Yleinen

2.11.2019

Airbnb-kokemuksia: Majoittujan näkökulma

Avainsanat: ,

Arkikeskusteluissa ja netissä törmää säännöllisesti pohdintoihin, uskaltaako Airbnb-kohteisiin majoittua. Majoituspaikkaa etsivä saattaa pelätä huijatuksi joutumista, totaalisen kehnoa majapaikkaa tai epämukavaa toisten nurkissa pyörimistä. Toisaalta hotelleja edullisemmat hinnat, kodinomaiset oltavat ja paikallisen arjen näkeminen houkuttelevat.

Meillä on kokemusta varsin isosta määrästä Airbnb-kohteita niin Suomessa, eri puolilla Eurooppaa kuin Amerikassakin, joten tämän kokemuksen siivittämänä avaan hiukan Airbnb-majoittujan näkökulmaa.

Majapaikan valinta

Airbnb-kohteita pääsee katselemaan nettisivulta ihan kuka tahansa eli siihen ei vaadita kirjautumista. Useissa kaupungeissa ja alueilla tarjontaa on runsaasti, joten hakukriteerien käyttö on hyödyllistä. Hakuun voi määritellä ajankohdat, matkustajien määrän, hintaskaalan ja muut perusjutut. Tarkkana kannattaa olla ainakin kohteen tyypin kanssa eli miettiä, haluaako koko majapaikan itselleen vai onko valmis jakamaan asunnon isäntäperheen tai muiden vieraiden kanssa. Jos omaan majapaikkatoiveeseen liittyy jokin erityiskriteeri, kuten vaikka uima-allas tai ilmastoinnin tarve, niin nämä omat toiveet saa ruksitettua hakuun näppärästi mukaan. Sivustolla näkyvän kartan käyttö helpottaa sijaintiin liittyvien toiveiden hahmottamista.

Omilla hakukriteereilläni saan yleensä tarjolle pitkän listan majoitusvaihtoehtoja, toki matkakohteesta hieman riippuen. Majoitusvaihtoehtoja alan sitten kahlaamaan läpi tutkien erityisesti kuvia, karttasijaintia ja aikaisempien vieraiden jättämiä arvosteluja. Itse suhtaudun aika varovaisesti sellaisiin kohteisiin, joissa ei ole aikaisempia arvosteluja, vaikka toki ymmärrän, että jokainen majoittaja aloittaa joskus, eikä arvostelujen puute välttämättä tarkoita mitään huonoa. Joka tapauksessa luen muiden arvosteluja tarkkaan, ja yritän niistä tsekata, että vieraiden kokemus kohteesta on yhteneväinen kohteen virallisen kuvauksen kanssa. Jos arvostelut ovat kovin kriittisiä, niin hyppään nopeasti seuraavaan kohteeseen. Kokeneet ja hyviä arvosteluja runsaasti saaneet majoittajat ansaitsevat Airbnb:ltä Supermajoittaja-tittelin, joten Supermajoittajien kohteet lienevät varsin turvallisia valintoja. Tosin Supermajoittajien touhu voi hyvin olla jo melkein hotellimaista, joten jos etsit erityisesti kodinomaista kokemusta, Supermajoittajan kohde ei ehkä ole sinun valintasi.

Myös kohteen valokuviin kiinnitän paljon huomiota, sillä ajattelen, että majoitusbisnekseensä toivottavalla vakavuudella suhtautuva majoittaja on panostanut myös kuviin. Samaten ajattelen, että puuttuvat kuvat ovat merkki siitä, että jotain halutaan jättää potentiaaliselle majoittujalle tietoisesti näyttämättä. Sijainnin suhteen Airbnb-majoituksen valintaan pätee varsin samat kriteerit kuin vaikka hotellin valintaankin. Tee valinnat sen perusteella, haluatko kaupungin keskustaan vai laidoille, ja ota huomioon, että hinnat vaihtelevat isosti sijainnin mukaan. Jos kämppä vaikuttaa muuten hyvältä, mutta hinta on erityisen edullinen, saattaa kummallinen sijainti selittää asian. Koska Airbnb-kämppiin harvoin sisältyy aamiaista, kannattaa ehkä myös selvittää, löytyykö ruokakauppaa tai aamiaista tarjoilevaa ravintolaa lähimaastosta. Autolla liikkuvalle myös pysäköintimahdollisuudet ovat relevantteja majoitusvalintaa tehtäessä.

Varauksen tekeminen ja maksu

Jotta pystyt tekemään varauksen Airbnb-kohteisiin, täytyy sinulla olla Airbnb:n käyttäjäprofiili. Käyttäjäprofiilin luomista varten Airbnb tarvitsee muun muassa majoittujan yhteystiedot, maksukortin tiedot, esittelyviestin ja mieluusti myös valokuvan.

Kun käyttäjäprofiilisi on luotu, pystyt tekemään varauksia. Osa majoituskohteista tarjoaa pikavarausmahdollisuuden, jolloin varauksen saa tehtyä suoraan ilman sen suurempia kommervenkkejä. Osa majoittajista sen sijaan haluaa tarkistaa profiilisi ennen kuin vahvistaa varauksesi. Majoittajalla on 24 tuntia aikaa vahvistaa varaus varauspyynnön tultua, joten ei tässäkään kovin kauaa nokka tuhise. Oma kokemukseni on, että tarkistettavatkin varaukset vahvistetaan yleensä todella nopeasti. Muistaakseni yhdessä tapauksessa majoittaja on pyytänyt meiltä lisätietoja (kertomaan enemmän itsestämme ja matkamme tarkoituksesta) ennen kuin varaus vahvistettiin.

Kun varaus on vahvistettu, veloittaa Airbnb lähtökohtaisesti koko varauksen hinnan välittömästi luottokortiltasi tai muulta maksuvälineeltäsi. Annat siis käytännössä rahaa varauksen verran lainaan Airbnb:lle, sillä isäntä saa rahat vasta kun olet saapunut majapaikkaasi. Tiettyjen ehtojen täyttyessä on myös mahdollista, ett Airbnb sallii varauksen maksamisen kahdessa erässä. Meillä tämä on muistaakseni tarkoittanut käytännössä sitä, että puolet varauksen hinnasta veloitetaan varaushetkellä luottokortilta ja toinen puolikas veloitetaan muutamaa viikkoa ennen majoituksen alkamista. Yksityiskohdat tästä kannattaa kuitenkin tarkistaa Airbnb:n nettisivuilta. Käteinen raha ei koskaan liiku sinun ja majoittajan välillä, vaan maksut kulkevat aina Airbnb:n kautta. Älä siis erehdy maksamaan majoittajallesi paikan päällä enää mitään käteisellä (tai millään muullakaan maksutavalla), sillä majoittaja on jo saanut maksusi Airbnb:n kautta.

Varausten peruminen on mahdollista tietyin ehdoin. Majoittaja määrittelee kohteelleen peruutusehtojen tiukkuuden Airbnb:n tarjoamasta kolmesta vaihtoehdosta, joten peruutusehdot kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti jo ennen varauksen tekoa, jotta tiedät, mihin olet sitoutunut.

Yhteydenpito majoittajan kanssa ja saapuminen kohteeseen

Yhteydenpito majoittajan ja vieraan välillä tapahtuu Airbnb-sivuston kautta. Airbnb ei siis välitä sähköpostiosoitettasi majoittajalle eikä päinvastoin. Hyvissä ajoin ennen saapumista kohteeseen on korrektia ilmoittaa isännällä oma arvioitu saapumisaika majapaikalle. Isäntä pystyy myös neuvomaan saapumiseen liittyvissä käytännön asioissa tarvittaessa. Itse olen toiminut niin, että jo hyvissä ajoin ilmoitan arvioidun saapumisaikamme isännälle. Välillä arvio jää kuitenkin arvioksi, esimerkiksi jos lento on myöhässä tai ajoaika kohteeseen venähtää syystä tai toisesta. Tällöin olen lähettänyt täsmentävää tietoa aikataulusta isännälle heti vaan kun mahdollista.

Useimmiten isäntä on paikalla kohteessa, kun vieraat saapuvat. Tällöin isäntä esittelee paikat ja käytännöt, ja antaa avaimet kohteeseen. Joskus saapuminen on kuitenkin hoidettu niin, että ovessa on koodilukko, jonka koodin saa paria päivää ennen saapumista, eikä majoittajaa tapaa livenä lainkaan. Tällöin majoitukseen liittyviä ohjeita on yleensä saanut jo etukäteen Airbnb-sivuston kautta. Vuorovaikutus majoittajan kanssa on sujunut yleensä jouhevasti englanniksi sekä viestejä lähetellessä että paikanpäällä. Jonkun yksittäisen kerran olemme joutuneet turvautumaan Google Translaten apuun.

Elo Airbnb-kohteessa ja lähtö sieltä

Saapumisen jälkeen majoittaja yleensä jättää vieraat nauttimaan kohteesta itsenäisesti. Usein majoittaja antaa oman puhelinnumeronsa vieraille, joten jos vierailun aikana tulee jotain kysyttävää, niin isännän saa kiinni. Lakanat on yleensä pedattuna valmiiksi sänkyihin ja pyyhkeitä löytyy myös. Koska Airbnb-varaukseen ei useimmiten kuulu majoituksen aikaiset siivoukset, jää vieraiden vastuulle pitää asunto majoituksen ajan kunnossa. Meidän kokemuksemme mukaan majapaikoissa on yleensä hyvä wifi, joten oman mobiilidatan käytölle ei ole monestikaan ollut tarvetta.

Majoituksen viimeisen päivän uloskirjautumisaika on tiedossa jo etukäteen (usein klo 12), mutta majoittajat ovat yleensä joustavia tämän suhteen, jos uusia vieraita ei ole tulossa samana päivänä. Meidän kokemuksen mukaan majoittaja harvoin tulee paikalle enää lähtöpäivänä, jolloin poistumisrituaaliksi riittää pelkkä avainten jättäminen sovittuun paikkaan. Omat jäljet on kohteliasta siivota kuntoon, mutta mitään perinpohjaista suursiivousta ei tarvitse toteuttaa, sillä loppusiivous kuuluu yleensä varauksen hintaan.

Plussat ja miinukset

Plussat:

 • ollaan päästy käsittämättömän upeisiin majapaikkoihin
 • hinta-laatusuhde on yleensä oikein hyvä
 • majapaikan pääsee monissa kohteissa valitsemaan isosta tarjonnasta
 • pääsee kosketuksiin paikallisten ihmisten ja paikallisen arjen kanssa
 • keittiö (ja muut kodin fasiliteetit) plussaa etenkin kun matkaillaan perheenä
 • käyttöön saa yleensä selkeästi hotellihuonetta isommat tilat
 • majoittajat ovat usein äärimmäisen ystävällisiä ja vieraanvaraisia: useamman kerran majoittajat ovat jättäneet meille jonkun tervetuliaislahjan, kuten viiniä tai hedelmiä
 • maksupolitiikka on suoraviivaista, kun kaikki rahaliikenne kulkee Airbnb:n kautta
 • Airbnb:n arvostelukäytäntö tekee huonot kohteet nopeasti näkyviksi

Miinukset:

 • saapumisaika on sovittava tarkemmin kuin esimerkiksi hotellissa, sillä majoittaja tulee yleensä sinua kohteeseen vastaan eikä silloin ole tietenkään kohteliasta olla myöhässä
 • jos majoittaja asuu samassa kohteessa, toisten nurkissa pyöriminen ja vuorovaikutus majoittajan kanssa saattaa tuntua raskaalta tai epämukavalta
 • aamiaista ei useinkaan ole tarjolla vaan se pitää hoitaa itse
 • majapaikka saattaa sijaita asuinalueella, jolta turistien toivomia palveluja ei välttämättä löydy (tämä voi toki olla plussakin…)
 • majapaikassa ei yleensä käy siivooja kesken varausjakson
 • joissain harvoissa tapauksissa lakanat ja pyyhkeet eivät sisälly hintaan, joten tämä kannattaa aina tarkistaa etukäteen

(Kaikki tämän jutun kuvat ovat Airbnb-talostamme Portugalista kesällä 2019.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *