Eurooppa, Yleinen

4.12.2017

Kahdeksanvuotiaan suosikit Ateenassa

Avainsanat: ,

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin olimme kahdeksanvuotiaan esikoiseni kanssa Ateenassa pitkän viikonlopun vietossa marraskuussa. Kiersimme perusnähtävyyksiä, joita esittelinkin jo aiemmassa postauksessani. Kahdeksanvuotias matkakaverini tykkäsi kovasti etenkin Akropolista, mutta lapsen suosikkilistalle nousi myös muita kohteita:

Kissat

Ateena on kissaihmisen luvattu kaupunki, sillä kissoja kuljeskeli aivan joka puolella. Yksi matkakaverini suurimmista huveista reissun päällä oli kissojen bongaus. Jos kävellyt kilometrit alkoivat painaa jaloissa, niin uudet mahdolliset kissaspottaukset antoivat sen pienen lisämotivaation, että matkaa saatettiin vielä jatkaa. Hotellimme lähialueen kissoista ehti tulemaan muutaman matkapäivän aikana melkein jo perheenjäseniä, joiden pärjäämisestä ja ruuansaannista oltiin kovasti huolissaan.

Kulkukoiria sen sijaan oli Ateenassa vähemmän, mutta niitäkin näkyi kahdeksanvuotiaan iloksi sentään siellä sun täällä.

Iso lelukauppa Monastiraki-aukiolla

Niinkuin lasten kanssa matkatessa yleensäkin, oli lelukauppa Ateenassakin hitti. Aivan hotellimme lähellä, Monastirakin aukiolla sijaitsi valtava, monikerroksinen lelukauppa, jossa kävimme kääntymässä kerran jos toisenkin. Vaikka matkakaverini tiesikin, että mitään isompaa emme tule lelukaupasta ostamaan, niin kävimme kiertelemässä ja katselemassa valikoimaa melkein jokaisena matkapäivänä. Ja jotain pientä toki ostimmekin niin matkakaverille itselleen kuin veljillekin tuliaseksi. Tuliaisten ostaminen olikin sitten tarkkaa puuhaa ja aiheutti paljon jännitystä siitä, että tykkäävätkö veljet huolella valituista tuliaisista. Onneksi tykkäsivät.

Lasten kanssa reissatessa olen huomannut, että lelukaupat toimivat usein hyvänä välistoppina pienemmille matkakavereille. Niissä kun on hetki pyöritty ja katseltu, niin sitten jaksaa taas helpommin niitä enemmän aikuisia kiinnostavia juttuja tai lisäkävelyä. Etukäteen on kuitenkin hyvä muistaa selkeästi käydä läpi se, että ollaanko kaupasta ostamassa jotain vai ei, sillä muuten voidaan päästä todistamaan erilaisia ei-niin-toivottuja tunteenpurkauksen muotoja.

Little Kook-kahvila

Ihan yllätysbonuksena Psiristä, aivan hotellimme läheltä löytyi varsin persoonallinen Little Kook-kahvila. Kahvila vaihtaa teemaa useamman kerran vuodessa, ja vierailumme aikana oli vaihto Halloween-teemasta jouluteemaan juuri käynnissä, ja sen takia kahvila oli myös hetkellisesti kiinni. Onneksi jouluteemainen kahvila ehdittiin samaan ennen kotiinlähtöämme auki, sillä pitihän tuo erityislaatuinen paikka päästä näkemään omin silmin.

Little Kookissa oli paljon kaikkea eli se ei edusta minimalistin sielunmaisemaa edes etäisesti. Nyt joulun alla kahvila oli aivan täpötäynnä erilaisia joulukoristeta. Jos ensin kuvittelet ison määrän koristeita, ja sitten vielä triplaat määrän, niin alat pääsemään lähelle Little Kookin tyyliä. Tonttua, pukkia, kuusta, enkeliä, palloa, tähteä, vilkkuvaloa, lahjapakettia, joulusukkaa ja ties mitä olivat lattiat, seinät ja tasot pullollaan.

Henkilökunta oli pukeutunut teeman mukaisesti, ja syömiset ja juomiset tarjoiltiin jouluastioilta. Hinnat olivat hulppeat (kahvi, kaakao ja yksi iso kakkupala yhteensä 18 €), mutta koska Little Kook ei ole pelkkä kahvila, vaan pikemminkin elämys, niin voihan tuon kertaalleen maksaa. Matkakaverini oli paikasta ihan haltioissaan, mutta pääosa asikaskunnasta oli kyllä ihan aikuisia, joten mistään lasten kahvilasta ei ole kyse. Niin, ja jos Little Kookiin mielit, niin varaudu jonotukseen, sillä paikka on supersuosittu.

Lego-pienoismalli Akropolis-museossa

Matkakaverini viihtyi muutenkin hyvin Akropolis-museossa, mutta ehdoton hitti siellä oli Legoista tehty pienoismalli Akropoliksesta. Se oli todella yksityiskohtainen ja pieteetillä tehty, joten siinä riitti katseltavaa pidemmäksikin toviksi. Varsinkin kun olimme jo edellisenä päivänä käyneet Akropolilla, niin pienoismallista oli kiinnostava katsoa kaikki paikat uudelleen. Kreikkalaisen mytologian tarutkin oli saatu tuotua hienosti osaksi pienoismallia.

Myös tämä oli sellainen kohde, jonka ääressä viihtyivät sekä lapset että aikuiset.

Äidin pohdintaa

Niinkuin tästä kahdeksanvuotiaan suosikkilistasta näkee, reissun parhaat kokemukset olivat lapsen mielestä paljolti niitä pieniä, sattumalta eteen tulevia juttuja. Huvipuistoilla, eläintarhoilla ja muilla lapsille suunnatuilla kohteilla on totta kai paikkansa, mutta mitenkään välttämättä niitä ei perhematkallakaan tarvita. Tämä Ateenan reissu oli rakennettu pitkälti kahdeksanvuotiaan matkakaverin kiinnostusten mukaisesti, mutta mitään varsinaisia lapsille suunnattuja aktiviteetteja ohjelmasta ei kuitenkaan löytynyt. Kouluikäinen on mukavaa matkaseuraa siinä mielessä, että lapsi on itsekin jo kiinnostunut monista samoista asioista kuin aikuinen eikä perustarpeiden tyydyttämiseen (nukkuminen, syömiset, juomiset) tarvitse enää kiinnittää samalla tavalla huomiota kuin ihan pienten lasten kanssa. Matkailu tämänikäisen kanssa on siis mutkatonta ja mukavaa.

4 thoughts on “Kahdeksanvuotiaan suosikit Ateenassa

  1. Kuulostaa mukavalta matkalta! Minä iloitsen jo melkein kolmevuotiaan kanssa matkustamisesta, kun se on jo niin paljon helpompaa kuin vauvan, jolloin piti olla satatuhatta vara-asiaa mukana jatkuvasti ja kaikki rytmit piti mennä kellontarkkaan. Ja juuri Orlandosta palattuamme, myös siellä kaikki mahdolliset eläimet (sisiliskot, linnut jne), lelukaupat ja upeat teemaravintolat oli meilläkin suosikkeja. Näistä nauttii itsekin ihan eri tavalla, kun matkustaa lapsen kanssa.

    1. Kiva kuulla, että teillä oli hyvä reissu Floridassa 🙂 Lentokuulumiset kävinkin jo pikaisesti lukemassa. Joo, mun kokemus on myös kyllä, että reissaaminen on helpottanut koko ajan kun lapset ovat kasvaneet (vaikkei se mitenkään mahdotonta ollut edes silloin kaksosten vauva-aikana :)). En tiedä sitten, loppuuko tämä lasten kanssa matkustamisen jatkuva helpottuminen siinä vaiheessa, kun teini-iän haasteet tulevat käsille…

    1. Tuo kuvassa näkyvä Playmobil-määrä oli vasta alkua. Niitä oli ihan hillittömästi! Sain hiukan matkaseuralaiselleni kyllä perustella, että miksi emme voi jotain valtavaa Playmobil-boksia ostaa mukaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *