Maailma

16.9.2018

Yellowstone: Maailman vanhin kansallispuisto on maineensa ansainnut

Avainsanat: , , , , ,

Kesäisen Amerikan roadtrippimme yksi ensisijaisista tarkoituksista oli päästä vihdoin Yellowstonen kansallispuistoon. Siksi reitti rakennettiin vahvasti Yellowstonen ehdoilla, vaikka se tuotti meille hyvän määrän lisämaileja auton matkamittariin. Lienee siis sanomattakin selvä, että odotuksemme Yellowstonen suhteen olivat korkeat. Niin paljon tätä valtavan kokoista, maailman vanhimpana kansallispuistona pidettyä paikkaa on kaikkialla kehuttu, että odotimme Yellowstonen tarjoavan meille huikean luontokokemuksen. Ja vaikka korkeat ennakko-odotukset kääntyvät joissain paikoissa itseään vastaan ja aiheuttavat pahimmillaan pettymyksen, niin Yellowstonessa näin ei käynyt. Yellowstone oli juuri niin hieno kuin olimme etukäteen kuvitelleet – tai itse asiassa vielä paljon hienompi!

Maisemien monipuolisuus mykisti

Vaikka olin etukäteen lukenut, että Yellowstone on suuri, niin sen valtavat mittasuhteet eivät kuitenkaan valjenneet minulle ennen kuin olimme paikan päällä. Puiston koko on lähes 9000 neliökilometriä (joka tarkoittaa noin 95 km x 95 km suuruista aluetta!), ja korkeusero matalimman ja korkeimman kohdan välillä on lähes kaksi kilometriä. Ei siis ihme, että kansallispuiston alueelle mahtuu monenlaista maisemaa.

Me olimme Yellowstonessa juhannuksen aikaan, mikä on Yellowstonen alkukesää. Lunta oli vielä jäljellä korkeimmissa kohdissa, ja vesiputoukset ja joet virtasivat vuolaana sulamisvesistä. Alkukesän vehreys oli läsnä kaikkialla. Puistossa liikkuessa vastaan tuli niin vaikuttavaa kanjonimaisemaa, runsasvetisiä vesiputouksia, lumihuippuisia vuoria, vehreitä laaksoja kuin tiheää metsää. Maisemajahtaajan näkökulmasta paikka olikin varsinainen onnela.

Yellowstone-joen Lower Falls-vesiputous
Grand Canyon of Yellowstone ja kanjonissa virtaava Yellowstone-joki
Lamar Valley ja silmän kantamattomiin biisoneita
Maisemastoppi vuoristotiellä

Faunaan tutustumista

Maisemien lisäksi Yellowstone on kuuluisa monipuolisesta eläimistöstään. Vielä 60-luvulla kansallispuiston turistien suurinta huvia oli karhujen syöttäminen autojen ikkunoista, kun taas sata vuotta sitten puiston susikanta metsästettiin melkein sukupuuttoon. Niistä ajoista luonnonsuojelulliset toimenpiteet ovat kehittyneet melkoisesti, eikä luonnon ekosysteemiin Yellowstonessa enää ihmisen toimesta juuri puututa. Nykyään puistossa elää iso määrä erilaisia eläimiä, ja niistä tunnetuimpia ovat ehkä harmaa- ja mustakarhut, biisonit, sudet, kojootit ja kanadanhirvet.

Me pyrimme olemaan realisteja eläinodotustemme suhteen ennen puistoon saapumista, sillä olimme matkassa lasten kera ja tiesimme, että valmiutemme eläinbongailuun eivät olleet parhaat mahdolliset. Tiesimme, että emme juuri pysty liikkumaan hämärän aikaan, joka on eläinten bongauksen kannata kiitollisin vuorokaudenaika. Lisäksi tiesimme, että emme pysty lähtemään tällä kokoonpanolla pitkille vaelluksille, joten eläinbongailumme rajoittui teiden pientareille ja lyhyeiden kävelyreittien varsille. Siitä huolimatta olimme toivekkaita, että jotain eläimiä pääsisimme näkemään.

Ja pääsimmehän me! Puistossa sanotaan asustavan noin 4000 biisonia, ja meistä tuntui, että näimme ne kaikki. Yksittäisiä biisoneita näkyi vähän siellä sun täällä, ja lisäksi sekä Lamar Valleyssa että Hayden Valleyssa näimme aivan valtavia biisonilaumoja. Jotkut biisonit kulkivat jopa autotiellä tai tarkkailivat autoliikennettä tienposkessa, joten näihin jättimäisiin karvaturreihin saimme moneen otteeseen ihan lähituntumaa. Otollisen vuodenajan ansiosta näimme myös paljon biisonivasikoita, jotka eivät kuitenkaan eksyneet milloinkaan aivan lähietäisyydelle, vaan pysyttelivät lauman turvissa kauempana ihmisistä.

Biisonien lisäksi koimme mieleenpainuvan eläinkohtaamisen, kun hirviemo vasansa kera tuli teltta-alueemme keskelle. Hirvi ja vasa kävelivät tyynesti koko ison teltta-alueen läpi, ja marssivat omia reittejään aivan meidänkin teltan vierestä. Tilanne tuli eteen niin äkkiä, että valokuvaaminen jäi välistä. Keskittymiseni meni lähinnä siihen, että sain pidettyä innokkaat lapset aisoissa, jotta he eivät juosseet liian lähelle hirveä. Vasojensa kanssa kulkevat hirviemot ovat olleet Yellowstonessa välillä aggressiivisiä ihmisiä kohtaan, joten pieni varovaisuus olikin ehkä paikallaan.

Karhu ja susi jäivät meillä Yellowstonessa näkemättä, mutta hirvien ja biisonien lisäksi bongasimme myös kojootin, hanka-antilooppeja sekä erilaisia lintuja. Vaikka etenkin karhu olisi ollut totta kai upea nähdä, niin emme osanneet olla muuta kuin tyytyväisiä eläinsaldoomme näinkin.

Biisoni lämmittelemässä kuuman lähteen tuntumassa
Kesäaikaan biisonit pääsevät helpolla, kun ruokaa ei tarvitse kaivaa paksun lumen alta
Kyllä näissä maisemissa kelpaa biisoninkin käyskennellä
Lauma biisoneita. Oranssinruskeat pienokaiset ovat tämän vuoden vasikoita.
Kanadanhirviä eli vapiteja
Sinisen auton vasemmalla puolella näkyy hirvi, joka tuli tutustumaan teltta-alueelle
Hanka-antilooppi
Löydä kuvasta kojootti

Vulkaaniset erikoisuudet

Yellowstone sijaitsee Yellowstonen kalderan eli supertulivuoren päällä. Edellisen kerran tulivuori on purkautunut useita tuhansia vuosia sitten, ja kun tulivuori seuraavan kerran päättää ryhtyä kunnolla aktiiviseksi, pelätään seurausten olevan tuhoisat. Ison purkauksen pelätään johtavan pahimmillaan uuteen jääkauteen, joten mistään pikkujutusta ei olisi silloin kyse. Onneksi tiedossa ei ole mitään merkkejä siitä, että tulivuori olisi ryhtymässä vaarallisen aktiiviseksi.

Alueen tuliperäisyys on vaikuttanut kuitenkin siihen, että Yellowstonessa on lukematon määrä vulkaanisia kohteita: kuumia lähteitä, geysireitä ja kiehuvia mutalätäköitä. Yellowstonen tunnetuin geysir lienee Old Faithful, joka purkautuu tunnollisesti 60-90 minuutin välein syösten vettä jopa 50 metrin korkeuteen. Eniten jännitystä on tänä vuonna aiheuttanut kuitenkin maailman korkein geysir Steamboat, joka purkautuessaan saa aikaan yli 90 metrisen vesipatsaan. Edellisen kerran Steamboat purkautui syyskuussa 2014. Sen jälkeen geysir pysyi hiljaa lähes neljä vuotta, mutta tänä vuonna se on purkautunut jo 17 kertaa! Jotkut epäilevät, että Steamboatin tiheät purkautumiset ovat merkki Yellowstonen supertulivuoren uudesta aktivoitumisesta, mutta asiantuntijat vakuuttavat, että on aivan tavallista, että Steamboatilla on aktiivisempia ja passiivisempia vaiheita. Me emme onnistuneet osumaan Yellowstoneen niin, että olisimme nähneet Steamboatin purkautumisen, mutta pikkuisen se syljeskeli vettä meidänkin nähden.

Vaikka yksittäisiä geysirejä on totta kai hienoa nähdä, oli Yellowstonen kokonaisvaltainen vulkaanisuus mielestäni kuitenkin se vaikuttavampi juttu. Kuuma höyry nousi vähän sieltä sun täältä, kuplivia mutalätäkköjä löytyi monista paikoista ja kuumaan lähteeseen saattoi törmätä eri puolilla puistoa. Vulkaanisuuden kokemus olikin todella kokonaisvaltainen. Pelkästään geysirejäkin on kansallispuiston alueella yli 500.

Mammoth Hot Springsin maisemaa – kuuma vesi valuu kiviä pitkin tasaisena virtana
Mammoth Hot Springsin kuuluisat kiviterassit
Old Faithful purkautuu ja satamäärin turisteja todistaa tapahtumaa
Steamboat syljeskelee pikkuisen vettä
Emme ihan osuneet Steamboatin purkaukseen
Mutalätäkkö kuplii
Pojat joutuivat rikinhajuisen höyryhyökkäyksen uhriksi
Paikoin jopa ruohikko höyrysi
Mihin vesihöyry loppuu ja mistä pilvet alkaa…

Lisätietoja

Kirjoitan erikseen postauksen käytännön vinkeistä Yellowstoneen, mutta sitä ennen Yellowstonen tunnelmiin voi upottua vaikka Ylen Areenan tarjoaman Yellowstone-dokumentin avulla.

14 thoughts on “Yellowstone: Maailman vanhin kansallispuisto on maineensa ansainnut

 1. Vau mitä maisemia ja kuvia! Nuo vesiputoukset ja Grand Canyon näyttää upeilta. 🙂 Aika paljon ootte erilaisia eläimiäkin nähnyt. Juurikin mietin, että Suomen kansallispuistoja pitäisi kierrellä enemmän, mutta eipä haittaisi yhtään tänne Yellowstoneenkaan päästä. Amerikassa en ole ikinä käynyt, mutta roadtripin siellä voisi joskus käydä heittämässä.

  1. Se on kyllä niin totta, että Suomen kansallispuistot ovat myös upeita ja aina ei todellakaan tarvitse matkata maailman ääriin hienoja luontokokemuksia saadakseen! Mutta jos joskus Amerikkaan päädyt, niin suosittelen lämpimästi piipahtamaan myös sikäläisissä kansallispuistoissa, sillä heidän kansallispuistonsa ovat kerrassaan upeita ja logistiikka ja palvelut on niissä hiottu niin, että kynnys luontoon lähtemiselle pysyy matalana.

 2. On kyllä todella upeita ja monipuolisia maisemia. Ensi keväänä on tarkoitus liikkua Kalifornia-Nevada-Utah akselilla, mutta valitettavasti aika ei millään anna periksi lähteä ihan Yellowstonelle asti. Sinänsä harmi, koska puisto on ollut kyllä pitkään toivelistalla. Mutta toivotaan että sinne vielä ehtii myöhemminkin ellei se supertulivuori mosauta koko maapalloa tuusannuuskaksi!

  1. Tuskin Yellowstone sentään sieltä mihinkään pois poksahtaa 🙂 Onneksi Kalifornia-Nevada-Utah-akselillakin riittää kansallispuistoja kerrakseen, joten sielläkin pääsette ihan takuuvarmasti upeiden luontoelämysten ääreen, jos sellaisia matkaohjelmaanne haluatte. Ja kevät onkin noilla seuduilla täydellinen ajankohta, kun ei ole vielä älyttömän kuuma.

 3. Hienoja kuvia! Meillä oli tarkoitus ajella täältä Kaliforniasta Yellowstoneen viime keväänä mutta suunnitelmat muuttuivat sitten jossain vaiheessa. Toivottavasti ihan lähivuosina päästään kuitenkin käymään. Vähän tietenkin rajoittaa se, että talviaikaan ei sinne kannata lumen takia suunnata, ja kesällä usein lomailemme Suomessa. Mutta eiköhän me sinnekin vielä päästä…

  1. Kiitos! Ajomatka Yellowstoneen on tosiaan varsin pitkä melkein mistä tahansa, mutta sanoisin, että kohde on ajomatkan arvoinen 🙂 Yellowstonen sesonki on yllättävänkin lyhyt, sillä ymmärsin, että että talviaikaan puisto on vain hyvin rajoitetusti auki ja nähtävissä.

 4. Jos joskus pääsen Amerikan mantereelle road tripin merkeissä, niin kyllä tiedän minne suuntaan! Mahtavat maisemat todellakin! 🙂
  Saatoin myös vähän nauraa tuolla rikkihajuhyökköykselle. 😀

  1. Maisemat ovat Yellowstonessa toden totta kohdillaan! Rikinhaju oli paikoin aikamoinen, mutta toisaalta paljon löytyi myös niitä paikkoja, joissa ei ollut minkäänmoisia hajuhaittoja 🙂

 5. Wow! Vaikka olenkin kierrellyt Pohjois-Amerikkaa ristiin rastiin on Yellowstone aina jotenkin jäänyt välistä. Luulen, että meidänkin seuraava road-trip on teemalla “Yellowstonen kautta” Upeita kuvia.

  1. Yellowstonen sijainti on kyllä haastava, kun se ei luontaisesti oikein osu minkään reitin varrelle. Mä itse jo suunnittelen mielessäni jotain sellaista rengasreittiä, jossa liikkeelle lähdettäisiin Portlandista tai Seattelesta, ja samalla reissulla voisi silloin kiertää Mount Rainier NP:n, Glacier NP:n, Yellowstone NP:n ja ehkä päälle vielä myös Crater Lake NP:n. Tai vaihtoehtoisesti jos lähtisi liikkeelle Denveristä, niin Yellowstoneen voisi yhdistää Rocky Mountain NP:n ja Grand Teton NP:n. Minäkö muka kansallispuistohullu… 🙂

 6. Hyvin koottu tietopaketti! Just itse asiassa katsottiin tuo Ylen dokumentti. Meillä reissulistalla on ollut Kanadan luonnonpuistot, mut jos esim San Franciscoon lentäisi ja siitä lähtisi ylös kohti Kanadaa, niin aika monta luonnonpuistoa saisi mukaan (tosin aikaakin sitten tarvitsisi useamman viikon)

  1. Kiitos! Tuo dokumentti oli kyllä hieno 🙂 San Franciscosta lähtien saisi tosiaankin hienon ja kansallispuistotäytteisen reitin suunniteltua 🙂

  1. Joo, samaa mieltä ollaan täällä. Minä en muuten ole mikään hurja USA-fani, mutta luonnoltaan maa on kyllä aivan upea! Kanadassa en ole käynyt kuin kertaalleen ja siitäkin on ikuisuus aikaa, joten Kanadan puolen luontoon pitäisi kyllä päästä tutustumaan taas joskus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *