Yleinen

2.11.2017

Miksi matkat ovat minulle luksusta?

Avainsanat:

Vaikken kaipaa luksusmatkailua sanan varsinaisessa merkityksessä, on matkailu minulle luksusta. Matkailu on se osa elämääni, johon haluan laittaa rahaa. Ajan pienellä ja vanhahkolla autolla, ostan uusia vaatteita häpeällisen harvoin, kampaamoon ja kosmetiikkaan menee vain maltillisesti rahaa eikä asuminenkaan onneksi niele koko omaisuutta. Matkoihin sen sijaan uppoaa vuositasolla tonni jos toinenkin eikä reissuihin käytetyt eurot ole ainakaan tähän mennessä vielä menneet hukkaan.

Harrastan kuitenkin kohtuullisen tarkan markan matkailua eli bongailen lentodiilejä, vertailen hotellien hintoja ja välillä reissussakin kokkaillaan itse ravintoloissa syömisen sijaan. Olen valmis tinkimään matkustusmukavuudesta edullisemman hinnan takia, joten välillä matkustusajat saattavat olla epämiellyttävän puolella. Reissut myöskin harvoin ajoittuvat kuumimpien sesonkien aikoihin, sillä minulle tekisi pahaa maksaa tuplahinta matkasta jonain tiettynä ajankohtana, jos saman reissun saisi hiukan aikaisemmin tai myöhemmin selvästi halvemmalla. Onneksi omat lomat ovat suhteellisen joustavat, joten matkustusajankohtia pystyy sumplimaan.

Miksi matkat sitten ovat minulle luksusta?

Koska matkoilla on aikaa

Reissun päällä ei stressaa tekemättömät kotityöt eikä päivää rytmitä tiukkaan aikataulutetut kulkemiset työn, koulun ja harrastusten välillä. Kelloa ei siis tarvitse vilkuilla vähän väliä eikä pelätä jatkuvasti olevansa myöhässä jostain. Työasiatkin pysyvät yleensä varsin hyvin poissa mielestä, kunhan malttaa olla vilkuilematta sähköposteja. Aamuisin ei tarvitse herätyskelloa, ja vaikken enää nykyään osaakaan nukkua pitkään aamulla, niin silti on ihan luksusta, ettei sängystä tarvitse pinkaista heti aamunkoitteessa ylös.

Edellä mainituista syistä myös perheelle on reissuissa yleensä enemmän aikaan kuin kotona. Puolison kanssa ehtii puhumaan muustakin kuin siitä, että mitä jääkaapista puuttuu tai kumpi hoitaa minkäkin harrastuskuljetuksen. Lasten juttuihin on myös enemmän aikaa keskittyä, ja usein matkoilla meidän tuleekin esimerkiksi pelattua yhdessä paljon lauta- tai korttipelejä, joihin kotiarjessa ei muka ole aikaa.

Tosin välillä matkoillakin tuntuu, että on jatkuva kiire, mutta se on tietysti aivan oma syy. Joillain reissuilla sitä vaan tekee mieli nähdä kaikki mahdollinen, ja silloin kiireentunnun saa loihdittua myös matkalla päälle. Onneksi olen viime vuosina oppinut nauttimaan yhä enemmän myös paikallaan olemisesta matkalla. Joka päivä ei tarvitse vaihtaa paikkaa, ja pidemmillä reissuilla on hyvä ottaa ihan selkeitä laiskottelupäiviä väliin.

Laatuaikaa lasten kanssa Turkissa viime kesänä.

Koska matkoilla oppii ja näkee uutta

Olen joskus kuullut sanottavan, että matkoilta ei koskaan palaa tyhmempänä kuin sinne lähti, ja uskon, että tämä pitää paikkansa. Vaikka minne matkustaisi, niin aina sitä jotain uutta oppii eikä se vaadi edes aktiivista tiedonhankkimista. Toki yleissivitys liittyen maantieteeseen, biologiaan, uskontoihin, politiikkaan, eri kulttuureihin ja historiaan avartuu matkustaessa, mutta uuden oppiminen voi olla myös ihan sitäkin, että näkee miten arkea eri puolilla maailmaa eletään tai mitä erilaisia ruokia eri maissa syödään.

Lasten kautta on ollut myös hienoa nähdä, miten he imevät reissuilla uutta tietoa itseensä. He kyselevät ja ihmettelevät avoimesti eri asioita, ja oppivat sitä kautta koko ajan lisää. Ja usein matkan jälkeen he osaavat yhdistää näitä matkalla opittuja tietoja omaan arkeensa liittyviin asioihin tai koulussa opittuun.

Haluaisin myös ajatella, että matkustamisen myötä suvaitsevaisuus kasvaa. Toki nykypäivän Suomikin on monikulttuurinen, mutta myös matkoilla on mahdollisuus tutustua erilaisen etnisen taustan omaaviin ihmisiin, mikä yleensä edistää suvaitsevasuutta. Kun on viettänyt henkilökohtaisesti aikaa erinäköisten ja eritaustaisten ihmisten kanssa, on ihmiset helpompi nähdä yksilöinä eikä pelkästään oman etnisen taustansa edustajina.

Tämän syksyn matkoilla olen oppinut uutta muun muassa Etelä-Afrikan apartheidista ja Odensen kuuluisuudesta Hans Christian Andersenista.

Koska matkoilla voi ihailla luonnon monimuotoisuutta

Meillä on Suomessa upea luonto, enkä varmaan koskaan saa tarpeekseni Turun saaristosta tai Lapin tunturimaisemista. Upeita maisemia ja kaunista luontoa on kuitenkin niin lukuisissa muissakin paikoissa, että aina ei malta jäädä ihailemaan omia lähiseutuja. Valitsen matkakohteet nykyään tosi usein luonnon ja maisemien perusteella, ja matkoilla käytän pitkiä aikoja nauttien niistä kaikkein hienoimmista maisemista. Erityisesti minua puhuttelevat meri ja vuoret, mutta monenlaiset muutkin maisemat uppoavat kyllä. Ja jos vaan mahdollista, niin mieluiten nautin luonnosta omassa rauhassa, enkä isojen turistimassojen keskellä.

Maisemakavalkadia Yhdysvalloista, Italiasta ja Etelä-Afrikasta.

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda.

4 thoughts on “Miksi matkat ovat minulle luksusta?

  1. Todella moni osallistunut on ottanut esille juuri kiireettömyyden, yhdessäolon ja kokemukset. Niitä pidetään arvokkaampana kuin perinteisesti luksukseksi mainittavia lukushotelleja tai bisnesluokan lentoja. Tämä oli jännä huomata. Kuvittelin postauksissa juotavan enemmän sampanjaa sviitissä. 🙂 Mutta luulen, että mitä enemmän matkustaa, sitä helpommin käy näin. Materia jollain tapaa ainakin alkaa menettää merkitystä ja kokemukset nousevat tärkeämmiksi.

    1. Olen kyllä ihan samaa mieltä! En tiedä, voisin varmaan nauttia bisnesluokan lennoista ja shamppanjan siemailusta enemmän, jos joku toinen maksaisi ne minulle. Mutta tosi vaikea kuvitella, että koskaan olisin sellaisessa tilanteessa, että itse haluaisin rahojani niihin pistää. Mieluummin tingin laadusta ja matkustan useammin kuin päinvastoin 🙂 Eli sillä tavalla perinteinen luksus ei ole minulle tärkeää, vaan nautin etenkin matkustamisen tuomasta vapauden tunteesta ja vaihtelusta, ja siitä, että matkoilla on mahdollisuus kiireettömään yhdessäoloon ja uusiin kokemuksiin läheisten kanssa.

  2. Kuten Annika, minäkin oletin, että tähän IGTT-teemaan olisi ennimmäkseen osallistunut postauksia, joissa olisi nautittu viiden tähden krumeluureista ja matkustettu paremmissa luokissa. On ollut mahtava huomata, että ainakin osallistuneet bloggaajat arvostavat muita asioita, kuten ajan ja yhdessäolon, korkeammalle, sillä vaikka monesti toisin ajatellaan, ei luksuksen tarvitse olla kallista. Hieno postaus! 🙂

    1. Kiitos! Joo, näitä postauksia lukiessa luksusmatkailu sai kyllä ihan uudenlaisia määritelmiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *