Suomi, Yleinen

31.8.2017

Saariston lasten jalanjäljissä Eckerössä

Avainsanat: , , ,

Meille on vähän vahingossa muodostunut sellainen kesätraditio, että lomalla käydään parin yön telttareissulla leirintäalueella. Perinnettä ylläpitävät sitkeästi lähinnä lapset, jotka ovat tarkkoja myös siitä, että telttaretki todella toteutetaan leirintäalueella palvelujen (ts. leikkipaikka) läheisyydessä eikä todellakaan missään metsän siimeksessä, minne äiti puolestaan hinkuisi. Leirintäalueet eivät tosiaan ehkä olen ihan minulle mieluisinta sielunmaisemaa, mutta jotenkin tämä pikkuperinteemme on niin sympaattinen, että siitä on kuitenkin mukava pitää kiinni.

Tänä vuonna päädyimme telttaretkellemme Ahvenanmaalle. Näin Turusta matkaan lähdettäessä Ahvenanmaa on superhelposti saavutettavissa laivalla eikä ajokilometrejä pahemmin reissussa kerry. Lapsille laivamatkailu on aina toiveiden täyttymys, joten tässä saatiin telttailu- ja laivareissuhaaveet pistettyä näppärästi samaan pakettiin. Teimme lopullisen päätöksen Ahvenanmaalle lähdöstä vasta pari päivää ennen reissua, minkä vuoksi laivat olivat jo aika täynnä. Menomatkan osalta Viking Line oli jo myyty autopaikkoista loppuun, joten Turusta Maarianhaminaan seilasimme Tallink Siljan kyydissä. Paluumatka saatiin Vikingille, joten tulipa tässä sitten molemmat varustamotkin testattua samalla reissulla. Tässä vertailussa pisteet menivät Vikingille paremmasta buffetista ja tyylikkäämmästä laivasta, ja Siljalle taas puolestaan paremmasta lapsille suunnatusta ohjelmatarjonnasta.

Pikaisen googlailun perusteella päädyimme valitsemaan majapaikaksemme Käringsundin leirintäalueen Eckerössä. Päätökseen vaikutti se, että Eckerö oli meille entuudestaan täysin vierasta seutua, ja Käringsundin alueen palvelut vaikuttivat olevan kohdillaan. Kuvahaun perusteella maisematkaan eivät näyttäneet lainkaan hullummilta. Eckeröstä löytyy monenlaista majoitusta hotelleista aamiaismajoituksiin ja merenrantamökeistä telttapaikkoihin. Ravintoloita, kahviloita, museoita, teemapuistoja ja erilaisia vesiaktiviteetteja löytyy myös. Ja paljon kaikkea muuta. Jos auton tankki huutaa tyhjyyttään, niin bensaakin saa, mutta ruokakauppaa sen sijaan ei Eckeröstä löydy. Fiksut hankkivat ruokaostoksensa suoraan Maarianhaminaan saavuttuaan saaren pääkaupungin isoista supermarketeista ennen kuin ajavat Eckeröön. Ei-niin-fiksut taas ajavat ensin Eckeröön tajutakseen, ettei sieltä saa ostettua ruokaa yhtään mistään etenkään sunnuntaina, palaavat sieltä sen reilut 30 km takaisin Maarianhaminan Prismaan ja köröttelevät sitten ruokaostosten kanssa uudemman kerran Eckeröön. No, eipä sadepäivänä kauheasti muuta tekemistä olisi ollutkaan.

Telttaleirimme Käringsundissa. Muilla oli komeat ja isot perheteltat, mutta me majoituimme tiivistunnelmaisesti kahteen vaellustelttaan.
Ranta oli lapsille optimaalinen, mutta levävaroitukset viittasivat siihen, että sinilevääkin rannalla ilmeisesti esiintyy.

Käringsundin alueen maisemat eivät tuottaneet meille pettymystä. Astrid Lindgrenin kirjaan perustuvaa Saariston lapset-elokuvaa oli kuvattu 60-luvulla Käringsundissa, ja se oli kyllä helppo uskoa sileitä rantakallioita ja vanhoja venevajoja ihaillessa. Ahvenanmaalle tyypillinen graniitti väritti maiseman punasävyiseksi joka puolella. Niin tiet kuin kalliotkin hehkuvat tuota lämmintä väriä.

Täydellisen kontrastin vallistevaan saaristomaisemaan teki Eckerön posti- ja tullitalo. Se on rakennettu Venäjän vallan aikaan vuonna 1828 näyttäväksi maamerkiksi. Tuolloinhan Eckerö oli aivan Venäjän läntisellä ulkorajalla, ja ruotsalaisille piti päästä näyttämään.  Rakennus on Carl Ludwig Engelin suunnittelema, ja sitä pidetään Engelin kuuluisimpana Helsingin ulkopuolisena työnä. Postitalon sisältä ja pihapiiristä löytyi kesäaikaan pieni museo, käsityönäyttely, suklaa- ja matkamuistoputiikki sekä idyllinen kahvila. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka Eckerön suunnassa liikkuville.

On siinä pikkupaikkakunnan posti- ja tullitalolla näköä ja tyyliä.

Ruokapuolella emme kokeneet Eckerössä suuria kulinaristisia elämyksiä, sillä kokkailimme pääasiassa trangialla helppoa retkiruokaa. Alueen kahviloita emme kuitenkaan pystyneet ohittamaan, sillä pitihän sitä nyt tietysti käydä Ahvenanmaan pannukakkua maistamassa eikä postitalon söpön Cafe Tsarevnan houkuttelevia kakkupaloja vaan voinut jättää vitriiniin nahistumaan.

Ehkä hiukan yllättäenkin nähtävyyssuosikiksemme Eckerössä nousi Ålands jakt- och fiskemuseum. Museo ei ole erityisen suuri, mutta metsästykseen ja kalastukseen liittyvät asiat tulevat siellä havainnollisesti ja kiinnostavasti esille. Ja minun makuuni museon ei kyllä tarvitsekaan olla tätä suurempi, sillä valtavissa museoissa kiinnostus pysyy harvoin koko aikaa yllä. Museossa oli esillä alueen eläimistöä, kalastus- ja metsästystarvikkeita, vanhoja valokuvia ja pääsipä siellä sisälle vanhaan kalastusmajaankin.

Ja vaikka museo oli kaikenkaikkiaan tosi kiva ja onnistunut kokonaisuus, niin ekstramaininnan se ansaitsee vielä lasten loistavasta huomioimisesta. Näyttely ja siitä kertovat tekstit kiinnostivat myös lapsia, ja sen lisäksi museoon oli järjestetty omia spesiaalijuttuja lapsia varten. Sieltä löytyi muun muassa pehmoleluja, roolivaatteita ja vanhanaikainen torikoju, jossa lapset olisivat varmaan leikkineet surutta iltaan asti. Lisäksi museon ulkopuolelta sijaisti vanha troolari, jossa lapset saivat leikkiä ja kiipeillä vapaasti. Sanoisin, että jo pelkästään tätä museota varten lapsiperheiden kannattaa poiketa Ahvenanmaan reissullaan Eckerössä. Toki paljon muutakin lapsille suunnattua kivaa alueelta löytyy.

Me lomailimme Eckerössä elokuun alkupuolella 2017. Nyt kuun lopussa tätä postausta kirjoitettaessa monet palveluista ovat jo sulkeneet tältä kesältä ovensa. Eckerö kannattaa kuitenkin pitää muistissa ensi kesän reissuja suunnitellessa.

17 thoughts on “Saariston lasten jalanjäljissä Eckerössä

 1. Valitettavasti Ahvenanmaa sulkee ovensa erittäin varhain ja jäin ilman ålandspannkakaa. Eckerö ja sen postitalo ovat luonnollisesti tuttuja, mutta museossa en ole ollut, enkä tiennyt leirintäalueesta. Se on ehkä parempi kuin Maarianhaminan leirintäalue, joka oli meluinen. Ahvenanmaalla riittää loputtomasti kierreltävää ja nähtävää.

  1. Ensi kesänä sitten uudet yritykset pannukakulle 🙂 Mutta totta, sesonki tuntuu olevan tuollakin todella lyhyt. Ymmärrettävää toki, mutta jotenkin harmillista silti. Metsästys- ja kalastusmuseo oli meistä tosi kiva, joten sillä kokemuksella suosittelen lämpimästi. Leirintäaluetarjontaa oli Eckerössä useammankin leirintäalueen verran, mutta me iskettiin telttamme vaan ensimmäiseksi vastaan tulleelle alueelle, joten vertailua en osaa näiden välillä tehdä. Meidän leirintäalueemme oli kyllä ainakin tosi rauhallinen, joten sen puolesta sopii olla tyytyväinen.

 2. Evkerö ja Käringsund ovat ihania paikkoja! Viimeisen 50 vuoden mittaan on tuolla tullut käytyä ainakin kymmenen kertaa – ja varmaan palaamme sinne vieläkin! Kiva, että muutkin ovat tuon löytäneet.

  1. Juu, oli kyllä hyvä löytö ja voisin hyvin kuvitella, että palaamme tuonne myös tulevina kesinä 🙂

 3. Suuri miinus Eckerölle, että se pienikin kauppa lopetettiin tosin rannassa on hyvä ravintola ja elintarvikekioski. Sesonki on valitettavan lyhyt, juhannuksesta koulujen alkuun. Eckerön leirintäalueen teltat ova mahtavia kolosseja joita ei varmaankaan koskaan liikutete mihinkään, ympärillä on jopa aidat ja kukkaistutukset. Mikäs siinä jos on joskus onnistunut saamaan hyvän paikan. Pidän kyllä kovasti muuten Eckeröstä ja sen uimarannasta ja kyllä nyt ainakin yhdet ålanninpannarit kesässä täytyy syödä. Vieressä on myös safaripuisto ja saksanhirviä eläimistä kiinnostuneille.

  1. Mielenkiintoista historiatietoa, että aiemmin kauppa on Eckeröstä löytynyt. Jotenkin tuntuikin oudolta, ettei kauppa siellä enää ole, kun muita palveluja kuitenkin löytyy runsaasti. Rannan kioski huomattiin myöhemmin, mutta se ei olisi meitä pelastanut, kun tarvittiin useampi kassi ruokaa viiden hengen parin päivän murkinointiin. Safaripuisto jätettiin väliin ihan tietoisesti, kun on safaria (aika erilaista safaria tosin…) luvassa syksyn matkustusohjelmassa. Onko sinulla kokemusta tuosta Eckerön safarista eli onko se hyvä aktiviteetti?

 4. No itse asiassa emme ole olleet safarilla, sillä siellä on lähinnä niitä saksanhirviä ja niitä näkee muutenkin kun kulkee polkua laivasatamaan aidan viertä. Siellä laivasatamassa oli se kauppakin, mutta ei sekään ollut niin suuri, että siellä olisi kannattanut tehdä koko perheen kahden päivän ostokset. Me tavallisesti syömme siinä Bodeganin ravintolassa venesatamassa, ruoka on siellä hyvää.

  1. Okei, kiitos vastauksesta 🙂 Ihan isoja määriä turisteja näytti sinne safarille menevän, joten ehkä se olisi ollut kiva…

 5. Näitä juttuja Ahvenanmaalta on mukavaa lukea, sillä meillä on toiveissa ensi kesänä päästä tutustumaan paikkaan ainakin muutamaksi päiväksi. Ihanan näköistä siellä ja toivotaan, että säätkin suosivat sitten meitä. Ah, nyt alkoi tekemään mieli tuota pannukakkua…

  1. Juu, Ahvenanmaa on kyllä kiva ja helppo matkakohde. Parissa päivässkin ehtii jo näkemään tosi paljon, kun etäisyydet ovat niin lyhyitä. Julkaisin just toisenkin postauksen Ahvenanmaalta, joten jos enempi luksustyyppinen majoitus saarella kiinnostaa, niin kannattaa käydä lukemassa 🙂

 6. Voi että, Ahvenanmaa on harmikseni niitä paikkoja, jossa ei ole tullut paljoa käytyä aikuisiällä. Muutama vuosi sitten kävin siellä oleilemassa muutamia tunteja päivä- ja yölaivan välissä. Todella kaunista paikkaa ja juuri jossain kalliolla merenrannalla olisi tosi kiva viettää aikaa/majailla. Hotellissa/hyvässä mökissä tosin, minen oo ihan telttaimmeisiä 🙂

 7. Ihania kuvia! En ole koskaan Ahvenanmaalla vieraillut, mutta useasti olen sinne haikaillut. Tämä oli hyvä paketti tällaiselle “aloittelijalle”. Muuten, onko siellä niin paljon punkkeja kun huhutaan olevan?

  1. Yllättävän monelta on näköjään jäänyt Ahvenanmaa kokonaan väliin! Mutta kannattaa ehdottomasti mennä Ahvenanmaalle joku kesä, jos sopiva tilaisuus tulee eteen. Turusta pääsee laivoilla näppärästi eli ei tule mitään hankalia matkustusaikoja edes. Me ei törmätty Eckerössä punkkeihin, vaikka teltassa majailimme ja pojat heinikoissakin kolusivat. Siitä huolimatta suhtautuisin vakavasti punkkiriskiin, ja päivittäiset punkkitarkastukset ovat ihan varmasti paikallaan Ahvenanmaalla.

 8. Mä ihastuin tuohon postauksen ensimmäiseen kuvaan aivan täysin! Nuo vedenrajassa olevat talot ovat aivan mahtavan kauniin näköisiä. Joitan vuosia sitten olimme Ahvenanmaalla ja piipahdimme Eckerössä, mutta en tiennytkään että tuo Saariston lapset on kuvattu siellä. Tiedä vaikka ensi kesänä todella kävisi Ahvenanmaalla.

  1. Maisemissa ei tosiaan ollut moittimista! Saariston lapsia oli aikanaan kuvattu muuten just Käringsundin vanhojen venevajojen luona, joten lieneekö kyseessä just nuo ekan kuvan vajat, joihin ihastuit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *