Maailma

18.7.2018

Pidetään Portland outona

Avainsanat: , , , , ,

Meidän Yhdysvaltojen roadtrippimme starttasi Oregonin osavaltiosta, Portlandin kaupungista. Matkan alkuun olimme varanneet viiden yön majoituksen kaupungista, jotta saisimme aikaeron varmasti tasattua siellä ennen kuin ryhdyimme varsinaisiin ajohommiin. Portlandin suhteen meillä ei ollut mitään ennakko-oletuksia, sillä päädyimme sinne ainoastaan halpojen menolentojen motivoimina. Jossain Facebook-ryhmässäkin kyselin vinkkejä Portlandiin, mutta mitään ihmeempiä ideoita en sieltäkään saanut, joten kaupunkia lähdettiin valloittamaan melkolailla takki auki.

Ostoksia ilman veroa

Merkittävä osa meidän Portland-päivistä meni aikaerosekoilun lisäksi käytännön asioiden hoitoon, sillä ennen varsinaista roadtrip-osaa meidän piti hankkia muun muassa puuttuvat retkeilytarvikkeet, täydennyksiä lasten kesävaatevarastoon sekä paikallinen puhelinliittymä. Ostosten tekemisen suhteen Oregon on turistin näkökulmasta kätevä osavaltio, sillä hintojen päälle ei tule enää veroa niin kuin lähes kaikissa muissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Asian kääntöpuoli on toisaalta se, että paikalliset maksavat tavallista korkeampaa tuloveroa.

Kaupunkilaisten olohuone: Pioneer Courthouse Square

Koska me pidimme majaa keskustan ulkopuolella AirBnb-kämpässä, visiittimme keskustaan teimme aina autolla. Vaikka Portlandin keskusta ei missään muotoa edusta suurkaupunkien hankalinta kastia liikenteen suhteen, suosittelen silti keskustaan saapumista mieluummin julkisilla, jos vaan mahdollista, sillä liikenne on kohtuullisen ruuhkaista, parkkipaikkoja on vähän ja jos parkkipaikan löytää, niin hintalappu sille on melkoinen. Portlandin keskusta on myöskin todella jalankulkija-ja pyöräilijäystävällinen ja kooltaan sen verran kompakti, että motoroidulle menopelille ei ole tarvetta.

Kaupungin sydän on eittämättä Pioneer Courthouse Square, jota kutsutaan myös portlandilaisten olohuoneeksi. Kyseisen aukion historia on kirjava, sillä samaisella paikalla on toiminut niin hotelli, koulu kuin parkkitalokin ennen kuin alue pyhitettiin kaupunkilaisten vapaaseen käyttöön. Jotta ajatus koko kaupungin olohuoneesta saatiin toteutettua, kerättiin kaupunkilaisilta lahjoituksia aukion rakentamiseen. Jos koskaan päädyt Pioneer Courthouse Squarelle, niin suuntaa katseesi kohti kengänkärkiäsi, sillä koko aukio on päällystetty tiilillä, ja jokaisessa tiileen on kaiverrettu yhden lahjoittajan nimi. Eikä menneet lahjoittajien rahat hukkaan, sillä aukiolla järjestetään monenlaisia tapahtumia kaupunkilaisten iloksi. Esimerkiksi kesäperjantaisin aukio muuttuu valtavaksi ulkoilmaelokuvateatteriksi, jonne kaupunkilaiset saavat tulla katsomaan leffoja ilmaiseksi omien istuintyynyjensä kera. Lisäksi aukiolla on tehty monia epätyypillisiä maailmanennätyksiä kuten “eniten ihmisiä syömässä aamiaista vuoteessa (siis oikeissa sängyissä!)” tai “eniten punatukkaisia samassa paikassa”. En voi kuin ihailla julkisen tilan monipuolista käyttöä Portlandissa.

Pioneer Courthouse Squarella käydessä kannattaa myös hyödyntää mahdollisuus ilmaiseen kaupunkikierrokseen, joka starttaa aukiolta päivittäin (ei talvella) klo 11. Opas-Erik on huikean hyvä puhuja, ja kertoo kiinnostavia tarinoita Portlandin historiasta ja nykypäivästä.

Portlandin Pioneer Court Square
Laatoitustiiliä tarkkaan katsoessa huomaa, että jokaiseen on kaiverrettu rahaa lahjoittaneen portlandilaisen nimi.
Aukion läheltä löytyi myös erilaisia ilmaisia pelimahdollisuuksia.

Voodoo-donitseja ja muuta erityistä ruokarintamalla

Portlandin tunnusmerkki on Voodoo Doughnut, joten toki mekin halusimme käydä nämä oudon kuuluisat donitsit testaamassa. Voodoo Doughnut myy sekä ikonisia voodoo-nukkevaikutteisia donitseja että muita epätyypillisiä munkkeja ja donitseja. Me kokeilimme voodoo-nukkeja, pekonimunkkia sekä Pina Colada-vaikutteista versiota. Hyviähän nämä olivat, mutta ei maku nyt sentään niin ainutlaatuinen ollut, että se kaiken hypen niiden ympärillä ja jonottamisen niiden ostamiseksi selittäisi. Hyvän munkin saa pienemmällä jonottamisella ja matalammalla hinnalla muualta, mutta onhan näiden Voodoo-donitsien ulkonäkö ja liikkeen persoonallisuus sen verraan omaa luokkaansa, että nämä kannattaa käydä Portlandin reissulla testaamassa.

Täältä ostetaan voodoo-donitsit. Meidän visiittimme aikaan jono oli onneksi vaan sisätiloissa. Pois lähtiessämme jono ulottui jo pitkälle ulos.
Siinä ne nyt ovat. Pekonimunkki taisi maistua parhaalta!

Ruokaa myyvät rekat, kontit tai kärryt  ovat myös tunnusomaisia Portlandille. Niitä löytyy ympäriä kaupunkia keskustasta laidoille asti. Näistä saa nopeasti ja kohtuullisella hinnalla vatsansa täyteen. Me syötiin koko reissun ehkä paras ateria, kun ostettiin thaimaalaista ruokaa yhdestä kontista.

Ruokaa rekasta!

Myös Farmers Market kannattaa käydä tsekkaamassa, jos Portlandin luomu- ja lähiruokaskene kiinnostaa. Monenlaista lähialueella tuotettua tuotetta on kaupan, ja monet kojut tarjoavat silmäniloa laadukkaiden tuotteiden lisäksi. Hinnoista huomaa, että portlandilaiset ovat valmiit panostamaan myös rahallisesti pientuottajien lähi- ja luomuruokaan.

Farmers Market tarjosi paljon lähi- ja luomuruokaa.

Multnomah Falls ja muuta luontoa Portlandin lähellä

Jos kaupunkimaisema alkaa kyllästyttämään Portlandin visiitin aikana, niin luontoa löytyy pienen ajomatkan päästä. Me suuntasimme Oregonin korkeimmille vesiputouksille Multnomah Fallsille, jotka löytyvät noin puolen tunnin ajomatkan päässä Portlandista. Putokset sijaitsevat aivan maantien laidalla, joten niitä on vaikea missata. Vesiputousalue koostuu ylemmästä ja alemmasta putoksesta, joiden keskivaiheilla on pittoreski silta. Putouksia ympäröi vehreä metsä, joten näkymä on kokonaisuudessaan vangitseva. Putouksilta lähtee myös kävelyreittejä metsään, mutta ainakin meidän visiittimme aika ne (tai iso osa niistä) olivat suljettuna aluetta viime vuonna kiusanneiden metsäpalojen takia.

Multnomah Falls.

Putouksilta jatkoimme eteenpäin ja kiersimme autolla Mount Hood-vuoren, jonka lumihuippuisena hiveli silmäämme. Matkan varrella oli paljon maatiloja ja viinitiloja, mutta sesonki ei ollut selvästi vielä kesäkuun puolivälissä alkanut, joten moni tila oli silloin vielä turistelta suljettu. Yhdelle maatilalle pysähdyimme kuitenkin rapsuttelemaan eläimiä ja katsomaan, kun paikalliset kävivät poimimassa pakastintensa täytteeksi mansikoita. U-Pick -kylttejä oli teiden varsilla sen verran paljon, että marjojen ja hedelmien itsepoiminta lienee varsin suosittua tuolla seudulla.

Mount Hoodin lähimaastossa. Kyseinen vuori näkyy kirkkaana päivänä Portlandiin saakka.

Loppuyhteenveto: Oliko Portland sloganinsa mukaisesti outo?

En tiedä, kutsuisinko Portlandia välttämättä oudoksi, mutta jollain tavalla erilainen kaupunki se kyllä oli moneen muuhun amerikkalaiseen kaupunkiin verrattuna. Portlandilaisilla on selkeästi halu erottautua erikoisilla bisneksillä ja tempauksilla. Moniin muihin USA:n kaupunkeihin verrattuna julkiseen liikenteeseen ja kaupungin käveltävyyteen halutaan panostaa paljon. Lisäksi yhteisöllisyys ja vaihtoehtoiset elämäntavat korostuvat. Niin outo kaupunki ei missään tapauksessa ollut, etteikö sinne kannattaisi matkustaa, päinvastoin. Mutta muista pakata sadetakki mukaan, sillä Portlandin kokee kuulemma kunnolla vasta silloin kun sataa. Eikä sadetta yleensä tarvitse kauan odottaa, sillä tilastojen mukaan Portlandissa sataa vettä keskimäärin lähes joka toinen päivä.

14 thoughts on “Pidetään Portland outona

 1. Muistan miettineeni ensimmäisen usa:n roadtrippini yhteydessä, että mitä jos ajelisi sittenkin San Franciscosta ylöspäin ja kävisi Portlandissakin. No, ei käyty, mutta kiva nähdä että paikka vaikuttaa sopivan viihtyisältä, ja siltä miltä kuvittelinkin, eli vähän erilaiselta jenkkikaupungilta.

  Mitä ruokarekkoihni tulee, ne tuntuu kovin usein tarjoilevan reissujen parasta ruokaa.

  1. Joo, kyllä Portland on ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki, jos yhtään roadtripin reitille sattuu. Ongelma on ehkä just se, että harvemmin se sattuu reitille. Seattle ja Vancouver toki ovat lähellä, mutta esimerkiksi Kalifornian isompiin kaupunkeihin alkaa olemaan reilummin matkaa. Portlandissa oli mukavaa myös se, että se ei ole mitenkään älyttömän iso kaupunki, joten se ihan haltuun otettavissa kävellenkin ja tunnelma on tosi jees 🙂

 2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Minulla on aukko sivistyksessä monen USAn kaupungin/osavaltion suhteen vaikka monessa paikassa siellä olen käynytkin. Roadtrip voisi joskus olla aina kiva!

  1. Portland ja Oregon eivät tosiaan ole tunnetuimmasta päästä USA:n kaupungeista ja osavaltioista, joten ei liene mikään ihme, jos niiden kohdalla on aukkoja sivistyksessä. Mutta ehdottomasti suosittelen tuota kolkkaa Yhdysvalloissa matkakohteeksi, jos vaihtoehtoinen kaupunkikulttuuri ja upea luonto yhtään kiinnostaa.

  1. Paljon on teidän reitillä ollut eri kohteita kuin meillä tällä reissulla, mutta on siellä sentään jokunen samakin (Las Vegas, Zion, Bryce) 🙂 Tuolla suunnassa ajaessa tulee helposti runsauden pula, kun olisi niin paljon kiinnostavia paikkoja kohtuullisen lähellä, eikä kaikkiin yleensä voi silti yhdellä reissulla mennä. Mekin karsittiin reittiä ihan reilusti, kun pelkkä autossa istuminenkaan ei matkan tarkoitus kuitenkaan ole. Pekonidonitsin syöjä kehui pekonidonitsia vuolassanaisesti, joten kai se on pakko uskoa, että se oli hyvä 🙂

 3. En ole koskaan kuullut että kyseistä sanontaa, ja mietinkin, että paljastuuko tästä postauksesta se, että miksi Portland olisi jotenkin outo. Itse en sitä outona pitänyt. Mutta ehkä se tosiaan oli noiden erilaisten kylttien ja tempausten tuotantoa. Me kuljimme kutakuinkin samoja reittejä kuin te. Vesiputouksilla ja kaupungissa myös. Kävimme myös Fort Vancouverissa ja Chinatownissa. http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/upeiden-vesiputousten-portland

  1. Onpa outoa, että outous oli sinulle uusi juttu. Meille nimittäin jäi fiilis, että sitä haluttiin alleviivata monessa paikassa. Mutta ehkä me liikuimme oudoissa paikoissa 😉 Näyttääpä samat maisemat muuten kovin erilaisilta sateisessa kelissä sinun postauksessasi. Meillä kävi onni ja sää Portlandissa oli yhtä sadekuuroa lukuunottamatta poutainen.

 4. Portland edustaa kyllä (kivalla tapaa!) sitä osaa Yhdysvaltoja, joka on saanut vähän vähemmän huomiota. Ja ehkä hyvä niin, säilyy sopivan outona. Ehdottomasti pitäisi käydä, ystäväni ovat kehuneet Oregonia muutenkin mahtavaksi osavaltioksi.

  1. Kiva kuulla, että myös ystäväsi ovat pitäneet Oregonista! Portland ja koko Oregonin osavaltio jäävät kyllä helposti isompien kanssasisariensa varjoon, mutta ihan syyttä!

  1. No, nämä jäivät meiltä valitettavasti molemmat väliin! Mutta vaikka Portlandissa ei korismatsiin päädytty (kausi oletettavasti kesällä jo ohi?), niin otettiin reissun urheiluelämys San Diegossa baseball-matsin muodossa. Hieno kokemus sekin, vaikken mikään urheiluintoilija olekaan 🙂

 5. Mielenkiintoinen juttu Portlandista! Se on ehdottomasti sellainen paikka, jossa Jenkeissä haluaisin käydä. 🙂 Juurikin yksi paikallinen tuttavaperhe muutti Los Angelesista Portlandiin; kaupunki on kuuleman mukaan melko erilainen ja ainutlaatuinen paikka (ja lapsille kiva ympäristö kasvaa.)

  1. Meille jäi kanssa tuntuma, että Portland olisi oikeinkin asuinkelpoinen kaupunki lastenkin kanssa. Toivottavasti pääset jossain vaiheessa vierailemaan tuttavaperheesi luona Portlandissa ja näkemään kaupungin omin silmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *