Maailma

1.1.2019

Luksustelttailua Etelä-Afrikassa

Avainsanat: ,

Meille telttailu on mieluisa harrastus perinteisessäkin muodossa, ja useammalle ulkomaan reissullekin olemme vuosien saatossa kuskanneet teltan mukana. Muun muassa Grand Canyonin pohjalla sekä Yellowstonen kansallispuistossa olemme yöpyneet makuupussin lämmössä oman teltan suojissa. Glamping eli luksustelttailu oli meille kuitenkin uusi juttu, kunnes pääsimme sitä Etelä-Afrikassa kokeilemaan.

Glampingin (tulee sanoista glamorous camping) ideana on tarjota luonnossa yöpymisen kokemuksia niillekin, joille makuualusta ei suo riittävää nukkumismukavuutta tai joita aamiaispuuron keittäminen kohmeisella Trangialla ei innosta. Glamping-teltat ovat yleensä täysin kalustettuja ja kaikilla mukavuuksilla varustettuja, joten glamping sopii hyvin niillekin, joille eräjormailu ei ole ollenkaan luontaista.

Africampsin konsepti

Jo aikaa sitten törmäsin jossain Africamps-firmaan, joka tarjoaa glamping-telttailumahdollisuutta kahdeksassa paikassa eri puolilla Etelä-Afrikkaa. Teltat ja niiden sisustus ovat täysin identtiset kaikissa Africamps-kohteissa, joten glamping-kokemus on varsin samanlainen paikasta riippumatta. Ympäröivän luonnon erilaisuus tarjoaa toki maisemallista variaatiota kohteiden välille. Kuvien perusteella kaikki Africamps-leirit sijaitsevat luonnonkauniissa paikoissa. Me majoituimme Africamps Robertsonissa, joka sijaitsee vajaat 200 kilometriä itään päin Kapkaupungista.

Tällainen maisema avautui teltamme terassilta – kyllä kelpasi! Kuvassa näkyy myös kahden naapuriteltan katot.

Africampsin teltat ovat isoja, joten niihin majoittuu maksimissaan viisi henkilöä kahdessa erillisessä makuuhuoneessa. Toisessa makuuhuoneessa on parisänky, kun taas toisesta makuuhuoneesta löytyy kerrossänky, jossa alasänky on kahden ihmisen levyinen ja yläsänky normaali yhden ihmisen vuode. Kylpyhuoneessa on kaikki modernit fasiliteetit, ja lämmintä vettä riitti suihkussa yllinkyllin. Keittiössä on kaasuliesi sekä kaikki olennaiset astiat ja ruoanvalmistusvälineet. Tiskikonetta ei kuitenkaan ole, joten käsitiskaukseen on hyvä varautua. Oleskelutilaa löytyy sekä teltan sisäpuolelta että isolta ulkoterassilta, jossa on myös komea tulisija.

Teltan sisällä on ilmastointi kuumia kesäpäiviä varten sekä kamiina teltan lämmittämiseksi viileämmällä kelillä. Wifi oli meidän kokemuksemme mukaan nopea ja luotettava.

Keittiö ja oleskelutilaa.
Kylpyhuoneesta löytyi kaikki tarpeellinen.
Toinen teltan makuuhuoneista, josta suora käynti kylppäriin.

Ruokahuolto luksusteltassa

Luksusteltassa majoittuva voi totta kai kokkailla ruokansa teltan keittiössä, mutta eteläafrikkalaiseen tapaan braai (grillaus avotulella) terassin ulkotulisijalla on mukavaa puuhaa etenkin ilta-aikaan. Eteläafrikkalaiset grillaavat braaissa tyypillisesti lihaa, mutta mikään ei estä kevyempien ruokalajien valmistamista makkaroiden ja pihvien rinnalla. Osa Africamps-leireistä tarjoaa lisäpalveluna braai-settiä, jolloin teltalle tuodaan grillattavat raaka-aineet ja kaupassa käynnin voi jättää kokonaan väliin.

Braai-tuli on saatu syttymään.

Aamupalatarvikkeet saa myös halutessaan tilattua lisäpalveluna Africampsista, jolloin aamiaiskori toimitetaan aamulla teltan terassille. Korissa tuli monipuolinen valikoima erilaisia aamiaisruokia, jotka olivat peräisin pääosin lähituottajilta. Munat ja pekonit vaan pannuun ja kahvi tulille, niin oli maittava aamupala valmis. Aamuauringossa terassilla nautittu aamiainen oli huikea tapaa aloittaa uusi päivä.

Mahantäytettä aamunälkään.
Kyllä maistui!

Mitä Africampsissa voi tehdä?

Ilmeistä tietysti on, että Africampsin glamping-leirit on tarkoitettu rentoutumiseen ja rauhoittumiseen kauniin luonnon keskellä. Minulta oli harmillisesti unohtunut luettava matkasta, mutta hyvän kirjan kanssa olisin viihtynyt teltan terallisilla päivän ja varmaan toisenkin. Ilman kirjaakin terassilla rentoutuminen oli puhdas nautinto.

Robertsonin Africampsissa oli aktiviteetteina tarjolla uimista leirin altaassa. Lisäksi alueella oli pieni järvi, jossa oli mahdollisuus soutaa ja meloa. Myös muutama vaellusreitti lähivuorille lähti leirin alueelta. Robertson on viinialuetta, joten pienen ajomatkan päässä oli useampi viinitila, joihon pääsi näppärästi käymään. Me onnistuimme löytämään myös oliivitilan, jossa sivistimme itseämme oliivinviljelyn saloihin liittyen.

Altaalla ei ollut tungosta, vaikka alueen kaikki viisi telttaa olivat asustettuja.

Vaatiiko luksustelttailu paksun lompakon?

Glamping Robertsonin Africampsissa maksaa kahdelta hengeltä noin 70-130 euroa per yö sesongista riippuen. Tuo perushinta sisältää siis kaksi henkilöä, ja jos majoittujia on enemmän, maksetaan jokaisesta lisämajoittujasta pieni lisähinta.

Ihan ilmaisesta majapaikasta ei siis ole kyse, mutta koska luksusteltta vastaa hyvätasoista hotellihuonetta monelta osin, en ainakaan henkilökohtaisesti pidä hintaa mahdottomana. Me koimme saaneemme rahoillemme vastinetta, ja Africamps on aivan varmasti harkinnassa tulevaisuudessakin, jos joskus uudelleen Etelä-Afrikkaan matkustamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *