Suomi, Turku, Yleinen

28.10.2017

Turusta Maarianhaminaan ja takaisin: Syyslomaristeily tunti tunnilta

Avainsanat: , , , ,

Syysloman lähestyessä lasten näkemys siitä, että syyslomalla on päästävä laivalle, voimistui voimistumistaan. Laivaristeilyt eivät kuulu omiin suosikkipuuhiini, joten koitin rimpuilla tuota syyslomaviettotapaa vastaan. Niin sitkeästi lapset kuitenkin pitivät toiveestaan kiinni (ja kun muitakaan suunnitelmia ei ollut), että taivuin lopulta heidän tahtoonsa. Vaikka nykyään en oikein ristelyjen päälle ymmärräkään, niin muistan kuitenkin hyvin sen, että itsekin lapsena tykkäsin laivareissuista kovasti. Jotain lapsiin uppoavaa tenhoa risteilyissä näyttää siis olevan vuosikymmenestä toiseen.

Onni oli sikäli puolellani, että Turku-Tuhkolma-Turku-risteilyt oli myyty syysloman ajalta käytännössä loppuun, joten yön ylittävää settiä ei ollut mahdollista toteuttaa. Aamusta iltaan kestäville piknik-risteilyille (Turku-Maarianhamina-Turku) oli kuitenkin lippuja saatavilla, joten sellaiselle reissulle äiti ja kolme poikaa sitten suuntasivat heti syysloman alkajaisiksi.

Ja tältä näytti risteilymme tunti tunnilta:

Klo 8:00-9:00: Lähdön tunnelmaa

Tulimme viime tipassa satamaan, sillä kaupungin kaikki liikennevalot olivat aamuvarhaisella meitä vastaan. Ehdittiin silti ongelmitta laivan kyytiin. Check-inn-jonotuksen pystyi välttämään täysin käyttämällä lähtöselvitysautomaattia. Itse olen niin jonokammoinen, että kiitän ja kumarran kaikkia jonottamista vähentäviä vaihtoehtoja, mutta eipä nämä automaatit muiden suosiossa näyttäneet olevan. Päiväristeilyn ekan puoliskon matkustimme Viking Amorellan kyydissä. Samaisen paatin muistan muuten jo niiltä oman lapsuuteni kivoilta risteilyiltä, joten ihan uudesta aluksesta ei ole kyse.

Klo 9:00-10:00: Aamiaisesta päivä alkaa

Laivamatka aloitettiin aamiaisella. Olin varannut aamiaisen Food Gardenista, joka on hiukan rauhallisempi aamiaispaikkavaihtoehto kuin perusbuffa. Täällä aamiainen alkaa kuohuviini- tai omenamehulasillisilla, ja kahvit tarjoillaan pöytiin saakka. Muu ruoka haetaan seisovasta pöydästä. Valikoima on ehkä hiukan suppeampi kuin perusbuffetissa, mutta vastaavasti myös laadukkaampi, sanoisin. Ja tunnelma oli ehdottomasti rauhallisempi, mistä annan ison plussan. Myös lapset löysivät valikoimasta paljon heitä miellyttävää syötävää.

Klo 10:00-11:00: Pelipuuhia

Pallomeriajat ovat meiltä ohi, ja nykyään pojat viihtyvät laivalla erilaisten pelien parissa. Tiukkapipoinen äiti ei anna pelirahaa, mutta onneksi ilmaisiakin vaihtoehtoja löytyy, ja rahaa vaativien pelin kanssa voi kuivaharjoitella.

Klo 11:00-12:00: Ville Vikingin halailua

Vaikka moni asia on kolmosluokkalaisten mielestä jo aivan liian lapsellista, niin Ville Viking ei vielä lukeutunut siihen joukkoon. Mistään hysteerisestä Ville Viking-hurmoksesta ei sentään enää ollut kyse, mutta nähtävästi aika laajalle ikäskaalalle nämä maskotit toimivat.

Klo 12:00-13:00: Tekemättömiä ostoksia ruuhkaisessa tax-freessä

Olen laivalla tehtävien ostosten suhteen aikamoinen tylsimys, ja pojat tietävät, ettei ostoksia pahemmin heru. Se ei kuitenkaan estä heitä haluamasta tax free-myymälään tutkimaan laivan lelu- ja hajuvesitarjontaa. Toden totta, he eivät ole kiinnostuneita karkeista, mutta sitäkin tarkemmin he perehtyvät Lego-hyllyihin ja jalkapallotähtien nimikkotuoksuihin. Tax free oli muuten ehkä yksi laivan ahdistavimmista paikoista, sillä väkeä oli niin paljon, että eteneminen myymälän sisällä oli hankalaa.

Klo 13:00-14:00: Vatsastapuhujan nauratettavina

Meillä kävi tuuri, sillä aivan yllätyksenä meille laivalla esiintyi vatsastapuhuja Sari Aalto. Sari on pojille tuttu Talent Finlandista, joten hänet oli hauska nähdä livenä. Sarin show oli meidän kaikkien mielestä tosi hauska, ja pojat nauroivat paikoin ihan katketakseen.

Klo 14:00-15:00: Laivan vaihto

Piknik-risteilyn henkeen kuuluu laivan vaihto puolimatkassa Maarianhaminassa. Jätimme siis taaksemme Viking Amorellan ja kävelimme putkea pitkin Viking Gracen kyytiin. Laivojen aikataulut on synkronoitu sillä tavalla, että laivasta toiseen todella vaan kävellään suoraan eikä aikaa Maarianhaminassa oleiluun jää. Syyslomalaisia oli reissussa sen verran paljon, että hiukan ruuhkassa tarpomiseksihan se laivan vaihto meni, mutta näppärä toimitus se oli siitä huolimatta.

Klo 15:00-16:00: Lepäilyä hytissä

Jotain mitä olen vuosien saatossa lasten kanssa laivamatkailussa oppinut on se, että hytti on päiväaikaankin varsin kätevä. Vaikka meikäläisistä ei kukaan enää päiväunia harrasta, niin hyttiin on silti mukava mennä välillä vetämään henkeä kaiken melun ja ruuhkan vastapainoksi. Samaten ulkovaatteet ja reput saa hyttiin säilöön, ja oman hytin vessaan ei tarvitse pahemmin jonotella. Eikä pieni hytti kevennä edes lompakkoa pahemmin näin päiväristeilyllä.

Klo 16:00-17:00: Extempore-elokuva

Lepäilyn jälkeen päädyimme ihan sattumalta laivan konferenssitiloihin juuri kun siellä oli alkamassa Itse ilkimys 3-elokuva. Mitään etukäteisajatusta elokuvan katsomiselle laivassa meillä ei ollut, mutta kun mahdollisuus eteen sattui ja pojat kyseisen leffa halusivat nähdä, niin mikäs siinä. Konferenssihuoneen fasiliteetit eivät toki vastanneet elokuvateatterin olosuhteita, mutta vastaavasti myös liput olivat edullisemmat laivalla. Eli ihan hyvä diili ja ajantappotapa päiväristeilyllä.

Klo 17:00-18:00: Päivällisaika

Sitten alkoikin jo nälkä kurnimaan mahassa, joten vuorossa oli päivällisbuffet. Viking Gracen buffet on omien vähäisten kokemusteni perusteella paras Turun ja Tukholman väliä seilaavien laivojen seisovista pöydistä. Jonotus ja ruuhka ovat sielläkin toki läsnä, mutta etenkin silmääni miellyttävä sisustus kompensoi kokemusta. Lasten kulinaristinen elämys rakentui pääasiassa lihapullista ja muusista, mutta äidin lautaselle päätyi sentään jotain muuta.

Klo 18:00-19:00: Kannella auringonlaskun aikaan

Päivällinen päättyi juuri sopivasti auringonlaskun aikaan, joten ravintolasta suuntasimme suoraan laivan kannelle. Se hetki oli allekirjoittaneen mieleen, sillä kannella oli hiljaista ja rauhallista, ja maisema auringonlaskun kera oli kaunis. Sen verran viileä oli tuo syksyinen merituuli kuitenkin, että lyhyeksi jäi hetkemme kannella.

Klo 19:00-20:00: Risteily on paketissa, huh

Viimeiset hypyt ja pomput leikkihuoneessa vielä, ja sitten oli risteily paketissa. Lapset olivat päivään tyytyväisiä, ja äiti iloinen siitä, että hermot pitivät koko pitkän päivän kaikesta laivan hälystä ja hulinasta huolimatta. Vaikka oman mukavuusalueeni ulkopuolella olimmekin, niin meillä oli kivaa. Muutama tovi pitää kuitenkin taas toipua ennen kuin toteutamme saman setin uudestaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *