Suomi, Valkoisissa lakanoissa, Yleinen

10.11.2017

Valkoisissa lakanoissa: Mustion linna

Avainsanat: ,

Aikamoisella ex tempore-päätöksellä lähdimme viettämään Halloween-viikonloppua Mustion linnaan, joka tarjoaa niin hotellimajoitusta, tasokasta ravintolaruokaa kuin historian siipien havinaa. Paikka ei ollut meille ennestään lainkaan tuttu, mutta kokemus oli sen verran miellyttävä, että voisin hyvin kuvitella vierailevani siellä toistekin.

Sijainti ja ympäristö

Mustion linna sijaitsee Mustiossa Länsi-Uudellamaalla. Lähin kaupunki on Lohja, josta Mustion linnalle kertyy matkaa reilut 20 kilometriä. Ilmeisesti jonkinlainen bussiyhteys Mustion linnalle on, sillä aivan linnan välittömässä läheisyydessä on bussipysäkki, mutta uskoisin, että kaikkein näppärin tapa saapua Mustion linnaan on oma auto. Pääkaupunkiseudulta Mustioon ei ole lainkaan paha matka eikä meiltä Turustakaan matkaa tuonne ole kuin reilut sata kilometriä.

Linnaa ympäröi iso puistoalue, joten majoittujaa eivät urbaanit äänet häiritse. Puistoon tutustumiseen kannattaa varata majoittumisen yhteydessä ehdottomasti aikaa, sillä huvimajoineen, kelluvine lummepolkuineen, lukuisine patsaineen ja tornirakennuksineen siellä riittää katsomista.

Mustion linna iltavalaistuksessa
Linnan puisto on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia vuosien varrelta
Kelluva lummepolku on varmasti vieläkin upeampi vehreämpään vuodenaikaan
Näitä maisemia katsellessa luuli välilä olevansa jossain englantilaisessa puutarhassa

Tyyli

Kartanohotelli Mustion linnaan kuuluvat rakennukset ovat peräisin 1700-1800-lukujen taitteesta, joten ymmärrettävästi paikka henkii pikemmin historiaa kuin viimeisimpiä nykytrendejä. Mustion linna itsessään on suurin suomalainen puurakennus, kun kirkollisia rakennuksia ei oteta laskuissa mukaan. Linnan tyylissä kohtaavat rokokoo, uusklassismi ja kustavilaisuus. Suurin osa hotellihuoneista on sijoitettu rautaruukin työläisten muinaisiin asuntoihin, joten ne ovat tyylillisesti ymmärrettävästi vaatimattomampia kuin itse linna. Puistossa kulkiessa ajatukset vievät minut Englantiin. Ilmeisesti en ollut ajatuksineni myöskään täysin väärässä, sillä Mustion linnan nettisivut kertovat, että 1800-luvun lopussa puisto uudistettiin ja muutettiin barokkityylisestä englantilaistyyliseksi.

Palvelut

Hotellin yhteydessä sijaitsee ravintola Linnankrouvi, joka on niittänyt mainetta arvostuteissakin piireissä, kuten White Guide Nordic-listauksessa. Linnankrouvi sijaitsee vanhassa vaunuvajassa, joten tiiliseinät ja takorautaiset kattokruunut luovat tunnelmaa ruokailun oheen. Me söimme Linnankrouvissa neljän ruokalajin Halloween-menun, joka oli mielestäni loistava ja kekseliäästi teemaansa noudattava. Keittiön terveyhdyksenä tuli veripalttua, turska tarjoiltiin tuhkan kera, aioli oli värjätty mustaksi mustekalan musteella ja juustojen kanssa samalla lautasella oli sirkkoja. Hieno ja mieleenpainuva kokemus koko illallinen.

Linnan museo ja ympäröivä puisto tarjoavat tekemistä hotellissa majoittujalle. Kesällä alueella toimii kesäteatteri, ja ympäri vuoden järjestetään erilaisia teemapäiviä. Kulinaarisessa akatemiassa voi opiskella kokkaustaitoja.

Linnankrouvin maukas ja huolella mietitty Halloween-menu
Koko henkilökunta oli pukeutunut Halloween-teeman mukaisesti

Asiakaspalvelu

Palvelu oli koko vierailumme ajan ensiluokkaista ja ystävällistä.

Huone

Mustion linnan hotellihuoneet ovat sijoittuneet viiteen eri rakennukseen eri puolille puistoaluetta. Meidän huoneemme sijaitsi Isotuvassa, joka on ruukin työläisten vanha asuinrakennus. Huone oli perussiisti ja varsin tilava. Parasta huoneessa oli kahteen suuntaan avautuvat ikkunat, joista ympäröivää maisemaa oli mukava ihailla. Etenkin kylpyhuoneesta näkyi, ettei huonetta ole hetkeen uudistettu. Kyseessä oli kuitenkin Mustion linnan halvin huoneluokka, ja ainakin kuvien perusteella näytti, että seuraavassa hintaluokassa olisi modernimmat fasiliteetit.

Isotuvan huoneessamme ei ollut wifi-yhteyttä, jota ainakin ulkomaalaisten asiakkaiden kuvittelisi kaipaavan. Lisäksi vedenkeitin muutamalla tee- ja pikakahvipussilla olisi ollut mukava lisä huoneeseen.

Huoneemme ikkuinoista avautuvien kauniiden puistomaisemien lisäksi huoneemme ehdoton etu oli sen hiljaisuus. En muista hetkeen, että missään olisi ollut yhtä hiljaista kuin Mustiossa majoittuessamme.

Hotellihuoneen kaksi ikkunaa olivat minun suosikkejani
Iso osa hotellihuoneista sijaitsee näissä rautaruukin työläisten vanhoissa asunnoissa

Aamiainen

Aamiainen tarjoillaan Linnankrouvin ravintolassa, ja ainakin meillä se sisältyi majoituksen hintaan. Aamiaisella tarjoittiin paljon ravintolan omia antimia ja lisäksi lähituottajien tuotteita. Tarjolla oli ainakin mehuja, kahvia, teetä, puuroa, jugurttia, hedelmiä, leipiä, juustoja, leikkeleitä, hilloja ja kananmunia. Minkä aamiaisvalikoima mahdollisesti laajuudessaan hävisi, niin sen se voitti maukkaudessaan ja laadussaan. Itse tehdyissä herkuissa olivat maut kohdallaan, ja lähituottajien tuotteet olivat korkealaatuisia. Muistelen vieläkin sitä aamiaisen maittavaa juurileipää ja juuston kanssa niin hyvältä maistunutta mausteista appelsiinimarmeladia.

Aamiaisherkkuja
Aamiaishuoneen seinällä oleva kartta näytti, mistä tarjolla oleva ruoka tulee

Hinta

Me maksoimme yhdestä yöstä kahden hengen huoneesta Isotuvassa 98 euroa, ja hinta sisälsi aamiaisen. Hinnat vaihtelevat huoneen koon ja sesongin mukaan, ja tarjoushintojakin saattaa löytyä.

12 thoughts on “Valkoisissa lakanoissa: Mustion linna

  1. Tykkäsin kanssa kovasti! Minusta on hienoa, että tuollaisia vanhoja paikkoja pidetään kunnossa ja hengissä, vaikka bisneksen tekeminen isojen kaupunkien ulkopuolella ei varmasti ole helppoa hommaa. Kiva, että muitakin vaihtoehtoja majoitukselle ja irtiotoille kuin kaupunkien keskustahotellit 🙂

 1. Olipa kiva lukea Mustiosta. Me piipahdettiin linnan pihalla viime kesänä tarkoituksenamme käydä lounaalla ravintolassa, mutta sielläpä olikin silloin joku tilaisuus ja jäi lounas saamatta. Vaan ei se mitään, ihastuttiin jo pelkkään pihapiiriin niin, että päätettiin palata Mustioon joskus pidemmän kaavan mukaan niin että mielellään yöpyisimmekin siellä. Tämän postauksen jälkeen olen entistä varmempi että niin teemme. Ehkä jo ensi kesänä?

  1. Mustion linnan puistoineen on varmasti tosi upea kesällä! Oma viehätyksensä oli syksyisessäkin ympäristössä, joten jos et jaksa odottaa kesään saakka, niin aikaisemminkin sinne pääsee 🙂

 2. Mustion linna on ihana! Ja sinun otsikkokuvasi todella hyvin tilanteeseen sopiva, suorastaan hyytävä.
  Kannattaa käydä linnassa kierroksella, silloin pääsee kuulemaan karmivia kummitusjuttuja, näkemään salaovia ja ehkäpä vilauksen jostain yliluonnollisesta. 😉

 3. Kiitos, olin tosi tyytyväinen tuohon otsikkokuvaan myös itse 🙂 Ja itse asiassa me käytiin Halloween-kierroksella linnassa, ja nähtiin ja kuultiin monenmoista 🙂 Kyseessä ei ollut edes K18-kierros, mutta oppaan vähäeleinen tyyli, ympäröivä pimeys ja salaperäinen tunnelma saivat kyllä jotain pelonpoikasta syttymään allekirjoittaneessa. Ja taisi siellä kierroksella muutama kirkaistakin ihan kunnolla 😉

 4. Nyt on pätevät puitteet halloween-viikonlopulle! Vaikka nuorempana tuli hengailtua Mustiolla jatkuvasti, linnassa olen käynyt vain yhden ainoan kerran isänpäivälounaalla. Tämä epäkohta on korjattava mahdollisimman pian!

  1. Juu, kävi tuuri puitteiden kanssa vähän sattumalta, sillä ei ollut tarkoitus viettää Halloweeniä mitenkään erityisesti. Mutta tuossa miljöössä sitä kyllä pääsi hyvin Halloween-fiilikseen ilman omaa panostustakin. Mustion linna toimii varmasti mainiosti pikkubreikin kohteena muinakin viikonloppuina, joten kannustan lähtemään sinne verestämään muistoja 🙂

 5. Olen palloillut Mustiossa jonkin verran ja lisääkin kaipaisin. Mustion cityyn menee busseja sekä Lohjalta että Karjaalta, mutta melkoisen harvakseltaan. Exäni etsi kummituksia Mustiosta ja se onkin tunnetuimpia kummittelupaikkoja koko Suomessa. Ei sanonut löytäneensä, mutta nyt hän itse sen sijaan on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Olen ollut alueella talvella ja syksyllä, joten minullakin on Mustion kesä kokematta.

  1. Kiitos julkiseen liikenteen vinkeistä Mustio Cityyn 🙂 Me kuultiin Halloween-kierrokselle useampi tarina Mustion kummituksista, mutta en tajunnut, että Mustio on laajemminkin tunnettu kummittelupaikka. Ensi kesänä sitten vaan Mustioon itse kukin, niin näkee maiseman vähän erilaisessa moodissa!

 6. Heh. Kävimme paikalla, emme suinkaan haamujahdissa, vaan Pokemon-jahdissa. Vierailumme aikana paikalla oli Pokémon GO tapahtuma, joka toi paikkaan aivan omanlaisen säpinänsä. Myönnän itsekin kirmailleeni köynnösruusujen verhoamien kaariporttien välissä metsästäen Articunoa
  ja Lugiaa, sekä taistellen verenhimoinen kiilto silmissäni raid-taisteluita legendojen saamiseksi omaan taskuuni.

  Yritin kyllä kuullostella, josko joku kartanon kummituksista olisi erehtynyt sivurakennukseen, mutta kovin oli hiljaista. Ehkäpä kummituksilla oli pyykkipäivä ja kaikki lakanat kuivumassa.

  Mustion linna ja ruukki on todellakin paikka, jossa on mahdollista hetkeksi heittäytyä kartanoiden, kankivasaroiden ja kreivittärien maailmaan. Tässäpä oma postaukseni ruukeista ja Mustion linnasta
  http://www.tamamatka.fi/mustion-linna-ja-ruukki-ruukinpatruunoiden-maailma/

  1. Sinulla onkin kattava historiakatsaus Mustioon blogissasi – se oli kiinnostavaa luettavaa, kiitos! Ai, Pokemon-teemapäiväkin on Mustiossa ollut 🙂 Hienosti näytti olevan erilaisia teemaviikonloppuja siellä näin syksylläkin, ja voisin ainakin näin maallikkona kuvitella, että nuo teemapäivät houkuttelevat ihmisiä hyvin liikkeelle. Upeita Mustio-kuvia sinulla muuten blogissasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *