Eurooppa

23.3.2019

Kolme täsmävinkkiä perhelomalle Tallinnaan

Avainsanat: , , ,

Kaipasimme hiihtolomalle helposti toteutettavaa ja kohtuullisen hintaista maisemanvaihtoa, mutta aikaa oli käytettävissä vain pari päivää. Näillä kriteereillä kohteeksi valikoitui Tallinna, jossa itsekin on tullut käytyä viime vuosina hävettävän vähän, ja lisäksi täytyy myöntää, että lapset eivät olleet ennen tätä reissua käyneet Tallinnassa koskaan.

Tässä siis kolme erityisesti lapsiperheille sopivaa täsmävinkkiä Tallinnaan. Meidän konklaavi koostuu kolmesta alakouluikäisestä pojasta, mutta uskoisin, että nämä kohteet uppoavat myös kouluikää nuoremmille lapsille.

Super Skypark Tallinn

Olen lähtökohtaisesti viimeisiä ihmisiä, jotka liputtavat erilaisten hoploppien ja leikkimaailmojen puolesta, mutta Tallinnan Super Skypark sai minut siitä huolimatta puolelleen. Yleensä olen kokenut tällaiset sisäleikkipuistot ahdistavan meluisina, nuhjuisina ja pimeinä loukkoina, joissa pöpöjen hyppimisen leikkijästä toiseen voi huomata melkein paljaalla silmällä. Tärykalvot ovat kovilla, silmissä vilisee ja käynnin jälkeen voi jäädä jännittämään, tarttuiko tällä kertaa mukaan vatsatauti vai silmätulehdus. Tallinnan Super Skyparkissa ei ollut yllättäen kuitenkaan yhtään tällainen tunnelma.

Asia selittynee osin sillä, että kyseessä on vielä varsin uusi sisäleikkipuisto, joka sijaitsee osana viime syksynä valmistunutta T1 Mall of Tallinn -ostoskeskusta. Leikkipuisto oli siisti ja puhtaan näköinen, ja valoa tulvi rakennuksen ylimmän kerroksen ikkunoista sisään, mikä teki tunnelmasta avaran. Leikkipuiston ikkunoista avautui maisema kohti Tallinnan satamaa ja pitkälle Suomenlahdelle asti eli mistään bunkkerista ei ollut kyse. Huikeaa oli myös se, että etenkin päiväaikaan puistossa oli hyvin väljää, joten ruuhkasta ja ihmispaljoudesta ei joutunut kärsimään. Lasten määrä lisääntyi selkeästi koulupäivän päätyttyä, joten suosittelenkin puistokäyntiä etenkin arkisin aamupäivästä tai alkuiltapäivästä.

Hintapolitiikka oli myös mieluisa, sillä koko perheen (kaksi aikuista ja kolme lasta) päivälippu Skyparkiin maksoi 29 euroa. Rannekkeilla sai poistua ja palata puistoon saman päivän aikana, joten ostoskeskuksen muissakin osissa saattoi piipahtaa, ja palata sitten jatkamaan hyppimistä ja juoksemista. Sisäleikkipuiston lisäksi tarjolla olisi ollut myös tiedepuisto, johon olisi ollut erillinen pääsymaksu, mutta sitä me emme testanneet. Meidän kolmikolle pelkässä sisäleikkipuistossa riitti yllin kyllin tekemistä, ja vaikka olimme puistossa ehkä yhteensä noin kolme tuntia, niin pojat olisivat viihtyneet siellä pidempäänkin.

No, mitä siellä sitten pystyi tekemään? Erilaisia trampoliineja oli vaikka kuinka paljon, valtava kiipelyhässäkkä liukumäkineen ja muineen löytyi, erilaisia pelejä, pyöriä ja potkulautoja oli tarjolla ja lisämaksusta pääsi ajamaan törmäilyautoillakin. Määrällisesti trampoliinit olivat puiston keskiössä, ja niistä oli tarjolla moninaisia variaatiota erilaisilla lisävarusteilla, mutta muutakin tekemistä tosiaan piisasi. Tila oli iso ja erillisiä tekemispaikkoja oli paljon, joten jonoa ei meidän käyntimme aikana syntynyt kuin yksittäisiin suosikkitrampoliineihin.

Skyparkin yhteydessä on kahvila, josta saa purtavaa nälän yllättäessä, mutta suosittelen lämpimästä muutaman lisäaskeleen ottamista, ja ostoskeskuksen monipuolisen ravintolatarjonnan hyödyntämistä. Me söimme loistavan lounaan Fibossa, joka löytyy Skyparkin kanssa samasta kerroksesta ja tarjoilee herkullista ruokaa upeilla maisemilla. Lasten annokset kustansivat Fibossa 3-4 euroa, joten lompakkokaan ei siellä liikoja kevene.

Merimuseo Lennusadam

Tallinnan Lennusadam -merimuseo oli hiihtoloman aikaan niin vahvasti suomalaisten lomalaisten kansoittama, että kyseinen museo taitaa nykyään kuulua suomalaisten lapsiperheiden vakiokohteisiin Tallinnassa. Eikä suosio ole turhaa!

Museo on lapsiystävällisesti toteutettu: suurinta osaa näyttelyesineistä saa koskea ja tilaa juoksemiselle on riittävästi. Näyttely ei ole siis pelkää katsomista, vaan pikemminkin kokonaisvaltaista kokemista varten. Museossa on esillä vanhoja merikulkuneuvoja kanootista isoon sukellusveneeseen, ja lisäksi näytillä on runsaasti merivoimien asekalustoa. Nykyteknologia on yhdistetty onnistuneesti vanhoihin esineisiin.

Meidän poikien suosikkeja olivat vihollisten lentokoneiden ampuminen oikealla ilmatorjuntakonekiväärillä, tutustuminen sukellusveneen sisuksiin, lentokonesimulaattorin kokeileminen sekä itsensä kuvauttaminen meriaiheisissa asuissa.

Aikaa museokäyntiä varten kannattaa varata useampi tunti, joten jos nälkä yllättää kesken museovisiitin, tulee museokahvila Marun tarjonta apuun. Lapsille saa lihapullat 4,50 eurolla ja aikuisille esimerkiksi lohikeiton muutamaa euroa kallimmalla. Annoksilla ei ehkä saa itselleen ähkyä aikaan, mutta kyllä niillä museon kiertelyä taas jaksaa jatkaa.

Kissakahvila Nurri

Pojat huomasivat ohi ajaessamme auton ikkunasta sattumalta kissakahvila Nurrin, ja pitihän sinne sitten tietysti päästä käymään. Kyseinen paikka sijaitsee aivan Stockmannin nurkalla, joten sinne pääsee kyllä ihan jalkapatikallakin esimerkiksi vanhasta kaupungista tai satamasta. Kissakahvilassa on, yllätys yllätys, kissoja rapsutettavana ja kahvilatuotteita myynnissä.

Meillä jäi kissakahvilavisiitti harmillisesti viimeiselle Tallinna-päivälle, ja kiire laivalle jumputti jo takaraivossa, joten käyntimme kissakahvilassa oli aika pikainen. Nautimme siellä vain nopeat kahvit ja mehut, joten kahvilan ruoka- ja juomatarjonnasta en osaa antaa isompaa analyysiä. Vähäisen käytettävissä olevan ajan käytimme kissojen ihmettelyyn ja rapsutteluun.

Kahvilan kissamäärä oli kymmenen paremmalla puolella, joten kissoja riitti mukavasti kaikille ihailtavaksi. Osa kissoista oli enemmän introverttejä, ja ne viihtyivät omissa oloissaan, kun taas osa kissoista tuli ottamaan heti aktiivisesti kontaktia uusien asiakkaiden kanssa. Eläinrakkaat lapset pääsivät silittämään kissoja ja leikkimään niiden kanssa. Meillä ei kotieläimiä ole eikä tule, joten kissakahvila oli eläimettömän perheen lapsille kiva kokemus. Ei-niin-kissarakas äitikään ei ahdistunut kissojen lähentely-yrityksistä, joten kissakahvila oli kaikille positiivinen kokemus. Etukäteispelkoni epäsiististä ja pahanhajuisesta paikasta osoittautuivat täysin vääriksi.

Yhden tärkeän opetuksen pojat kuitenkin saivat kissakahvilassa: Älä koskaan heitä takkiasi lattialle paikassa, missä on kissoja! Sillä jos teet niin, on iso riski, että kissa tulee pissimään takillesi saman tien. Koska tämä ei ole hypoteettinen tarina, vaan valitettavan totta joka sana, me palasimme koti-Suomeen kahden pojan toppatakit viimeisen päälle kissanpissassa.

4 thoughts on “Kolme täsmävinkkiä perhelomalle Tallinnaan

  1. Olipa kivoja vinkkejä Tallinnaan! Me ollaan käyty siellä monen monituista kertaa, mutta selvästi sieltä löytyy vielä tutkimattomia nurkkia. Lennusadamassa olemme käyneet, mutta merimuseon toinen piste Paksun Margareetan tornissa on vielä käymättä. Tallinna on siitä mahtava paikka, että sinne tulee koko ajan jotain uutta – myös lapsiperheille. Vaikka kävisi kaupungissa monta kertaa vuodessa, ei ehdi pysyä kaikkien uusien kohteiden perässä. Ja hyvä niin.

    1. Varmasti juuri näin. Meillä on Tallinna tosiaan jäänyt todella vähälle käymiselle, mutta nyt kun lapsetkin ihastuivat kaupunkiin, niin ehkä sinne tulee lähdettyä useammin.

  2. Kivoja vinkkejä! Varsinkin tuo Sky Park näyttää mukavalle paikalle. Meillä kun on tyttöjä, niin eivät ehkä tuosta merimuseosta niin innostuisi, ja kissa löytyy omastakin takaa. Ehkäpä ensi kesänä suuntaamme pariksi päiväksi Tallinnaan.

  3. Kiitos! Näiden lisäksi Tallinnassa on tietysti paljon paljon muutakin lapsille sopivaa. Vanha kaupunki ihan ihana juoksennella lapsillekin, ja kesäaikaan puistot ja rannat tuovat paljon lisää mahdollisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *