa vene ehti ajaa Reykjavikin edustalla sijaitsevan saaren liepeille, missä lunnit pesivät. Kun pääsimme lähelle saarta, lunneja alkaa pikkuhiljaa tulemaan esiin. Näimme niitä niin saarella tepastelemassa, ilmassa lentämässä kuin meressä kellumassakin. Ja olivathan ne kaikessa kömpelyydessään tosi symppikisiä. Kovin lähelle venettä lunnit eivät uskaltautuneet, joten veneestä löytyneet kiikarit tulivat hyvään käyttöön. Minulla ei tietenkään ollut muuta kuvauskalustoa mukana kuin puhelin, joten omat lunnikuvani jäivät olemattomiksi. Jos tuijotatte alla olevia kuvia tarkasti, niin kuvissa näkyvät pienet mustat pisteet ovat lunneja 🙂 Vaikka kuvat jäivät surkeiksi, niin olin onnellinen, että lähdin retkelle ja näin kuin näinkin vihdoin lunneja. Täytyy sitten joskus jatkossa suunnitella joku hiukan parempi lunniretki jonnekin päin Pohjois-Atlanttia, ja ottaa silloin joku muukin kuvauslaite kuin Iphone mukaan.

Loppukaneettina todettakoon, että pikapyrähdykselläkin ehtii saamaan Reykjavikista kohtuullisen hyvän otteen, sillä kaupunki on pienehkö ja kompakti. Toki kaupunkiin olisi mielellään tutustunut isommalla ajalla, mutta näinkin homma toimi varsin hyvin.

26 thoughts on “Mitä ehtii pikapyrähdyksellä Reykjavikissa?

 1. Kivoja vinkkejä! Tein juuri tänä kesänä vajaan vuorokauden pikapysähdyksen Islantiin (itseasiassa juttua siitä tulossa aika pian), jolloin Reykjavikin näkemiseen jäi muutama tunti aikaa. Huonojen yöunien takia paukut eivät enää riittäneet Reykjavikin kiertelyyn, joten kaupumgista sai vain hyvin pintapuolisen kuvan. Seuraavaa kertaa varten täytyy muistaa nämä vinkit!

  1. Pari tuntia kuulostaa todelliselta pikavisiitiltä! Mulla oli sentään pari iltaa ja parit lounastauot, joten siinä ehti jo nähdä ja tehdä juttuja ihan kivasti. Jään kuulolle odottamaan postaustasi omasta pikapysähdyksestäsi 🙂

 2. Olet kyllä paljon ehtinyt konferenssin ohessa! Miten sulla on riittänyt paukut? Enpä tiennyt tuollasta lunnisafariakaan, tunnin retken olisi voinut sujauttaa melkeinpä mihin rakoseen vain. Ai, mutta mehän oltiinkin juhannuksen alla Islannissa, en tiedä onko silloin enää järjestetty noita. Joka tapauksessa, juttusi rohkaisee muitakin lyhyen aikaa kaupungissa viettäviä näkemään muuta kuin lentokentän.

  Reykjavik on niin sympaattinen ja ihana!

  1. Tehokkuus ennen kaikkea 😉 Ei mutta tosissaan puhuen noi tekemiset sai aika vähällä vaivalla mahdutettua aikatauluun. Harpa ja katukuva tulivat vähän niin kuin itsestään, ja lunnisafari ja uiminen olivat molemmat aika lyhytkestoisia aktivitteettejä. Jos muistan oikein, niin lunnit ovat Islannissa heinäkuun lopulle asti, joten oletan, että juhannuksena on lunnisafareita järjestetty.

 3. Tulipas heti ikävä Reykjavíkiin! Pari kertaa olen siellä nyt käynyt, kumpanakin kertana pääkaupungissa vain muutaman tunnin oleilu ja loput matkasta autoilua muualla. Harpa on kyllä jäänyt katsastamatta (ehkä siksi, että näin ammattimuusikkona tuntuisi vähän kun työpaikalla kävisi… 😀 ), mutta täytyy korjata se puute sitten seuraavalla kerralla! Reykjavíkin värikkäät talot tekivät minuunkin heti ensimmäisellä kerralla vaikutuksen! Näkymät kirkon kellotornista olivat erityisen söpöt juuri kaupungin värikkyyden vuoksi.

  1. Niinhän se taitaa useimmilla olla, että Islannin luonto vetää puoleensa niin kovasti, että Reykjavik jää joko kokonaan väliin tai sitten siellä piipahdetaan tosi pikaisesti. Musiikkitalona en osaa Harpaa millään muotoa arvioida, mutta noin niin kuin arkkitehtuurisesti ja esteettisesti se oli mielenkiintoinen rakennus. Käy ihmeessä kurkkaamassa seuraavalla reissulla, ellei työpaikkatuntu pilaa lomafiilistä 🙂

  1. Kyllä mäkin jouduin hiukan ottamaan itseäni niskasta kiinni, että sain itseni kiskottua hotellihuoneen lämmöstä ulos sateeseen ja uimahalliin. Mutta kannatti ehdottomasti kyllä 🙂

 4. Me vietettiin viiden päivän matkalla yksi päivä Reykjavikissa, enkä katunut yhtään. Sympaattinen, värikäs ja eloisa pikkukaupunki teki vaikutuksen.

  Mäkin olen onnistunut tunkemaan työreissuihin toisinaan vaikka mitä. Kun on tarpeeksi hinkua, virtaakin yleensä löytyy.

  1. Aikalailla samanlaisilla adjektiiveilla voisin minäkin kuvailla Reykjavikia! Ja noinhan se just on, että kun motivaatiota on riittävästi, niin aika ja jaksaminen löytyy kyllä kummasti tiukemmastakin välistä 🙂

  1. Juu, ja enemmänkin olisi tekemistä ja näkemistä Reykjavikissä riittänyt, mutta oma-aikataulu ja jaksaminen ei enää muihin juttuihin venynyt 🙂

 5. Ihania nuo värikkäät talot, piristää kummasti katukuvaa harmaassa säässä! En tiennytkään, että kuumien lähteiden vedestä pääsee nauttimaan myös Reykjavikin uimahalleissa, joten se on mainio vinkki jos ei ole aikaa lähteä Blue Lagooniin. Pitää muistaa myös tsekata lunnisafarimahdollisuus sitten joskus kun minäkin pääsen käymään Islannissa 🙂

  1. Juu, oli hauska huomata, että tiiviilläkin aikataululla ehtii Reykjavikissa yllättävän paljon. Ja sää oli todentotta varsin harmaa, joten katukuvan värikkyys toi mukavaa vastapainoa 🙂

 6. Haluaisin niin kovin päästä vihdoinkin matkalle Islantiin, mutta olen pähkäillyt sen kanssa, että kauanko aikaa tarvitsee. Toisaalta kiehtoisi reilun viikon kiertomatka upeissa luontokohteissa, mutta toisaalta myös stop-over liput Kanadaan polttelisi. Tässä viimeisessä tapauksessa olisi sitten Reykjavikissä vain päivä pari aikaa pyörähtää… Joten kiitos näistä vinkeistä, täytyy laittaa korvan taa! 🙂

  1. Molempi parempi varmaan 🙂 Parissa päivässä saa mun kokemuksen mukaan kyllä jonkinmoisen peruskuvan Islannista, mutta toki pidemmällä reissulla ehtisi näkemään ja kokemaan ihan eri tavalla sitten.

 7. Kiva huomata, että lyhyelläkin pyrähdyksellä saa koettua kivoja juttuja! Tiesitkö muuten, että myös lunnikoiria on olemassa? Ne vasta hauskoja otuksia ovatkin. Mahtavaa, että sait bongata lempilintusi! 🙂

  1. Voin vaan kuvitella kuinka hienoja tuollaiset issikkavellukset ovat noissa maisemissa, joten ei varmasti mikään huono vaihtoehto sekään 🙂

 8. Voi ihanuus minkä näköistä! Islanti vaikuttaa todella hienolta paikalta, ja harmittaa etten ole vielä päässyt siellä käymään. Erityisesti haaveilen saaren ympäriajosta, mutta pikapyrähdyskin olisi kiva. Tuli muuten noista värikkäistä taloista mieleen Norjan Stavanger!

  1. Luulen, että Islanti toimii tosiaan molemmilla tavoilla: pidemmällä ja lyhyemmällä reissulla. Norjan Stavangerissa en ole käynyt, mutta kuulostaa kivalta paikalta, jos katukuva on samanmoinen kuin Reykjavikissa 🙂 Reykjavikissa ollessani mietin, että jos minut olisi pudotettu pääkaupungin kaduille kertomatta missä olen, niin olisi kyllä ollut vaikea paikallistaa itsensä oikeaan paikkaan. Katukuvassa oli paljon Norjaa, jotain brittiläistä ja jotain mikä vei ajatukset Grönlantiin (en ole tosin käynyt siellä). Mielenkiintoinen kombo siis.

 9. Hitsit, Islanti on ollut jo pitkään bucket-listillä. Kiva kun nopeallakin pyrähdyksellä jo jotain saa irti, mutta olisi todella hienoa päästä tänne pidemmäksikin aikaa katselemaan luontokohteita.

  Tämä on hyvä postaus ajatellen sitä että jos joskus lentää lyhyellä stop-overilla nykiin Reykjavikin kautta niin ehtiihän siinäkin sitten sentään jotain. 🙂

  1. Pidempi visiitti olisi joo totta kai luksusta, mutta oli kyllä kiva huomata, että jotain sentään ehti pikaisemmallakin pyrähdyksellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *