Suomi, Yleinen

5.9.2017

Havsvidden – luksusta ahvenanmaalaiseen tyyliin

Avainsanat: ,

Edellisessä postauksessani kerroin kesäretkestämme Ahvenanmaan Eckeröön, jossa lomailimme pienissä vaellusteltoissamme Käringsundin leirintäalueella. Pari viikkoa siitä eteenpäin löysin itseni taas Ahvenanmaalta, mutta aika erilaisesta ympäristöstä. Nyt ei tarvinnut kokkailla hernekeittoa trangialla eikä tuulessa lepattava telttakangas häirinnyt yöunta, sillä vuorokauteen Havsvidden Resortissa kuului kauniisti aseteltuja ruoka-annoksia, poreallas omalla terassilla ja puhtaat valkeat lakanat tyylikkäässä kalliohuvilassa. Maisemat sen sijaan olivat kohdillaan molemmissa paikoissa.

Majoitus

Havsvidden tarjoaa erilaisia majoitusvaihtoehtoja kahden hengen hotellihuoneista monen makuuhuoneen kalliohuviloihin. Majoituskapasiteettia on runsaasti, mutta alue on pinta-alaltaan sen verran laaja, että kylki kyljessä ei naapurin kanssa tarvitse kuitenkaan olla. Meillä oli käytössä huvila neljällä makuuhuoneella sekä omalla saunalla ja porealtaalla. Me emme yhden yön vierailumme aikana ihmeemmin huvilan muita fasiliteetteja hyödyntäneet, mutta hyvin varusteltu keittiö ja pyykinpesumahdollisuus olisi varmasti tullut hyödynnetyksi pidemmällä vierailulla. Ulkoporeallas merimaisemalla oli se paikka, jossa me vietimme isoimman osan hereilläoloajastamme Havsviddenissä.

Resort omistaa kompleksin hotellihuoneet, mutta huvilat ovat yksityisomistuksessa, ja niitä vuokrataan eteenpäin resortin toimesta. Alueen huviloiden ulkonäkö noudattelee yhtenäistä linjaa, mutta sisustusvalinnat ovat yksilöllisiä. Meidänkin huvilan sisustuksesta huomasi selvästi, että kyse ei ole hotellimaisista standardiratkaisuista, vaan omistaja on antanut oman makunsa näkyä tyylissä.

Ihan halpaa lystiä ei majoittuminen Havsviddenissä toki ole, mutta jos huvilan vuokraa isommalla porukalla, niin ei päähinta sentään pilviä hivo. Me maksoimme yhdestä yöstä porealtaallisessa huvilassa aika tarkkaan 740 €. Tämä hinta jaettiin tällä kertaa kuuden henkilön kesken, mutta huvilan sänkypaikat olisivat mahdollistaneet parhaimmillaan 8-9 hengen majoittumisen, jolloin yksikköhinta olisi toki tippunut vieläkin matalammaksi.

Huvilan terassi oli sellaista kokoluokkaa, että siinä oli järjestänyt vaikka tanssit!
Tämä oli meidän lempipaikka terassilla.

Ruoka

Havsviddenistä löytyy ruokapiireissä hyväksi rankattu ravintola, jossa nautimme aamiaisen ja illallisen. Illallisella seurueemme söi monia eri annoksia, ja kaikkia pidettiin kautta linjan onnistuneina ja maukkaina. Esillepano miellytti myös kovasti silmää. Hintatasoa pidimme kuitenkin hiukan kovana, sillä pääruuat huitelivat kolmenkympin molemmin puolin ja jälkiruuat olivat kalleimmillaan yli 15 euroa. Palvelu oli kuitenkin ystävällistä ja merimaisemat ravintolan ikkunoista sen verran komeat, että hiukan tyyrimmänkin ravintolalaskun saattoi ilman suurta tuskaa maksaa.

Meidän majoitukseemme sisältyi aamiainen, mikä on aina kivaa arjen luksusta, vaikka huvilassakin toki olisi saanut aamupalan valmistettua. Aamiainen oli pääosin aika tyypillinen hotelliaamiainen, mutta kalavalikoima ja tyrnismoothie toivat valikoimaan kivaa paikallista tuntua. Sen sijaan se, että puuroa etsinyt matkakaverini ohjattiin Elovena-pussipuurojen luo, oli meistä tuon tasoisessa hotellissa erikoinen ratkaisu.

Kylpeminen

Kylpemis- ja uimismahdollisuuksia löytyy Havsviddenistä useammasta paikasta. Me olimme kuitenkin niin ihastuneet omaan porealtaaseemme, että muut mahdollisuudet jäivät kokonaan kokeilematta. Vierasvenesataman lähellä sijaitsevalla allasosastolla merimaisemia olisi voinut ihailla niin saunasta kuin altaastakin käsin, ja näitä fasiliteetteja saivat kaikki majoittujat käyttää vapaasti. Itse en käynyt allasosastoa sen tarkemmin tutkimassa, mutta etenkin terassilla sijainnut ulkoallas komeine maisemineen vaikutti oikein miellyttävältä kylpemisvaihtoehdolta.

Toisella puolella Havsviddenin aluetta sijaitsee vielä Havspool eli kallionkoloon muodostunut luonnonmukainen merivesiallas. Jos meriveteen pulahtaminen kylmiltään on liian kova paikka, niin uimapaikan välittömässä läheisyydessä on kaksi minisaunaa lämmittelyä varten.

Allasosastokaan ei näytä lainkaan hullummalta.
Havspoolissa pääsee pulahtamaan meriveteen.

Maisemat

Vaikka nykyään moni matkustaa Havsviddeniin hyvien palvelujen ja laadun perässä, niin maisemat ovat kuitenkin se alkuperäinen syy, miksi alue palveluineen on olemassa. Komeat kalliorannat ja pohjoiseen aukeava meri tarjoavat ulkosaaristomaisemaa parhaasta päästä. Kallioiden punainen sävy ja alkusyksyn kanervaloisto loivat mukavaa kontrastia muuten karulle ja paikoin harmaallekin maisemalle. Maisemanautiskelijoiden olisi helppo viihtyä Havsviddenissä useampikin päivä ihan vaan kallioihin paiskautuvia aaltoja tuijotellen.

Saapuminen

Veneilijöiden keskuudessa Havsvidden on tunnettu vierasvenesatamastaan, mutta vene ei ole mikään välttämättömyys alueelle saapumiselle. Jos seteleitä on kertynyt taskunpohjalle isompi nippu, niin Havsviddenin helikopterikenttä mahdollistaa saapumisen ilmateitse. Me vähemmillä seteleillä varustetut pääsimme Havsviddeniin näppärästi autolla Maarianhaminasta. Auto vaan mantereelta laivan kyytiin, poistuminen laivasta Maarianhaminassa ja sieltä noin 45 minuutin ajo perille Havsviddeniin. Sen verran etäällä päätiestä Havsvidden sijaitsee, että julkisilla ja jalkapatikalla en ehkä lähtisi tuota matkaa taittamaan.

Havsvidden sulkee ovensa talvikuukausiksi, mutta vielä syys- ja lokakuun aikana paikasta on mahdollista nauttia. Mikä olisikaan tunnelmallisempaa kuin syksyisen merituulen tunnustelu pimeässä illassa lämpimästä porealtaasta käsin.

Elokuun lopulla vierasvenesatama ei enää ollut kovinkaan kansoitettu.

 

 

 

6 thoughts on “Havsvidden – luksusta ahvenanmaalaiseen tyyliin

 1. Nyt oli majoituspalvelut kyllä kohdillaan!
  Tosin hinta kolmihenkiselle perheelle olisi kyllä aivan liian kallis, mutta mikäpä tuolla olisi rapujuhlia pidellessä parhaimpien kavereiden kera. 🙂
  Saaristossa on kyllä jotain maagista ja olitkin saanut fiiliksen tallennettua hyvin kuviisi.

  1. Juu, ei ole halvimmasta päästä tämä majoitus tosiaan. Mutta Havsviddenistä löytyy erikokoisia huviloita ja lisäksi hotellihuoneita, joten edullisempaakin majoitusta löytyy kuin tämä meidän iso kalliohuvila. Budjettimatkaajan paikka Havsvidden ei kuitenkaan missään muotoa ole.

 2. Ompas hienot puitteet. Täytyy painaa korvan taa vaikka tyyris onkin, sillä suunnittelemme ensi kesällä Ahvenanmaan matkaa. En laittaisi pahaksi jos voisin noissa maisemissa istua porealtaassa lasi kuohuvaa kädessä…

  1. Porealtaassa istuminen noissa maisemissa oli tosiaan ihan kelvollista puuhaa 🙂 Pistäkää ihmeessä korvan taakse, jos vaikka löytyisi joku hyvä diili tuonne!

 3. Kerran kesässä täytyy ehdottomasti yöpyä Havsviddenissä, mutta ennen kuin kukaan tulee kateelliseksi täytyy kertoa, että se yöpyminen tapahtuu sellä venesataman puolella. Kaikki saunat ja altaat ovat kuitenkin veneväenkin käytössä ja ravintolakin on mielestäni korkeatasoinen, tosin hippusen tyyris.

  1. Ensialkuun pahoittelut hitaasta vastaamisesta kommenttiisi! Tuohan on aivan loistava vinkki siihen, miten Havsviddenistä pää nauttimaan edullisemmin. Oletan ainakin, että vierasvenesataman paikkamaksut ovat halvempia kuin majoitusvaihtoehdot 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *