Turku, Yleinen

29.9.2017

Upouusia muraaleja Turussa

Avainsanat: ,

Kirjoitin kesällä postauksen muraaleista ja muusta Turun katutaiteesta, ja blogin kävijätilastoiden mukaan kyseistä postausta on käyty lukemassa säännöllisesti. Koska muraalit näyttävät kiinnostavan, tässä teille jatko-osa Turun muraaleista.

UPEA-taidefestivaali järjestettiin Suomessa tänä vuonna toisen kerran, ja sen aikana Suomeen saatiin yli kaksikymmentä uutta muraalia. Käsittämättömän hienoja teoksia on kuvien mukaan saatu eri puolille maata. Turkuun maalattiin tänä vuonna kolme uutta muraalia, ja ne kaikki valmistuivat syyskuun aikana. Kaikki kolme uutta muraalia sijaitsevat eri puolilla kaupunkia, joten ihan yhdellä iltakävelyllä niitä ei saa otettua haltuun. Sen sijaan omalla autolla tai julkisilla muraalit saa kyllä kierrettyä.

Pöllö Varissuolla

Jussi TwoSeven on maalannut pöllön urheilukentän viereiseen tiilirakennelmaan Varissuolla, osoitteessa Kuopuksenpolku 2. Pöllö tuijottelee suoraan kohti muinoista ala-asteen opinahjoani, joten siinä lapsuudenmaisemiani vuosien tauon jälkeen tohkeissani ihmetellessäni, en tajunnut teoksen erityistä luonnetta paikan päällä ollessani lainkaan. Maalaus on nimittäin tehty koko tiilirakennelman ympäri eli pöllöä voi ihailla niin etu-, sivu- kuin takapuoleltakin. Minä sen sijaan keskityin ainostaan sen ilmeisimmän kuvakulman ikuistamiseen, ja muu energia meni vanhojen kouluvuosien muistelemiseen.

Abstraktia taidetta Runosmäessä

Runosmäestä, osoitteesta Runosmäenkatu 2, puolestaan löytyy italialaisen Vesodin kaksiosainen muraaliteos. Teos on maalattu kahden vierekkäisen kerrostalon päätyseiniin muodostaen hienon kokonaisuuden. Vesodin muraalissa yhdistyvät jännällä tavalla ihmishahmot ja geometriset kuviot. Talot, joihin muraali on tehty, eivät ehkä lähtökohtaisesti ole mikään suurin silmänilo. Harvoinpa nämä vanhojen lähiöiden kerrostalot toki ovatkaan. Iso muraali muuttaakin talojen ankeat harmaat seinän ihan eri henkiseksi ja piristää yleisilmettä melkoisesti.

Vanha valokuva seinässä itäisessä keskustassa

Itäisestä keskustasta, osoitteesta Kerttulinkatu 11, löytyy kolmas UPEA-taidefestivaalin tämän vuotinen tuotos Turussa. Tämän muraalin on tehnyt britti Wasp Elder, ja inspiraation tähän hän on saanut vanhasta suomalaisesta valokuvasta. Korkea muraali on maalattu seitsemänkerroksisen talon kylkeen, joten kokoa muraalilla on. Toki muraalia voi ihailla ihan katutasostakin käsin, mutta vielä paremmin sen näkee, kun kipuaa viereiselle Kerttulinmäelle. Kerttulinmäki oli keskiaikaisen Turun teloituspaikka, joten historiallisesti mitättömästä nyppylästä ei ole kyse. Mutta muraaliin vielä palatakseni, tämä valokuvamainen teos on Turun uusista muraaleista minun suosikkini. Nuo seinään maalatut ihmishahmot ovat jotenkin niin aitoja ja eläviä, että niitä tekee mieli ihailla pidempikin tovi.

 

Bonusmuraali

Kolme uutta UPEA-festivaalin tuottamaa muraalia tulikin yllä esiteltyä, mutta bonuksena kerron vielä, että yksi Turun muraaleista on laajentunut tässä alkusyksyn aikana. Lähellä Kupittaan asemaa, suunnilleen osoitteessa Tykistökatu 4-6, sijaitsee Jukka Hakasen jo vuonna 2014 maalaama muraali. Tämä muraali on tehty osallistavalla otteella eli ihmiset ovat saaneet osallistua teoksen ideointiin. Nyt syksyllä Hakanen maalasi vanhan muraalin yhteyteen useita uusia pikkumuraaleita, jotka piristivät tuota ahdasta kahden rakennuksen väliin jäävää tilaa entisestään.

11 thoughts on “Upouusia muraaleja Turussa

 1. Käymme aina silloin tällöin Turussa, mutta harvemmin keskustan ulkopuolella. Viikon päästä olisi taas tarkoitus käydä tuolla suunnalla juhlimassa veljentyttären synttäreitä – ehkä pitäisikin varata vähän aikaa myös ainakin osan näistä katsastamiseen! Kiitos vinkistä!

  1. Harvemmimpa sitä tosiaan tulee vieraassa kaupungissa keskustan ulkopuolella liikutua, ellei siihen ole jotain selkeää syytä. Muraalit voisi tosiaan tarjota syyn tällaisille lähiöekskursioille 🙂

  1. Täytyy käydä itsekin bongailemassa näitä eri kaupungeissa – sen verran hienoja ovat 🙂

 2. Siis aivan mahtavaa, että Suomessa on vihdoin älytty alkaa koristaa katukuvaa! Näitähän tulee aina ihailtua täällä ulkomailla, joten oli jo aika saada Suomeenkin. Aivan upeita kuvia!

 3. Nämä on kyllä mahtavia! Ja onneksi niitä on alkanut “nousemaan” myös muihin kaupunkeihin kuten Järvenpäähän, Hämeenlinnaan ja Jyväskylään.
  Tuollaista katutaidetta ennemmin katsoo, kuin tylsää 50-70-luvun kerrostalon seinää!

  1. Täysin samaa mieltä olen! Saa nähdä syntyykö Suomeen oikein muraaliturismia näiden lisääntymisen myötä. Minua ainakin houkuttaisi kiertää kaupunkeja ihan vaan sen takia, että näkisin hienoja muraaleja.

 4. Kiitos vinkeistä. Täytyy käydä kurkkaamassa nämä teokset seuraavalla Turun reissulla. Erityisesti pidin pöllöstä ja samalla tajusin, että en ole koskaan käynyt Varissuolla, vaikka asuin Turussa yli neljä vuotta.

  1. Varissuolle sitten vaan ensi kerralla 🙂 Ja muista tosiaan katsastaan pöllö sitten joka puolelta, jottei käy yhtä hölmösti kuin minulle 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *