Maailma

31.12.2018

Hellettä ja hikeä Archesin kansallispuistossa

Avainsanat: , , , , ,

Yellowstonen jälkeen USAn roadtrippimme jatkui kohti etelää, ja seuraavaksi suuntana oli Utahin osavaltio. Tähän asti roadtrippiämme säät olivat muistuttaneet mukavaa suomalaista kesäkeliä, mutta tiesimme, että siirtyminen Utahiin toisi eteemme kunnon helteet. Eikä ennakko-oletuksemme kesäkuun lopun kuumista lämpötiloista todellakaan mennyt pieleen, sillä auton mittari kohosi ajopäivän aikana nopeasti yli 40 Celsius-asteen.

Ensimmäinen määränpäämme Utahissa oli Moabin pikkukaupunki, joka sijoittui näppärästi lähelle kahta kansallispuistoa. Sekä Archesin että Canyonlandsin kansallispuistot olisivat helposti saavutettavissa Moabista käsin. Koska osasimme jo etukäteen odottaa hurjia hellekelejä, emme suunnitelleet telttamajoitusta näille seuduille, vaan halusimme ehdottomasti päästä ilmastoituun ja uima-altaalliseen hotelliin. Tämä oli ehdottomasti meille oikea ratkaisu, ja mukava majapaikkamme tarjosi suojaa raa’alta kuumuudelta ja vesileikkipaikan lapsia virkistämään. Moabissa tuntui olevan majoituskapasiteettia hyvin tarjolla, mutta megahelteistä huolimatta seutu on kohtuullisen suosittua myös kesällä, joten yllättäen Moab oli se paikka, jossa maksoimme kalleimman yöhinnan majoituksesta koko kuukauden roadtripimme aikana.

Hotellin uima-allas houkutteli kovasti hellesäässä.

Moabin kaupungin palvelut

Vaikka Moabin kaupungissa sinäänsä ei ole ihmeemmin nähtävää, tarjoaa se hyvät peruspalvelut matkaajalle. Ravintolatarjontaa löytyy niin pikaruokapaikkojen kuin fiinimpienkin ravintoloiden osalta ja food truckien antimista saa mahansa täyteen myös.

Kaupungista löytyy muutama isompi ruokakauppa, joten kansallispuistoihin suuntaava saa ostettua Moabista näppärästi täytettä myös ruokavarastoihinsa. Ja koska helteillä juoman kulutus on melkoista, niin myös kaupungissa majoittuvat haluavat ehkä käydä hakemassa vesi- ja limsatäydennyksiä supermarketeista pikemmin kuin kalliilta huoltoasemilta. Urheiluvaate- ja tarvikekauppoja löytyi myös useampia, jos sillä saralla on ostostarpeita.

Lisäksi kaupungissa sijaitsee useita retkipalveluista tarjoavia yrityksiä. Erilaiset jeeppi- ja mönkijäsafarit lähiseudun luonnossa näyttivät olevan ykkösmyyntiartikkeli. Jos tällaiselle retkelle haluaa osallistua, niin kannattaa kuitenkin varautua kaivamaan kuvetta, sillä edullisesta huvista ei ole kyse.

Moabin sijainti näppärällä etäisyydellä Archesin ja Canyonlandsin kansallispuistosta sekä Dead Horse Point State Parkista tekee siitä hyvän tukikohdan luontomatkaajalle. Meillä oli etukäteisajatuksena käydä sekä Archesissa että Canyonlandsissa, mutta helle söi sen verran mehuja matkaseurueestamme, että Canyonlandsiin varattu aika kuluikin majapaikan uima-altaalla. Canyonlands jäi siis näkemättä, mutta sen sijaan teimme useamman piipahduksin Archesin kansallispuistoon.

Lounasta sai niin food truckista…
….tai perinteisemmästä kuppilasta. Tähän ravintolaan meidät houkutteli muusta ympäristöstä poikkeava vehreä piha.

Archesin kansallispuisto: Käytännön vinkkejä

Archesin kansallispuistoon ajetaan sisään laakson pohjalta, jossa sijaitsee myös puiston vierailukeskus. Archesin vierailukeskukseen oli todella panostettu, joten siellä oleva näyttely kannattaa käydä tsekkaamassa ennen kuin aloittaa nousun ylös vuorenrinnettä pitkin. Kuumaan vuodenaikaan vesivarastot kannattaa täydentää vierailukeskuksessa äärimmilleen, sillä muualla kansallispuistossa vettä on saatavilla vain hyvin rajoitetusti. Myöskään minkäänlaisia ravintolapalveluita puistosta ei löydy, joten yhtään pidemmälle visiitille on tarpeen pakata eväät mukaan. Piknik-pöytiä ja tulisijoja sen sijaan löytyy useammastakin paikasta eväshetkeä varten.

Vierailukeskukselta matka jatkuu ylöspäin autokyydillä, sillä puiston varsinaiset nähtävyydet ja vaellusreitit ovat kohtuullisen kaukana edessäpäin vielä. Minkäänmoisia julkisia kulkuneuvoja en huomannut Archesissa, joten oma auto on edellytys puistossa liikkumiselle. Eksymään autoilijan on vaikea Archesissa päästä, sillä vierailukeskukselta ylös vuorelle nousee vain yksi tie, ja tämä samainen tie vie koko kansallispuiston läpi. Tältä päätieltä erkaantuu toki sivuteitä nähtävyyksien luo ja vaellusreittien lähtöpisteille, mutta yhtä kaikki suunnistaminen puiston teillä on helppoa. Etukäteen olin lukenut varoituksia parkkipaikkojen vähäisyydestä puiston alueella, mutta kesäkuun lopun paahtavassa kuumuudessa tämä ei ollut mikään ongelma.

Archesin kansallispuistossa on myös yksi leirintäalue, joka tarjoaa majoitusmahdollisuutta niille vierailijoille, jotka haluavat viettää puistossa aikaansa ympärivuorokautisesti. Kesähelteelläkin leirintäalueella näytti olevan väkeä, joten paikan ennakkovaraaminen on tärkeää. Leirintäalue sijaitsi todella kauniissa ympäristössä melko lailla puiston korkeimmassa kohdassa, joten hiukan sydämestä riipaisi, että emme pystyneet tätä upeaa luonnonläheistä majoitusmahdollisuutta paahtavan kuuman sään takia hyödyntämään.

Archesin kansallispuiston vierailukeskuksessa kannattaa käydä sivistymässä.
Helle oli karkottanut kaikki piknik-ihmiset, vaikka fasiliteetit katettuine piknik-pöytineen olivatkin kohdallaan.

Archesin kansallispuisto: Luonto

Arches on kuuluisa punasävyisistä hiekkakivikaaristaan, joita ei löydy samassa laajuudessa muualta maailmasta kuin täältä. Archesista erikokoisia kaaria onkin löydettävissä reilut 2000 kappaletta. Kivikaaret ovat syntyneet vuosituhansien saatossa oikeanlaisen maaperän, eroosion ja sateiden yhteisvaikutuksesta. Alue ei myöskään ole maajäristysaltis, mikä on mahdollistanut upeiden ja herkkien kivimuodostelmien säilymisen ehjänä. Koska luonto muokkaa ympäristöä omaan hitaan tasaiseen tahtiinsa, kaaret ja muutkin puiston kivimuodostelmat ovat jatkuvassa muutoksessa.

Kaarimuodostelman koosta saa viitettä, kun katsoo, kuinka pieneltä kaaren alla seisovat ihmiset näyttävät.

Kaarien lisäksi puistosta löytyy myös muita mielenkiintoisia kivimuodostelmia. On toistensa päällä tasapainottelevia kiviä (Balanced Rock) ja muun muassa Devil’s Garden-alueella on hyvä mahdollisuus ihailla kaarien lisäksi erilaisia kivitorneja ja eviksi kutsuttavia kapeita kiviseinämiä. Devil’s Gardenissa on lisäksi hyvät patikointimahdollisuudet, joskin kesäkuumuudella helteen kuormittavuus ja veden tarve on otettava patikointireittejä suunnitellessa huolella huomioon.

Tasapainoileva kivi.
Devil’s Gardenin aluetta.
Pojat huvittelivat hiekassa pyörimällä.

Yökyöpeleille Arches tarjoaa oivan mahdollisuuden tähtitaivaan ihailuun. Koska kansallispuisto sijaitsee kaukana isoista kaupungeista, ei valosaastetta ole alueella nimeksikään. Tähtien määrä öisellä taivaalla on siis ihan jotain muuta kuin mihin suurin osa ihmisistä on kotioloissaan tottunut. Tähtien lisäksi öisellä taivaalla on mahdollista nähdä niin Linnunrata kuin planeettojakin.

Arches pimeän laskeuduttua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *