Suomi, Turku, Yleinen

6.7.2017

Suosikkejani 100 kilometrin säteellä Turusta

Avainsanat:

Vaikka mieli halajaa monesti kauas kaukomaille, niin onneksi myös lähietäisyydellä kotoa löytyy mahtavia reissukohteita. Koska itse viihdyn parhaiten metsässä ja meren äärellä, lähimatkasuosikkini löytyvät Turun lähellä sijaitsevista kansallispuistoista ja saaristokohteista. Toki Turku on myös loistava matkakohde, jota suosittelen lämpimästi etenkin näin kesäaikaan kaikille ei-turkulaisille.

Teijon kansallispuisto ja sen vierestä löytyvä Mathildedalin ruukkikylä ovat nousseet viimeisen vuoden aikana ihan suosikeikseni läheltä löytyvistä viikonloppukohteista. Teijossa ollaan retkeilty niin syksyllä, talvella kuin keväälläkin eli se toimii mihin vuodenaikaan hyvänsä. Teijosta löytyy hyvä valikoima retkeilyreittejä niin päiväretkeilyyn kuin yhden tai kahden yön vaelluksiin. Maisema vaihtelee soista järviin ja kangasmetsiin. Vaikka retkeily kansallispuistossa ei kiinnostaisikaan, niin Mathildedalin ruukkikylä kannattaa silti käydä tsekkaamassa. Tunnelma tässä pienessä merenrantakylässä on idyllinen ja majoitus- ja ravintolapalveluita löytyy. Oma suosikkini on Mathildedalin Kyläpuoti, josta voi ostaa herkullisia leipomotuotteita ja oheisen kyläpanimon oluita. Yhdestä minilomastamme Mathildedalissa olen kirjoittanut aikasemmin tänne.

Teijoonkaan asti ei tarvitse Turusta kuitenkaan ajaa, jos kansallispuistoon mielii. Kurjenrahkan kansallispuisto löytyy reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta, ja myös se tarjoilee retkeilymahdollisuuksia niin päiväreissuihin kuin pidempäänkin vaelteluun. Ehkä suosituin reitti Kurjenrahkan kansallispuistossa on Savojärven kierros, joka on reilun kuuden kilometrin mittainen, helppokulkuinen ympyräreitti. Savojärven kierros starttaa Kurjenpesän luontotuvalta, ja reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Matkan varrelle osuu niin suo- kuin järvimaisemaakin, ja suo-osuuksilla reitti on pitkostettu. Reitin ehkä kuuluisin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, jonka kiertämällä olet käynyt muutamassa sekunnissa seitsemän eri kunnan alueella. Kierroksen päätteeksi itsensä voi palkita paistamalla makkarat tai letut luontotuvan vieressä löytyvällä nuotiopaikalla.

Uusin tuttavuutemme Turun lähistöllä sijaitsevista kansallispuistoalueista on Högsåran saarella sijaitseva Sandvik, joka on osa Saaristomeren kansallispuistoa. Vaikka Sandvikin alue on pieni, tarjoaa se hyvän mahdollisuuden rauhalliseen telttailuun meren rannalla. Sandvikin etuna on se, että perille pääsee autollakin, sillä monet Saaristomeren kansallispuiston kohteista vaativat saapumista vesiteitse. Alueelta löytyy nuotiopaikka, puuvaja polttopuineen ja ulkohuussi eli perusfasiliteetit ovat kunnossa. Samalla reissulla kannattaa totta kai tutustua Högsåran saareen laveamminkin, sillä saaren kyläraitti kauniine taloineen ja lossiranta vanhoine venevajoineen ovat molemmat aivan ihastuttavia. Ja kun Högsårassa kerran käy, niin eihän pieneksi kuuluisuudeksi noussutta Farmor’s Cafeta vaan voi jättää väliin. Postaukseni Högsåran reissusta voi lukea täältä.

Myös kotikaupungistani Turusta löytyy vaikka ja mitä näkemisen arvoista. Jos yksi kohde pitäisi valita, niin suosittelisin tulijalle Aurajokea. Jokirannasta kun löytyy tätä nykyä loistavia ravintoloita ja kahviloita tasaisesti ripoteltuna Tuomiokirkolta melkein satamaan saakka. Ja vaikkei ravintoloihin istuskelemaan mielisikään, niin pelkkä kävely jokirannassa on sekin hyvä tapa nähdä Turkua. Askelmittariin saa ihan mukavan määrän askeleita vaikka niin, että starttaa jokirantakävelylle keskustan läheltä löytyvältä Aurasillalta ja kävelee joen jompaa kumpaa rantaa myöden kaupunkilossi Förille saakka. Sitten vaan joenylitys ilmaisella Förillä, ja toista rantaa myöden takaisin lähtöpisteeseen. Jos Aurajoen haluaa kokea vedestä käsin, niin yksi hyvä vaihtoehto siihen ovat Tuomiokirkkosillan vierestä löytyvät Låna-veneet, joita voi vuokrata tunnin tai parin jokiajelulle.

Tervetuloa siis keäsreissulle Turkuun tai Turun lähiympäristöön!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat TravelloverMuru Mou ja Skimbaco

14 thoughts on “Suosikkejani 100 kilometrin säteellä Turusta

 1. Minä pääsen Turkuun nyt kesällä töiden puolesta kahdesti ja molemmilla kerroilla Aurajoen varrelle ja ilmeisesti myös jokiristeilemään. Turku vaikuttaa tosi ihanalta kaupungilta, ja tosi mukavaa päästä tutustumaan siihen kerrankin vähän paremmin.

  1. Tervetuloa Turkuun! Kaupunki on kyllä kehittynyt tosi mukavaan suuntaan viime vuosina, ja paljon kivoja paikkoja ja tekemistä löytyy. Jos kaipaat vinkkejä jostain erityisestä, niin kysele ihmeessä 🙂

  1. Högsåra on kyllä tosi kiva ja idyllinen. Sandvikin alue ei ole koolla pilattu, mutta telttaretkeilyyn se sopii mainiosti. Ja plussaa tosiaan siitä, että autolla pääsee perille eikä väenpaljoutta ollut ainakaan meidän käyntimme aikana.

 2. Monipuolinen raportti täällä! Työreissujen ohessa on tullut jo jotain käveltyä molemmin puolin jokea, mutta nyt toukokesäkuussa on tullut ajamallakin tullut eri puolet tutuiksi. Lisäksi ollaan kävelty Meri-Karinan tienoilla ja kierrettiin Kakskerta kartanojen kautta.

  1. Hyvä pointti, että Turusta löytyy nähtävää myös keskustan ulkopuolelta! Ruissalon olet varmasti käynyt myös tutustumassa? Siellä kivoja paikkoja ovat ainakin Kansanpuiston läheltä löytyvät pitsihuvilat, Kuuvan kalliorannat ja kasvitieteellinen puutarha. (Tosin tänä viikonloppuna Ruissaloon on turha yrittää päästä, kun siellä on Ruisrock käynnissä.)

    1. Loistava kommentti liittyen Aikavaellukseen. Olen nähnyt noita viittoja jossain, mutta ikinä en ole jaksanut selvittää, mikä tuo Aikavaellus oikein on. Aikavaellus täytyy ehdottomasti mennä joku kerta kokeilemaan, kiitos vinkistä!

 3. Aivan tuntemattomia paikkoja minulle, mutta todella kiinnostavia! Näin ulkosuomalaisena luonto on se, mitä eniten kaipaan Suomesta, ja etenkin kivoja patikointireittejä. Ja harmittaa, että Suomessa vielä asuessani en osannut tarpeeksi arvostaa luonnon läheisyyttä, sitä piti niin itsestäänselvyytenä… Nyt jos muuttaisin Suomeen takaisin, kävisin varmaan joka viikonloppu tekemässä jonkun patikkareitin 🙂

  1. Ihan sama homma, että suomalaisesta luontoa olen oppinut arvostamaan todella aivan vasta viime vuosina. Meillä on upea luonto eikä se rajoitu pelkästään Lappiin! Luonnon tuotteistaminen esim. ulkomaalaisille turisteille tuntuu olevan meillä myös lapsenkengissä. Niin paljon upeita paikkoja olisi tarjota turisteille eri puolella Suomea, mutta ei-paikallisten on usein vaikea niihin löytää ja päästä. Islannissa homma on ehkä mennyt jo överiksikin, mutta ehkä sieltä voisi ottaa jotain oppia siihen, miten paikallinen luonto tuotteistetaan ja paketoidaan turisteille helposti saavuttavaksi.

 4. Olen lähtöisin turkulainen. Siksi oli kiinnostavaa katsella, tunnistanko paikoista yhtäkään. 🙂 No Aurajoki tietenkin. Teijoon tutustuin vasta 15 vuotta kaupungista evakuoitumiseni jälkeen. Mutta Högsåra. Voi kääk. Olen ollut siellä leirikoulussa alakouluikäisenä. En kyllä epäilemättä tunnistaisi enää saarta, vaikka majapaikan huone kerrossänkyineen ei takuulla unohdu. 😉

  1. Turku on tosiaan muuttunut edukseen tässä 2000-luvun kuluessa, mutta tietty ne perusjutut Turun linnasta Tuomiokirkkoon ja Föristä kauppatoriin ovat pysyneet aikalailla ennallaan. Aurajoen rantojen kehitys ja ravintolatarjonnan huima paraneminen ovat ehkä selkeimmät positiiviset muutokset mun mielestä. Högsåran leirikouluviikosta taitavat päästä nauttimaan vielä nykyisetkin koululaiset, joten ehkä se samainen kerrossänkykin löytyisi vielä sieltä 😉 Mutta jos ei nyt kerrossängyn takia, niin muuten Högsåra kannattaa kyllä käydä sopivan sauman tullen tsekkaamassa aikuisiälläkin, jos yhtään saaristomaisemista nauttii 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *